Перфектна или щастлива майка?

Каква си ти и от какво имат нужда децата ти?

Често в работата ни с майки се сблъскваме с жени, които се опитват да бъдат перфектни, да случват всичко в грижата и отглеждането на детето “по учебник”, и се чувстват зле, ако нещо не се получи по план.

Перфекционизмът е нещо, възпитано у нас от родители, от учители и от обществото. В даден етап от живота, то може да бъде полезно, защото подхранва амбицията да учиш, да се докажеш, да си намериш добра работа, да се развиваш. Когато се появят децата обаче, перфекционизмът може да се превърне в пречка.

Майката, стремяща се към перфектност, скоро разбира, че нещата не могат да се случват по начина, по който са случвали преди детето. Плановете се правят трудно, а спазването им е още по-трудно.

Подреждането на дома, организирането на задачите, справянето с всичко често пъти е мисия невъзможна. Опциите обаче са две – да го приемеш и да не позволиш на перфекционизма ти да те измъчва или да се съпротивляваш, да изпитваш чувство на вина, че не се справяш, да си тревожна и да позволиш всичко това да се отрази негативно на най-близките ти.

Какво е перфекционизмът, как и защо да не му позволяваме да диктува живота ни, защо щастливата и балансирана майка не държи на перфектността – за всичко това си говорим в “Мама говори”.

Благодарим ти, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този подкаст да го коментираш, да го споделиш с приятели и ни очаквай отново следващата сряда.

Информацията в подкаста “Мама говори” е само с информационен характер и няма за цел да поставя диагнози или да определя лечение. При съмнение относно здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар.

“Мама Говори” е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.
Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню