Да постим или не

В навечерието на коледните пости си говорим за техния смисъл и дали е добре да се спазват постите.

Знаете ли, че нашите предци са постили повече от 200 дни в годината? Правили са го, разбира се, по религиозни причини. Една или друга форма на пости са заложени в културно-религиознатата традиция на почти всеки народ.

Но освен духовния аспект, постите имат и чисто физически ефект. По време на пост от менюто отпадат тежки, трудно смилаеми, дразнещи и възпалителни храни. Количеството храна става по-малко. Растителните фибри – повече. Всичко това повлиява благотворно функцията на черния дроб, храносмилането, микорбиома и имунитета, подсилва естествените детокс процеси.

В днешно време, когато храната е изключително достъпна и често хапваме високо преработени храни в големи количества, нуждата от разтоварване на менюто е по-голяма, отколкото е била за нашите предци. Постите са един начин за подобно олекотяване, стига да бъдат направени правилно.

От новия епизод на подкаста “Мама говори” ще научиш:

  • За какво още са полезни постите?
  • Какви чести грешки допускат постещите?
  • Как да ги избгенете?
  • Как да се храним разнообразно по време на пост?
  • Какво да правите, ако не можете да спазите 40-дневен пост, но искате да олекотите менюто си за по-кратък период?

Благодарим ти, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този подкаст да го коментираш, да го споделиш с приятели и ни очаквай отново следващата сряда.

Последвай ни в Stitcher, Apple Podcast, Soundcloud или Spotify, за да не изпускаш новите ни епизоди. Ако имаш въпроси, напиши ги в коментар или ни пиши на info@mamasum.bg.

Информацията в подкаста “Мама говори” е само с информационен характер и няма за цел да поставя диагнози или да определя лечение. При съмнение относно здравословното ви състояние, обърнете се към вашия лекар.


“Мама Говори”
е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.

Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню