Много хора свързват Коледа с усещането за уют, семейност и надежда.
В края на тази различна и нелека година имаме особена нужда да преживеем осъзнато магията на празника. А храната е, чудесен начин, чрез който да създадем уют, домашност и приятни емоции за себе си и за близките си хора.
Предлагаме ти идеи за 5 стоплящи и отпускащи, гъсти и ароматни домашни супи, които да приготвиш този сезон. Избирай между гъбена и чеснова супа, супа с броколи и грах или супа с карфиол и боб, лучена супа със сушена манатарки или се вдъхнови от нашите идеи и създай своя рецепта.
Ние вярваме в силата на добрата и храна и искаме да вдъхновим повече хора да готвят в дните до Коледа, а и след тях.
Затова организираме специален едномесенчен онлайн пред-коледен маратон „Мама готви“, в който всеки ден ще даваме идеи за вкусни, лесни, бързи и полезни сезонни рецепти.
Научи повече за маратона и се регистрирай за участие ТУК.
КОЛЕДНА ЧЕСНОВА КРЕМ СУПА
Продукти за 4 порции:
- 5 големи глави чесън
- 4 глави лук
- 3/4 чаша заквасена сметана
- 500 мл бульон + 500 мл вода
- 50 мл бяло сухо вино
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. сух риган
- сол, пипер и прясно изцеден лимон на вкус
Приготвяне:
Изпечи 4 от главите чесън във фурната, докато печете нещо друго. Отрежи горната 1/4 от всяка глава чесън, поръси я с малко зехтин и сол, увийви я във фолио и печи 30-40 минути в загрята фурна. Ако няма да правиш супата веднага, може да съхраняваш изпечените глави 3 дни в хладилник. Когато ще ги ползваш, развивий фолиото и внимателно изтискай съдържанието на всяка скилидка чесън като притискаш към отрязаната страна. Ще получиш около половин чаша печен чеснов крем.
Нарежи на ситно лука и последната глава чесън. Задуши ги в малко мазнина за около 4-5 минути. Добави мащерката, ригана, печения чесън и виното. Разбърквай, докато виното се изпари.
Долей бульона и водата и остави да къкри на бавен огън около 20 минути. Отдръпни от котлона, добави сметаната и пасирай. Овкуси с сол, черен пипер и прясно изцеден лимонов сок.
АРОМАТНА ГЪБЕНА СУПА
Продукти за 4 порции:
- 800 г микс от различни гъби
- 1 стрък праз лук
- 2 стръка селъри
- 300 мл бульон
- 100 мл течна сметана
- 5-6 стръка прясна мащерка
- 2 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежи лука, селърито и гъбите на ситно.
Загрей зехтина в тенджера и изсипи зеленчуците. Готви 5 минути, докато омекнат. Разбърквай периодично.
Добави мащерката, бульона и 1 л. вода. Изчакай да заври и готви на тих огън 15 минути.
Отдръпни от котлона и пасирай с ръчен пасатор. По желание може да запазиш няколко парчета цели гъби за сервиране.
Добави сметаната, сол и пипер на вкус и върни за още 5 минути на котлона.
Сервирай супата с допълнително сметана, черен пипер и прясно изцеден лимонов сок.
ЗИМНА СУПА С БРОКОЛИ И ГРАХ
Продукти за 4 порции:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка селъри
- 1 малка глава броколи
- 1 чаша карфиол
- 1 чаша замразен грах
- 1/2 чаша заквасена сметана
- сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежи всички зеленчуци на ситно.
Задуши лука и чесъна в 1-2 с.л. зехтин.
Добави останалите зеленчуци
Залей с водата, така че всички зеленчуци да са покрити (около 1 л), посоли и остави супата да къкри 20 мин на тих огън.
Отдръпни от котлона, добави сметаната и пасирай. Овкуси допълнително със сол и черен пипер.
ЗИМНА СУПА С КАРФИОЛ И БОБ
Продукти за 4 порции:
- 1 стрък праз лук
- 1 стрък селъри
- 1 малка глава карфиол
- 1 чаша бульон + 1 л вода
- 1 чаша сварен боб
- ½ чаша течна или кокосова сметана
- 1 клонка пресен розмарин
- 2 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежи на ситно праза, селърито и карфиола.
Загрей зехтина в тенджера и добави праза и селърито. Бъркай докато омекнат. Добави карфиола и разбъркай добре. Излей в тенджерата бульона и водата. Изчакай да заври, намали котлона и пусни клонката розмарин в тенджерата. Остави да къкри на тих огън 15 минути.
Отдръпни от котлона. Махни розмарина и пасирай супата с ръчен блендер. Добави сметаната, овкуси със сол и пипер и върни за 5 минути на котлона.
Сервирай супата с 2 лъжици сварен боб във всяка купичка.
ЛУЧЕНА СУПА СЪС СУШЕНИ МАНАТАРКИ
Продукти за 4 порции:
- 6 глави червен лук, нарязан на кубчета
- 1 чаша сушени манатарки, накиснати в гореща вода поне за час
- 2 скилидки чесън
- няколко стръка прясна мащерка
- 1 л бульон (зеленчуков или телешки)
- ½ чаша сметана, заквасена или кокосова
- сол и пипер на вкус
- 1 с.л.зехтин
Приготвяне:
В подходяща тенджера загрей малко зехтин и добави нарязания лук, скилидката чесън, мащерката и щипка сол. Разбърквай добре в продължение на 3-4 минути.
Добави гъбите заедно с водата и долей бульона, така че да покрие всичко (около 3 чаши). Остави да къкри на бавено огън около 20 минути.
Отдръпни от котлона, добави сметаната и пасирай. Овкуси с допълнително сол и черен пипер. Ако супата е много гъста, разреди с остатъка от бульона.
Непременно опитай рецептите и ни сподели своите впечатления. А ако искаш да изпълниш с още аромат и хубави моменти предстоящия празничен месец се включи в нашия пред-празничен маратон “Мама готви”. Създадохме го, за да направим тази Covid-19 Коледа по-специална и изпълнена с моменти, с близост и позитивизъм.