Възстановяване след секцио

Според д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ “Шейново”, всяка втора жена у нас ражда с цезарово сечение (инфо).

Без значение каква е причината раждането да бъде с цезарово сечение, всяка жена иска да се възстанови бързо и “правилно”. Какво означава “правилно”, кога да започнеш с възстановяването и какво да включва самото възстановяване? На тези въпроси ще си отговориш с тази публикация.
КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО СЛЕД СЕКЦИО?

Най-добре е да се започне още по време на бременността! Ако четеш тази публикация най-вероятно вече си родила. Но ако имаш бременна приятелка или ти предстои раждане, знай, че възстановяването е най-добре да започне още по време на бременността. Какво означава това? Означава да се движиш, да правиш редовно упражнения и да бъдеш “във форма”, за да имаш след това сили по-бързо да се възстановиш. Едно много подходящо упражнения за стягане на коремните мускули през бременността, а и след това е активирането на коремните мускули.

Ако си бременна, когато правиш упражнението не стягай корема на 100%. Издишай и стегни леко коремните мускули. Трябва да виждаш коремчето леко да се повдига нагоре. Това упражнение ще ти помогне след раждането по-бързо да възстановиш коремните си мускули и да започнеш да ги използваш отново.

ВЕЧЕ СИ РОДИЛА! КОГА ДА ЗАПОЧНЕШ С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО?

Препоръките на специалистите е да се изкача поне 12 седмици преди да се започнат отново леки упражнения. Имай предвид, че е възможно понякога възстановяването да отнеме и повече време. Да са ти необходими 6 месеца преди отново да имаш контрол над мускулите. Не се сравнявай! Слушай тялото си и следвай неговите нужди.

mama-sum-vuzstanpoviavane sled rajdane-ne-na-diastazata


Какво би могла да правиш през тези 12 седмици?

  • ходене – ходенето е едно от движенията, които натоварват по един естествен начин цялото тяло. Пробвай, когато ходиш да правиш минимум 100 крачки в минута и да използваш ръцете си. Когато движиш ръцете напред-назад коремът се стяга, за да не се усуква таза при движението на ръцете.
  • дишане – спокойно можеш да правиш активирането на коремните мускули. Нормално е в началото въобще да не усещаш стягане на мускулите. Не се отказвай! С практиката ще дойде и усещането. Прави упражнението по 2-3 пъти на ден, за да усетиш по-бързо неговия ефект.
  • разтягания – без никакъв проблем можеш да включиш приятни разтягания за гърба и краката. Често след секцио, поради слабост в коремните мускули се появяват болки в кръста и гърба. Разтяганията на краката ще ти помогнат да облекчиш болките в кръста.
    Във ВИДЕОТО ТУК ще откриеш приятно разтягане за гърба.
  • само/масаж – много малко жени знаят, че е добре да се прави самомасаж на белега след секцио. Той ще ти помогне по-бързо да се възстановиш и да нямаш сраствания. Повече за масажа след секцио можеш да видиш във видеото със специалиста Станислава Николова – ТУК.

КАКВО ДА ПРАВИШ СЛЕД ТЕЗИ 12 СЕДМИЦИ?

След 12 седмици от раждането и задължителна консултация с твоя гинеколог, вече можеш да започнеш със специфични упражнения за възстановяване след раждане.

Приеми възстановяването след раждане като възстановяване след травма. Т.е. трябва да подходиш отговорно и с търпение. Не е добра идея директно да отидеш и да бягаш 10км в парка или да отидеш на силова тренировка. Започни с леки упражнения за раздвижване и събуждане на цялото тяло. Постепенно увеличавай интензивността и след 6 седмици би трябвало да усещаш мускулите на тялото си “събудени” и готови за големи натоварвания.

Много жени се довериха на нашата онлайн програма за възстановяване след раждане “НЕ НА ДИАСТАЗАТА”, която продължава точно 6 седмици и ще ти помогне отново да се почувстваш себе си след раждането с цезарово сечение.

Видеата в програмата са на твое разположение и можеш да ги правиш в удобно за теб време. Към нея има и затворена Facebook група за подкрепа и мотивация. Ваня Висарионова, създател на програмата е на разположение при въпроси относно упражненията.

Желаем на всички майки бързо и ефективно възстановяване. Ние се специализираме в тази грижа повече от 10 години и с радост ще ти помогнем и ще бъдем до теб в това предизвикателство!

rezultat-ne-na-diastazata

На снимката може да видиш участничка в нашата програма “Не на диастазата”. Когато има голяма извивка в областта на кръста, тогава и коремчето чисто визуално стърчи напред и е отпуснато.

ОНЛАЙ ПРОГРАМАТА “Не на диастазата” ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ СТЪПКИ за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане! В ПРОГРАМАТА са ВКЛЮЧЕНИ и МЕНЮТА, подходящи И за КЪРМЕЩИ МАЙКИ!

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню