Имам ли нужда от плочки от корема?

“Плочките” на корема се свързват с усилени тренировки и специфичен хранителен режим. Много хора вярват, че стегнатият корем е привилегия на спортистите и фитнес маниаците и не искат плочки, а само леко да се стегнат. Изграждането на силна коремна мускулатура има много предимства и ползи за здравето и НЕ е задължително да имате изразени плочки на корема. 

Защо е важно да имаш здрав/силен корем?

Преди да преминем към причините да имаме силна коремна мускулатура, нека само да уточним, че когато се говори за “плочки на корема”, всъщност става въпрос за цял комплекс от мускули. Мускулите на корема, мускулите на гръбначния стълб, диафрагмата, мускулите на тазовото дъно и поясните мускули. Този комплекс от мускули работи като един корсет, който обгръща средната част на тялото и ни помага:

1. ДА ДЪРЖИМ ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ ИЗПРАВЕН

Представи си един отпуснат и слаб корсет. Нормално е тази слабост да се отрази върху цялостната стойка на тялото.
Стегнатият корем ще ти помогне да изправиш гръбначния стълб!

mama-e-prava-mama-sum-losha-stoika-posledstvia

2. ДА СМЕ ПО-СТАБИЛНИ

Знаеш ли че голям брой от травмите при хората в напреднала възраст се дължат на падане, заради загуба на баланс и липса на стабилност!
Стегнатият корем ще подобри твоята стабилност и ще ти помогне да се качваш по-лесно по стълби, да носиш тежки предмети и да пазиш баланс на един крак, когато ходиш. Няма падане, няма контузии.

3. ДА ПРЕДОТВРАТИМ БОЛКАТА

Голяма част от хората страдат от болки в кръста и гърба.
Силната коремна стена ще предотврати тези болки, дори и след дълги часове работа на компютър или физически труд.

4. ДА СМЕ ПО-АКТИВНИ В ЕЖЕДНЕВИЕТО

Силната коремна мускулатура помага за ежедневните движения като навеждане, изправяне и завъртане.
Здравият корем ще ти помогне да бъдеш по-активена и пълноценна в ежедневието си! 

tazovo-duno-programa

Как да разбереш дали имаш силен корсет?

Не е задължително да имаш плочки на корема, за да знаеш, че имаш силен корсет! Реално плочките се крият под слой мазнини. Силата на мускулите зависи от това колко са тренирани и издръжливи, а не дали се виждат.

Хората със силно ядро ​​могат да задържат определени основни пози по-дълго с фокусирано внимание върху дишането и контрола на позата. Едно от тези упражнения е планк. Пробвай да застанеш в позата с абсолютно изправен гръб и провери дали можеш да контролираш корема. Т.е. получава ли се “изкачане” на средната част на корема или можеш да го държиш прибран. Опитай да останеш 1 минута в позицията.

Провери си гръбначния стълб. Помоли някой да те снима и виж как изглежда стойката ти. Опитай се да изправиш гръбначния стълб или дори пробвай да застанеш с прав гръб до стената. Можеш ли да стоиш така една минута или ти е напълно невъзможно?

Какво да правиш, ако имаш слаб корсет?

Правенето на 100-200 коремни преси на ден НЯМА да ти помогне. Както прочете в началото на публикацията, много мускули участват в изграждането на силен корсет. Съответно за да го заздравиш трябва да работиш комплексно върху упражнения за гръбначния стълба, диафрагмата, корема, гърба и тазовото дъно. Когато работиш във всички направления може да си сигурен, че ще имаш здрави и силни коремни мускули. Ще можеш да изправиш гръбначния стълб и ще бъдеш по-активен и ефективен в ежедневието!

Програма “Мама е права” съдържа упражнения, които са насочени към укрепване на мускулите и изправяне на стойката. Освен корективни упражнения и разтягания в програмата има силови упражнения и упражнения за мобилност.

Само за 5 седмици можете да постигнете видими резултати като по-изправена стойка, прибран корем, повишена мобилност и намалена болка и чувство на скованост. 

Ако упражненията са ти харесали включи се в нашата изцяло онлайн програма “Мама е права”. Тя се състои от комплекс от 15 минути упражнения на ден, видео лекция за правилната стойка на тялото, идеи как да промениш ежедневието си и като бонус упражнения за стегнат корем.

Включи се сега тук

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню