Въвеждане на алергени по време на захранването

Автор на тази публикация е английският диетолог Пени Барнард. Тя специализира педиатрична диетология и има дългогодишен опит в работата с алергични деца. В текста говори за актуалните препоръки във Великобритания, но в голямата си част те са валидни и за целия ЕС.

Една съществена разлика при препоръките за захранване у нас и в страни като Великобритания и Англия например е, че там въвеждат при захранването цяло яйце, докато у нас е прието първо да се въвежда жълтък (към 7-ми месец), а белтък едва към годинка.

Важен аспект, на който следва да обърнем внимание обаче, и заради който споделяме този текст с теб, е че вече има събрани достатъчно доказателства в полза на ранното въвеждане на храни алергени. Допреди няколко години се препоръчваше въвеждането им да бъде след навършване на годинка, а в някои случаи и след навършване на 3 годинки.

Имай предвид, че някои педиатри работят все още със стари протоколи. И тъй като, ако детето ти е от рискова група* е важно въвеждането на алергени при захранването му да става под наблюдението на медицински специалист, потърси такъв, който следва актуалните световни препоръки.

Този текст е само с общ информативен характер и за да те насочи към подходящ медицински специалист, който може да ти дава индивидуални насоки в процеса на захранване на твоето бебе. Самият текст не следва да се възприема като подобна индивидуална насока, съвет или препоръка.

*За рискова група се считат бебета, които имат родител/брат/сестра с хранителна алергия, имат екзема или астма.

Захранването на кърмачето може да бъде плашещ и тревожен момент за майката, особено когато съветите на педиатри и специалисти се променят. В днешно време се препоръчва да се въвеждат обикновени хранителни алергени по-рано, вместо по-късно. Процесът на отбиване трябва да бъде приятно, щастливо и спокойно изживяване както за бебето, така и за майката. Тук ще научиш как да следваш уверено настоящите съвети за въвеждане на алергени при захранване.

zahranvane-alergii

Министерството на здравеопазването във Великобритания препоръчва въвеждането на твърди храни от около 6-месечна възраст наред с кърменето. След като бебето свикне с първите храни, които му се предлагат като зеленчуци, плодове и нишестена храна, започват да се въвеждат и протеиновите храни. Ако бебето е предразположено към по-висок риск от развитие на хранителна алергия, тогава въвеждането на твърди храни може да започне на 4-месечна възраст.

Преди да започнеш да въвеждаш твърди храни, ето няколко общи съвета, които да имаш предвид, когато става дума за алергени:

 • Въвеждай алергените един по един.
 • Започни с малко количество от новия алерген, например от четвърт до половин чаена лъжичка и увеличавай бавно през няколко дни.
 • След като алергенът бъде успешно въведен в диетата на бебето без реакция, го включвай редовно в храненето – поне 1-2 седмично в зависимост от алергена.
 • Въвеждай нов алерген само когато бебето е напълно здраво.
 • Ако твоето бебе има екзема, увери се, че кожата му е в добро състояние преди да въведеш нов алерген.
 • Винаги въвеждай новата храна в началото на деня – за закуска или най-късно за обяд. Това означава, че ще имаш часовете през целия ден, за да наблюдаваш бебето за реакции.
 • Не втривай храна върху устните или кожата на бебето, преди да му я дадеш за ядене. Това не е сигурен начин за тестване дали твоето бебе има алергия към определена храна.

Кои са основните хранителни алергени?

Има 14 основни алергенни храни, които предизвикват алергична реакция при децата. По закон тези алергени трябва да бъдат отбелязвани в списъка на съставките на всички опаковани храни:

 • Краве мляко
 • Яйца
 • Зърнени храни, съдържащи глутен, включително пшеница, ръж, ечемик и овес
 • Ядки (натрошени, смлени или под формата на масло за деца под 5 години)
 • Фъстъци (натрошени, смлени или под формата на масло за деца под 5 години)
 • Сусам
 • Соя
 • Миди
 • Риба
 • Горчица
 • Целина
 • Серен диоксид
 • Лупина
 • Мекотели

Има и други храни, като например киви, които могат да причинят алергична реакция при децата, но не е необходимо да бъдат отбелязвани в списъка на съставките върху опаковките.

zahranvane-alergeni

Какви хранителни алергии са по-склонни да развият бебетата?

Най-честите алергични реакции, които се появяват при бебетата, са към кравето мляко, яйцата, фъстъците, соята, пшеницата и рибата (изброени по ред на най-често до най-рядко срещани). Повечето от хранителните алергии без имуноглобулин Е (IgE) (виж по-долу) се предизвикват от краве мляко, а хранителна алергия с имуноглобулин Е (IgE) чрез яйца.

Видове хранителни алергии

Съществуват два вида хранителни алергии – хранителната алергия с имуноглобулин Е или „незабавна хранителна алергия“ и хранителна алергия без имуноглобулин Е или „забавена алергия към храна“.

Виж таблицата по-долу, която описва типичните симптоми на тези видове алергии.

Кои алергени да въведем първо?

Първият алерген, който предлагаме на бебето, без замисляне или загриженост, още в първия ден от живота му, е млякото. В идеалния случай това трябва да бъде кърмата, но ако кърменето не е възможно – даваме адаптирано мляко.

Алергията към краве мляко при бебета, които се хранят само с кърма, е много ниска, по-малко от 1 на 100. В случай обаче, че твоето бебе покаже признаци на алергия към кравето мляко докато го кърмиш, тогава не е необходимо да спреш да кърмиш, а трябва да елиминираш кравето мляко от диетата си и да приемаш подходяща добавка, съдържаща калций, витамин D и йод.

Алергия към кравето мляко е по-вероятно да се прояви при бебета, хранени с адаптирано мляко. Адаптираните млека в ЕС са базирани на модифицирано краве мляко. Основните протеини в кравето мляко са по-склонни да предизвикат алергична реакция. Ако твоето бебе се храни с адаптирано мляко без проблеми, то рискът от развитие на алергия към млечните продукти при въвеждане в храненето е сравнително малък. В същото време при кърмените бебета рискът от развитие на алергия към млечни продукти при въвеждане в диетата е по-голям.

Защо е цялото това притеснение около въвеждането на алергените?

През последните няколко години има засилен интерес към това кога алергенните храни се въвеждат в диетата на бебетата и как това влияе на вероятността от развитие на хранителна алергия.

Важно е да се знае, че никой не може да каже категорично дали детето ти ще развие хранителна алергия. Лекарите могат само да посъветват след проследяване на историята на алергични реакции и евентуални тестове за алергия относно вероятността от развитие на хранителна алергия.

zahranvane-alergii

Предишни съвети за избягването и въвеждането на фъстъците

Преди 20 години беше препоръчително фъстъците да се избягват по време на бременност и кърмене и да не се въвеждат като храна по време на захранването. Всъщност на бебетата с екзема и съществуващи хранителни алергии като тази към краве мляко, се препоръчваше да не се дават фъстъци до около тригодишна възраст. През последните години обаче, този съвет беше обърнат на обратно и сега се препоръчва ранно представяне на фъстъците след отбиването. Затова не е изненадващо, че родителите (а и някои здравни специалисти) са объркани. Как се стигна до тази промяна в мнението?

През изминалото десетилетие във Великобритания бяха проведени две големи проучвания, които повлияха на мисленето на експертите за превенция на алергиите и доведоха до нови препоръки. Проучването LEAP (Learning Early About Peanut allergy) или ранното изучаване на алергията към фъстъци разгледа въвеждането на фъстъци при бебета, за които се смята, че са с висок риск от развитие на алергия към фъстъци. Второто проучване EAT (Enquiring About Tolerance) или изследване на толерантността разглежда ранното въвеждане на алерген при кърмачета.

Резултати от проучванията

Резултатите от тези две проучвания доведоха до следните изводи за превенция на алергията към двата водещи алергена – яйца и фъстъци. Изводите са в две категории – за бебета без рискови фактори за хранителна алергия и за бебета с известен рисков фактор за хранителна алергия.

Рисков фактор е екземата, особено рано появила се такава, или съществуваща хранителна алергия, като тази към краве мляко. Бебетата с умерено-тежка екзема са изложени на най-голям риск.

 • На бебетата с известен рисков фактор за хранителна алергия следва да се въведе варено яйце и след това фъстъци, успоредно с други твърди храни, рано в процеса на отбиване (4-месечна възраст), АКО са достатъчно напреднали в развитието си и с подкрепата на медицински специалист.
 • На бебетата без рискови фактори за хранителна алергия следва да се въвеждат твърди храни на възраст около 6 месеца, които да включват варени яйца и фъстъци, заедно с други храни, които се ядат като част от обикновения хранителен режим на семейството.
 • Умишленото изключване или забавеното въвеждане на специфични алергенни храни може да увеличи риска от развитие на хранителна алергия към същата храна.
Прочети още:

8 начина за намаляване на стреса за деца и майки

Забравените традиции на първите 40 дни

10 начина да се погрижиш за себе си след раждането

Подобни публикации

Меню