Помисли преди да ме изхвърлиш!

“Е, ще изхвърля САМО една чаша!” си мислиш ти и още 7 милиарда души на планетата!

Замисляла ли си се какво огромно количество боклук изхвърляме. Колко много боклук правим всеки един ден, без дори да осъзнаваме – чашки от кафе, пластмасови бутилки, сухи и мокри кърпички, найлонови торбички, клечки за уши, клечки за зъби, играчки, дрехи, хартия, картон, пластмасови кутии, вилички, лъжички … списъкът е безкраен, както и безкрайната гледка от боклуци, която виждаме навсякъде около нас.

Често си мислим, че решението е в разделното изхвърляне на отпадъците, но всъщност е най-добре, въобще да НЕ произвеждаме боклуци.

Възможно ли да живеем живот с нулев отпадък? По този въпрос си говорим с нашия гост Блажка Димитрова (Благичка). Автор на книгата “Живот с нулев отпадък” и създател на ПЪРВИЯ Zero Waste ресторант в България, в който не само се стараят да НЕ изхвърлят отпадъци, но също така подават ръка на хора в неравностойно положение.

Да си носим винаги шише с вода, да имаме своя торбичка и да си носим чаша за кафе. Това са 3те базови неща, с които да започнем, казва Благичка. Промяната към живот с нулеви отпадъци не се случва за една нощ. Това е процес, в който се развиваш. И е важно да го направим не само, за да живеем в по-чист град/село, но и за да възпитаваме в нашите деца култура на уважение. Да се научим да не изхвърляме и заменяме с лека ръка предмети, защото това отношение се пренася и върху връзките ни с хората.

Чуй подкаста ни с Благичка и научи много практични съвети как да преминеш към живот с нулев отпадък, защото си заслужа.

Тук можеш да поръчаш Книгата на Благичка.

Направи поръчка от нейния ресторант тук.

Благодарим ти, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този подкаст да го коментираш, да го споделиш с приятели и ни очаквай отново следващата сряда.

Информацията в подкаста “Мама говори” е само с информационен характер и няма за цел да поставя диагнози или да определя лечение. При съмнение относно здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар.

“Мама Говори” е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.
Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню