Академия Първа Помощ

Още преди да станем родители се подготвяме за много неща.

  • Как да къпем бебето.
  • Как да сменяме пелени.
  • Да правим масаж.
  • Да почистваме пъпчето.

После идва бебето и разбираме колко сме неподготвени. Голямото учене едва сега започва. И само за няколко месеца ставаме експерти. Знаем как да успокояваме колики и растящи зъбки. Почистваме нослето от споли. Потъваме в безкрайните дебри на темата захранвнае, а после се борим с градински сополи, ставаме експерти на тема сваляне (или несваляне) на температура и т.н.
Дотук добре.

Но сега да си признаем честно:

  • Колко родители знаят какво да правят, ако детето се задави и не може да поеме въздух?
  • Ако има травма?
  • Ако отключи алергична реакция?
  • Ако получи фибрилен гърч?

Това са състояния, за които ни е страх дори да си помислим. Спешни състояния. Животозастрашаващи. Не ги пожелаваме на никое дете или родител. И все пак те се случват. И изискват бърза и адекватна реакция от страна на родителя.

Знаеш ли, че на много места в развитите държави хората се обучават как да реагират в подобни състояния още от предучилищна и училищна възраст? Не и у нас. И това е сериозен пропуск. Много по-сериозен от това да не знаеш устройството на жаба.
С този пропуск се борят д-р Витан Витанов и екипът лекари от Академия Първа Помощ. Те организират курсове за оказване на първа помощ при спешни състояния като един от курсовете е специално за спешни детски състояния.

Д-р Витанов гостува в „Мама Говори“ и ни разказва за работата на Академията, но и за всички онези състояния, за които е важно да знаем и да бъдем подготвени. Епизод, който задължително трябва да чуеш! И после пак да си отговориш на въпросите по-горе.

Повече за Академия Първа Помощ можеш да научиш тук.

Чуй подкаста тук.

Благодаря ти много, че ни слушаш. Не забравяй да харесаш този епизод и да го споделиш с приятели.

Очаквай ни отново следващата сряда!

“Мама Говори” е подкаст на екипа на www.mamasum.bg. Може да ни слушаш в SoundCloud, Apple Podcast, Stitcher и Spotify.
Ако подкастът ти харесва, абонирай се за него, за да получаваш известие за всеки нов епизод!

Меню