Коремни преси след раждане?

“Минаха 40 дена от раждането, лекарят ми разреши да тренирам и ми препоръча да правя коремни преси, за да прибера по-бързо корема. Може ли да ми кажете какви упражнения да правя?”

Редовно получаваме такива съобщения. Нормално е всяка една жена да иска максимално бързо да си върне формата от периода преди бременността и раждането. Не е нормално обаче веднага да започнете с коремни преси. Не само, че няма да помогне, но може и да навреди.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Приеми възстановяването след раждане, като рехабилитация след операция. Коремните мускули са се отдалечили встрани по време на бременността, за да има място за бебето. Съединителната тъкан между тези мускули се е разтегнала. Без значение дали раждането е било естествено или със Цезарово сечени, този процес се случва и тялото има нужда от необходимото време, за да се възстанови.
Освен коремните мускули, много често има леко изместване на вътрешните органи и преразтягане на мускулите на тазовото дъно. Отново без значение как е протекло раждането. Това са достатъчно аргументи, за да приемеш възстановяването след раждане като процес, който изисква време и внимание.

КОРЕМНИ ПРЕСИ

Коремните преси са чудесно упражнение, но много често след раждане няма да можеш дори да станеш от леглото. Толкова голяма слабост ще усещаш в корема. Освен това е важна и техниката на изпълнение. Ако не знаеш как точно да дишаш и да правиш коремни преси, може да си натоварваш излишно тазовото дъно. Не само че няма да стегнеш корема, но може и да влошиш състоянието на мускулите на тазовото дъно. 

koremni-presi-sled-rajdaneto-ne-na-diastazata

КАК ТАКА КОРЕМНИТЕ ПРЕСИ ЩЕ ОКАЖАТ ВЛИЯНИЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО

Правите коремни мускули или така наречени шест плочки имат две залавни места. От едната страна са захванати за гръдния кош, а от другата за таза. Т.е. и гръдния кош и таза участват в правилната функция на корема.

Представи си коремчето като едно балонче (т.нар. коремна кухина). В това балонче може да вкарваме въздух при вдишване. Какво прави въздухът? Създава обем. Когато вдишаме и след това се сгънем за коремна преса се създава излишно напрежение надолу към тазовото дъно. Така с всяка една коремна преса преразтягаш мускулите на тазовото дъно.

КАКВО Е РЕШЕНИЕТО

ПРИЕМИ, че възстановяването ще отнеме време и не бързай! Дай необходимото време на тялото, за да бъде възстановяването ефективно и да нямаш последствия и оплаквания години след това.

koremni-presi-sled-rajdaneto-ne-na-diastazata

Една програма за възстановяване след раждане трябва да включва:

1. Дихателни упражнения
По време на раждането не само мускулите са разтягат, но също така и гръдния кош. Може би забелязваш, че ребрата ти стърчат повече отколкото преди. Дихателните упражнения ще ти помогнат да прибереш по-бързо гръдния кош.

2. Изправителни упражнения – т.е. упражнения, които да изправят гръбначния стълб
В следствие на излишните килограми и коремчето (пред тялото) се получава изкривяване на гръбначния стълб. В програмата трябва да се включат упражнения за изправяне на гръбначния стълб. От това зависи и прибирането на корема.

rezultati-ne-na-diastazata-mama-sum

На снимката може да видиш участничка в нашата програма “Не на диастазата”. Когато има голяма извивка в областта на кръста, тогава и коремчето чисто визуално стърчи напред и е отпуснато.

3. Упражнения за “събуждане” на корема
Наричат се също упражнения за активиране на коремните мускули. Често след раждане, особено с Цезарово сечение, жената въобще няма контрол над мускулите на корема. Особено в долната част. Това са специфични упражнения, които ще ти помогнат да събудиш коремните мускули и лесно да ги използваш не само по време на упражнения, но и в ежедневието.

4. Упражнения за стягане на корема
Едва на последно място идват упражненията за сила на мускулите. Ако горните стъпки се пропуснат, колкото и упражнения да правиш, най-вероятно няма да видиш желания резултат! Може да правиш коремни преси, ренегадско гребане, планк и т.н.

Ако искаш не само да стегнеш корема, но и да свилиш мазнините, то тогава трябва със сигурност да обърнеш внимание на начина си на хранене. Но това е друга тема, за която ще пишем в отделна публикация.

ОНЛАЙ ПРОГРАМАТА “Не на диастазата” ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ СТЪПКИ за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане! В ПРОГРАМАТА са ВКЛЮЧЕНИ и МЕНЮТА, подходящи И за КЪРМЕЩИ МАЙКИ!

Включи се сега тук.
До края на седмицата ще приемаме записвания за настоящото издание!

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню