Как да говорим с децата за смъртта

Има теми, по които е трудно да се говори с децата. Трудно е да обясниш откъде идват бебетата, какво е любовта или защо понякога възрастните решават да се разделят. Най-трудно обаче е да обясниш какво е смъртта и защо настъпва.

И все пак рано или късно настъпва момент, когато един родител трябва да говори с детето си по тази трудна тема – дали защото то е достигнало възраст, на която започва да (си) задава въпроси или защото загубата на близък човек ги е провокирала.

  • Как да говорим с децата за смъртта?
  • Има ли подходящо време?
  • Има ли правилни думи?
  • Как да им помогнем да проумеят нейната безвъзвратност?
  • Как да ги подкрепим, ако минават през процеса на траур заради загубата на близък човек или животно.

На всички тези и други въпроси по темата отговаря психолога Анастасия Грозева.

Анастасия Грозева е майка на четирима, психолог (магистър), лектор. Работи с родители и деца повече от 15 години.
През 2010 г. учредява организация за ранно детско развитие “Дом с крила“ и създава едноименен семеен център по немски модел. От 2014 г. до 2016 г. e преподавател в Нов български университет. През 2015 г. създава програма за работа със социално уязвими групи чрез методите на фотографията: “Фотография за социална промяна”: www.facebook.com/NE.VIDIMI/

През 2019г. създава пространство за терапевтична работа “Ателие за семейството Пегас”, което по настоящем посреща семейства и техните деца в трудностите, с които се срещат.
Повече за нея може да видите в личната ѝ страница: www.facebook.com/AnastassiaGrozevaPsychologist.

Благодарим ти, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този подкаст да го коментираш, да го споделиш с приятели и ни очаквай отново следващата сряда.

Последвай ни в Stitcher, Apple Podcast, Soundcloud или Spotify, за да не изпускаш новите ни епизоди. Ако имаш въпроси, напиши ги в коментар или ни пиши на info@mamasum.bg.

Информацията в подкаста “Мама говори” е само с информационен характер и няма за цел да поставя диагнози или да определя лечение. При съмнение относно здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар.

“Мама Говори” е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.
Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню