Възстановяване след секцио

Според д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ “Шейново”, всяка втора жена у нас ражда с цезарово сечение (инфо).

Без значение каква е причината раждането да бъде с цезарово сечение, всяка жена иска да се възстанови бързо и “правилно”. Какво означава “правилно”, кога да започнеш с възстановяването и какво да включва самото възстановяване? На тези въпроси ще си отговориш с тази публикация.
КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО СЛЕД СЕКЦИО?

Най-добре е да се започне още по време на бременността! Ако четеш тази публикация най-вероятно вече си родила. Но ако имаш бременна приятелка или ти предстои раждане, знай, че възстановяването е най-добре да започне още по време на бременността. Какво означава това? Означава да се движиш, да правиш редовно упражнения и да бъдеш “във форма”, за да имаш след това сили по-бързо да се възстановиш. Едно много подходящо упражнения за стягане на коремните мускули през бременността, а и след това е активирането на коремните мускули.

Ако си бременна, когато правиш упражнението не стягай корема на 100%. Издишай и стегни леко коремните мускули. Трябва да виждаш коремчето леко да се повдига нагоре. Това упражнение ще ти помогне след раждането по-бързо да възстановиш коремните си мускули и да започнеш да ги използваш отново.

ВЕЧЕ СИ РОДИЛА! КОГА ДА ЗАПОЧНЕШ С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО?

Препоръките на специалистите е да се изкача поне 12 седмици преди да се започнат отново леки упражнения. Имай предвид, че е възможно понякога възстановяването да отнеме и повече време. Да са ти необходими 6 месеца преди отново да имаш контрол над мускулите. Не се сравнявай! Слушай тялото си и следвай неговите нужди.

mama-sum-vuzstanpoviavane sled rajdane-ne-na-diastazata


Какво би могла да правиш през тези 12 седмици?

  • ходене – ходенето е едно от движенията, които натоварват по един естествен начин цялото тяло. Пробвай, когато ходиш да правиш минимум 100 крачки в минута и да използваш ръцете си. Когато движиш ръцете напред-назад коремът се стяга, за да не се усуква таза при движението на ръцете.
  • дишане – спокойно можеш да правиш активирането на коремните мускули. Нормално е в началото въобще да не усещаш стягане на мускулите. Не се отказвай! С практиката ще дойде и усещането. Прави упражнението по 2-3 пъти на ден, за да усетиш по-бързо неговия ефект.
  • разтягания – без никакъв проблем можеш да включиш приятни разтягания за гърба и краката. Често след секцио, поради слабост в коремните мускули се появяват болки в кръста и гърба. Разтяганията на краката ще ти помогнат да облекчиш болките в кръста.
    Във ВИДЕОТО ТУК ще откриеш приятно разтягане за гърба.
  • само/масаж – много малко жени знаят, че е добре да се прави самомасаж на белега след секцио. Той ще ти помогне по-бързо да се възстановиш и да нямаш сраствания. Повече за масажа след секцио можеш да видиш във видеото със специалиста Станислава Николова – ТУК.

КАКВО ДА ПРАВИШ СЛЕД ТЕЗИ 12 СЕДМИЦИ?

След 12 седмици от раждането и задължителна консултация с твоя гинеколог, вече можеш да започнеш със специфични упражнения за възстановяване след раждане.

Приеми възстановяването след раждане като възстановяване след травма. Т.е. трябва да подходиш отговорно и с търпение. Не е добра идея директно да отидеш и да бягаш 10км в парка или да отидеш на силова тренировка. Започни с леки упражнения за раздвижване и събуждане на цялото тяло. Постепенно увеличавай интензивността и след 6 седмици би трябвало да усещаш мускулите на тялото си “събудени” и готови за големи натоварвания.

Много жени се довериха на нашата онлайн програма за възстановяване след раждане “НЕ НА ДИАСТАЗАТА”, която продължава точно 6 седмици и ще ти помогне отново да се почувстваш себе си след раждането с цезарово сечение.

Видеата в програмата са на твое разположение и можеш да ги правиш в удобно за теб време. Към нея има и затворена Facebook група за подкрепа и мотивация. Ваня Висарионова, създател на програмата е на разположение при въпроси относно упражненията.

Желаем на всички майки бързо и ефективно възстановяване. Ние се специализираме в тази грижа повече от 10 години и с радост ще ти помогнем и ще бъдем до теб в това предизвикателство!

rezultat-ne-na-diastazata

На снимката може да видиш участничка в нашата програма “Не на диастазата”. Когато има голяма извивка в областта на кръста, тогава и коремчето чисто визуално стърчи напред и е отпуснато.

ОНЛАЙ ПРОГРАМАТА “Не на диастазата” ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ СТЪПКИ за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане! В ПРОГРАМАТА са ВКЛЮЧЕНИ и МЕНЮТА, подходящи И за КЪРМЕЩИ МАЙКИ!

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 януари 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева). 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню