Детокс програмите и защо повечето от тях са заблуда

Думата детокс рязко става модерна и започва да се появява навсякъде с идването на пролетта и есента.

Модерните детокс диети обещават да премахнат токсините от тялото ти, да подобрят здравето и да ти помогнат да отслабнеш. Много от тях включват употребата на различни лаксативи, диуретици, чайове, витамини, минерали и други хранителни добавки с претенция за детокс свойства. Голяма част от тези обещания и претенции са подвеждащи.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

Думата „токсини“ не е ясно дефинирана в контекста на тези програми и не е уточнен механизма на отвеждането им извън тялото. Според регистъра PubMed подобни детокс диети се определят като fad diets. Това са модерни диети, които се базират на сериозни ограничения, водят до бързи, но нетрайни резултати и могат да крият рискове за здравето.

Нуждаеш ли се от детокс?

За щастието тялото ти се детоксификира в-с-е-к-и д-е-н! Природата по гениален начин го е създала със система от органи, чиито функции освен всичко останало включват естественото неутрализиране на токсини и други дразнещи вещества, попаднали в тялото от външната среда или създадени от самото него. Сред тези органи са черният дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата и белите дробове. Благодарение на тях и работата, която те вършат, тялото ни се чисти и функционира всеки ден, а не само по време на някоя модерна детокс програма. Единственото, от което се нуждаеш, е тези органи да са здрави. Така те могат да вършат ефективно работата си и да елиминират вредните за тялото ти вещества.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

От какво всъщност се нуждаеш?

Онова, от което в действителност се нуждаеш, е да оптимизираш действието на естествените детокс системи в тялото си.

Преходните сезони като пролет и есен са наистина чудесно време за това. Почти всяка култура и религия включва обичаи за пости или гладуване през пролетта и есента, в които е заложено не друго, а хилядолетната народна лечителска мъдрост за естествена подкрепа на здравето.

Днес, повече от всякога, имаме нужда да дадем подобна подкрепа на тялото си, защото в модерния свят то е изложено на в пъти повече токсини и дразнители в сравнение с всяко друго отминало историческо време.

10 начина подпомогнеш естествния детокс на тялото си

За целта далеч не е нужно да се подлагаш на сложна, изтощителна или продължителна детокс програма. Достатъчно е да обърнеш внимание на следните неща:

 • Ограничи алкохола

   Над 90% от приетия алкохол се матаболизира от черния дроб, където токсични вещества от алкохола се конвертират в безвредни и се извеждат от тялото. Честата консумация на алкохол натоварва черния дроб и отслабва неговата способност да подпомага естествените детокс процеси.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

 • Наспивай се добре

  Именно по време на сън тялото ни се освобождава от натрупаните през деня токсини и отпадъчни вещества. Недоспиването пречи за осъществяването на тези функции и води на акумулиране на токсини в тялото.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

 • Пий повече вода

  Именно водата помага за извеждане на токсините от тялото ни чрез урина, пот и дори чрез дъха ни. Затова добрата хидратация е ключова за естествените детокс функции в тялото.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

 • Намали приема на захар и всякакви индустриално преработени храни

  Счита се, че точно тези храни са в основата на модерните дегенеративни заболявания като затлъстяване и наднормено тегло, инсулинова резистентност и диабет, както и други хронични състояния, затрудняващи естествените детокс процеси.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

 • Включи в менюто си повече зеленчуци

  Цветните зеленчуци съдържат много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и имат противоракови свойства. Те са и естествен източник на пребиотици – вещества, които осигуряват храна на полезните чревни бактерии, част от нашия микробиом.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

 • Яж повече горчиви зеленчуци

  Горчивите зеленчуци като репички, рукола, броколи, зеле, брюкселско зеле, кейл, спанак са богати на много витамини, антиоксиданти и фибри също както и всички останали зеленчуци. Освен всичко това обаче, те подпомагат дейността на черния дроб.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda 

 • Приемай повече фибри

  Източник на фибри са плодовете и зеленчуците, ядките и семената, бобовите и пълнозърнестите храни. Фибрите подпомагат редовната елиминация и по този начин допринасят за естествените детокс процеси. На ден се нуждаем да приемаме поне 30 г фибри.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

 • Намали солта

  Детоксът не е нещо по-различно от елиминиране на ненужните вещества от тялото посредством урина и пот. Високата консумация на сол обаче води до задържане на течности в тялото и пречи на тези естествени детокс процеси. Ето защо подпомагането им включва ограничаване на приема на сол и прием на повече течности.

detoks-programite-i-zashto-povecheto-ot-tyah-sa-zabluda

 • Движи се повече

  Движението е ключово за здравето. Редовното движение е също толкова значимо като балансирането хранене, хидратацията и съня. Когато движението е съпроводено с ускоряване на пулса/дишането и изпотяване, то подпомага и за изхвърлянето на токсини през белите дробове и кожата.

Защо да се включиш в маратона „Мама готви“

Горните принципи са заложени в пролетния онлайн маратон „Мама готви“. В него ще приготвим много сезонни рецепти, богати на разнообразни зеленчуци, а оттам на витамини, антиоксиданти и фибри.

Ще обърнем специално внимание на храни, подпомагащи дейността на черния дроб, подобряващи храносмилането, осигуряващи редовна елиминация.

В маратона е заложено меню за разтоварваща седмица и разтоварващ ден всяка седмица. Целта му е единствено и само да подпомогне естествените детокс процеси в тялото и да подкрепи органите, ангажирани с тези функции.

Ние не ти предлагаме модерни и изтощаващи детокс програми, а възможност да готвиш вкусна храна, да експериментираш в кухнята със сезонни продукти и да подкрепиш естествените детокс процеси, които тялото ти върши всеки ден.

Научи повече за „Мама готви“ и се регистрирай за участие на специална цена от ТУК.

Подобни публикации

Меню