Защо е важно бебето да пълзи?

Няма непроходило дете. Нито непроговорило. Майката интуитивно знае какво е най-добро за бебето й. Бебето има нужда само от любов. Всяко бебе е различно и се развива по различен начин.

Това са част от разпространените клишета, които ни убеждават, че е достатъчно само да обичаме бебето си и да се грижим да е нахранено, преоблечено и нагушкано. Но дали наистина само това е достатъчно?

През последните десетилетия специалисти с различни професии, работещи в областта на пренаталното и ранното детско развитие, доказват, че развитието на бебето може да бъде стимулирано още на тези много ранни етапи. Има важни стъпки, които лесно можем да пропуснем, ако не сме информирани!

Такава важна стъпка например е пълзенето. Да, бебето може да проходи и без да е пълзяло преди това. Но ако пропусне пълзенето, то ще бъде много по-неуверено в ходенето си, ще пада повече, ще има по-лоша моторика и това може да се запази много дълго време след прохождането.

Ето за такива важни неща си говорим в поредния епизод на “Мама Говори” с психолога Елена Михайлова. Тя е практикуващ инструктор по австралийската сиситема за ранно детско развитие КиндиРу.

КиндиРу е система от занимания и игри, които стимулират интелектуалното, емоционалното, социалното и физическото развитие на бебетата и децата. Повече за самата система, за значението на ранната сензорно-моторна стимулация на бебетата и за стъпките, които е важно да не пропуснем, може да чуеш в разговора ни с Елена.

Благодарим ти, че слуша нашия подкаст. Не забравяй да се абонираш за канала ни и да харесаш този епизод.

Меню