Защо дъщерите ни не се харесват?

Знаете ли, че 62% от момичетата на възраст между 10-17 години използват филтри или приложения, за да променят начина, по който изглеждат на снимките си?
1 от 10 момичета е пропускло училище заради негативни коментари, получени в социалните мрежи.
24% от момичета не се чувстват красиви ако не получават харесвания на снимка, която публикуват в социалната мрежа.

Тези момичета са нашите дъщери и те израства неуверени в собствената си красота, в собствената си стойност, в самите себе си, защото социалните мрежи, в които прекарват все повече време, им сервират непрекъснато образи на недостижима, изкривена от филтри, дигитализирана красота. Тази красота се превръща в стандарст, с който дъщерите ни се сравняват.

Сигурни сме, че всяка майка харесва дъщеря си такава, каквато е! Важното обаче е и те да се харесват. А нашата роля като родители и като общество е да им помогнем. Да ги защитим от влиянието на изкиривената дигитална красота и да им помогнем да изградят самочувствие и увереност, които ще им помогнат да растат щастливи и уверени.

Това е мисия, която от години следва и брандът Dove. Целта им е до 2030 г. да помогнат на ¼ милиард млади хора да изградят положително възприемане на тялото си и самочувствие. Правят го чрез различни кампании, обучителни семинарии, създаване на ресурси за родители и учители, колаборации с училища, родителски асоциации и известни личности.

У нас тази година стартира проектът Dove Self Esteem, който се провежда съвместно с Асоциация Родители, Академия за родители и редица уилища. На страницата на кампанията Dove Self Esteem можете да откриете и свалите изключително полезни ресурси, които да свалите, разгледате и използвате, за да говорите с дъщеря си и да ѝ помогнете да бъде по-уверена в собствената си красота.

Колкото повече майки, родители, учители, хора застанат зад идеята да променим разбиранията и стандартите за красота, толкова повече уверени и щастливи ще растат нашите дъщери! Нека им помогнем и ги подкрепим!

Благодарим ти, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този подкаст да го коментираш, да го споделиш с приятели и ни очаквай отново следващата сряда.

Информацията в подкаста “Мама говори” е само с информационен характер и няма за цел да поставя диагнози или да определя лечение. При съмнение относно здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар.

“Мама Говори” е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.
Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню