Как стресът ни разболява

Живеем в невротично време. Във време на пандемия. Но Covid-19 не е единственият вирус, който ни заплашва. Един друг, по-невидим и не по-малко коварен вирус достига до мъже и жени, до по-млади и по-стари, и дори до децата. Това е вирусът на стреса.

В една или друга степен всеки от нас е подложен на стрес. В малки дози стресът може да бъде градивен, да ни задвижва и да ни тласка напред. Когато обаче дозите на стрес нараснат, а механизмите за справяне с него – отслабнат, се стига до умора, прегаряне и дори до сериозни физически и/или психологически проблеми.

В този епизод на подкаста “Мама говори” гостуват две дами, които имат практически и са помогнали на много хора да се справят с разрушителните последици от стреса. Бистра Танева, мануален терапевт, и Калина Ралева, йога инструктор и инструктор по нейрографика, имат богат практика, в която съчетават различни техники за отпускане, свързване със себе си и възстановяване на баланса между тяло, ум и емоции.

С Бистра и Калина си говорим:

  • За пагубните последици от натрупания и неотработен стрес;
  • Как да разграничим градивния от деструктивния стрес;
  • Как да разберем, че сме подложени на деструктивен стрес и че тялото ни вече не се справя с него;
  • Как да избегнем подобно натрупване чрез превантивни практики;
  • Какво да правим, ако вече сме минали собствения си праг на стрес – търпимост и имаме нужда от помощ;
  • Как да намираме време за балансиращи и съхраняващи практики в ежедневието – не, няма да ви убеждаваме да ставете половин час по-рано, за да медитирате, докато децата спят!

Разговорът е изключитлено практически – ориентиран, за да може всеки да намери в него подходяща за себе си идея и да започне да прилага, още докато слуша подкста!

Можете да откриете Бистра Танева тук.
Можете да открите Калина Ралева тук.

А ето и нейрографика изображение на нашия разговор, който Калина направи, докато записвахме подкаста.

stres-mama-govori-neirografika

Благодарим ти, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този подкаст да го коментираш, да го споделиш с приятели и ни очаквай отново следващата сряда.

Последвай ни в Stitcher, Apple Podcast, Soundcloud или Spotify, за да не изпускаш новите ни епизоди. Ако имаш въпроси, напиши ги в коментар или ни пиши на info@mamasum.bg.

Информацията в подкаста “Мама говори” е само с информационен характер и няма за цел да поставя диагнози или да определя лечение. При съмнение относно здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар.

“Мама Говори” е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.
Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню