Какво не знаеш за шоколада?

Основната съставка на шоколада е какаото, което се добива от плодовете на дърво наречено Theobroma cacao. Theobroma означава “храна на боговете” – и явно това име не е избрано случайно!

Шоколадът или по-скоро какаовите зърна вътре в него имат около 200 полезни за организма съединения.
Какавите зърна:

  • са антиоксиаднт, който ни пази от преждевременно стареене;
  • подобряват метаболизмът и подтискат апетита;
  • имат анти-депресивно и анти-стресово действие;
  • дават енергия;
  • са богати на калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други;
  • имат високо съдържание на полезни мазнини.

Въобще какавите зърна и съответно шоколадът са една супер храна, която обаче често бива определяна като вредна. Но причината не е в самия шоколад, а в съдържанието на захар и допълнителни съставки.

В днешния епизод на “Мама говори” наши гости са Мария и Тони от FlowCacao, които ще ни разкрият тайната на истинския шоколад. Ще научите нещо много важно! Как да разпознавате кой шоколад е качествен и наистина ще съдържа всички полезни свойства на какаовото зърно и кой е просто пълен с калории.

FlowCacao е малка, българска семейна фирма, която създава какаовo-шоколадови изкушения с чисти и истински съставки. Веднъж щом чуете тяхната история и какъв път изминава какаовото зърно от дървото до опаковката шоколад ще знаете как да избирате информирано и ще хапвате истински шоколад без угризения.

Повече за FlowCacao можете да научите на техния сайт
www.flowcacao.com, а нашите съвместни Коледни подаръци ще откриете на нашия сайт www.mamasum.bg.

Благодарим ти, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този подкаст да го коментираш, да го споделиш с приятели и ни очаквай отново следващата сряда.

Последвай ни в Stitcher, Apple Podcast, Soundcloud или Spotify, за да не изпускаш новите ни епизоди. Ако имаш въпроси, напиши ги в коментар или ни пиши на info@mamasum.bg.

Информацията в подкаста “Мама говори” е само с информационен характер и няма за цел да поставя диагнози или да определя лечение. При съмнение относно здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар.


“Мама Говори”
е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.

Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню