Всичко, което знаеш за четенето е погрешно!

Четенето е магия. Четенето е лесно.

Има книги, които децата задължително трябва да прочетат. Ако започнем една книга, трябва да я завършим. Когато детето се научи да чете само, родителят няма нужда да му чете на глас.
Всички тези схващания са погрешни, според докторанта по “Теория на четенето” Вал Стоева.

“Четенето е алгоритъм.”, казва Вал. И за човешкия мозък не е никак лесно да схване този механизъм. Особено за детския мозък. Децата, трябва да четат книги, които са им интересни, а не книги, които “трябва да прочетат”. Ако една книга не грабне детето, не е добре да го насилваме да я чете. Четенето трябва да е приятно. Родителите, които продължават да четат на вече самостоятелно четящите деца, изграждат по-силна връзка с тях, счита Вал.

Вал Стоева се занимава с насърчаване на четенето сред децата повече от 10 години. Създател е на сайт Detskiknigi.com, а през 2013 г. основава фондация за насърчаване на четенето “Детски книги”. Носител е на званията “Посланик на библиотеките” и “Рицар на книгата”. Основен координатор е на Национална награда “Бисерче вълшебно”.

Разговорът ни с нея в “Мама говори” беше изключително интересен за нас, а надяваме се и за вас! Вал дава много идеи как да помогнем на децата след предучилищна възраст да развият и запазят любовта към книгата. И как да не им пречим. Защото често в опитите си да направим първото, постигаме второто.

Чуй подкаста тук.

Благодаря ти много, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този епизод и да го споделиш с приятели.

Очаквай ни отново следващата сряда!

“Мама Говори” е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.
Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню