Помощ! Косопад!

Пада ти косата и имаш чувството, че ще останеш без нея?

Въпреки че косата не е физиологично важна, тя има изключително емоционално значение за нас.

Жена с гъста и лъскава коса ще се чувства по-уверена в себе си, просто красивата и здрава коса ни дава онзи прилив на енергия, който ще ни помага да преодолеем всички предизвикателства на деня.

От само себе си се разбира, че обратният на гореспоменатата идиличната картинка сценарий, а именно  СИЛНИЯТ КОСОПАД, може да се превърне в пълна трагедия. Това явление обикновено се причинява от вътрешни или външни фактори и въпреки че в много случаи процесът е обратим, има и ситуации, при които причинените щети са трудни или дори невъзможни за възстановяване.

Този месец в Клуб “Мама съм” на гости ни е Диди от CurlyDee. Тя се запалва по грижата за косата след като страда от ужасен косопад. Сега вече се радва на къдрава и здрава коса и прилага метода на “къдравото момиче”.

grija-za-kosata-mama-sum-curlydee

Научи на какво се дължи косопада и пробвай маската, която препоръчва Диди за справяне с косопада. 

ЗАЩО КОСАТА ПАДА?

Нормално е да губите 50-100 косъма на ден. И това не е много, имайте предвид, че косата ви съдържа още приблизително 100 000 косъма, готови да покрият падналите. Въпреки това, косопадът е доста често срещано явление, като експертите изчисляват, че приблизително една на всеки жени се сблъсква с тази ситуация в даден момент от живота си. Понякога жените с  къдрава и вълниста коса, които разресват косата си веднъж на няколко дни, са склонни да се тревожат и да мислят, че косата им пада прекалено много. Но тук дължината също е фактор! Ако кичурите ви стигат до средата на гърба, нормално е 10-20 косъма да изглеждат много.

Трябва да се подчертае, че в повечето случаи косопадът е причинен от ВЪТРЕШНИ ФАКТОРИ. Ето най-често срещаните:

Косопад след раждането ‼️

Обикновено косопадът започва около 7-8 месеца след раждането и да продължи около 4-6 месеца. Косата след раждането е доста своенравна. Като една типична жена – днес ще е мазна, утре суха, вдругиден ще е къдрава, после ще е права, ща пада, ще цъфти. Всичко това е нормално и се свързва с променящите се хормони в тялото на жената след раждането.

През есента и пролетта косата пада повече и ако съвпадне и с периода след раждането е възможно наистина да се уплашите от голямото количество коса, което губите на ден. Не се притеснявайте, това ще отмине.

🍂 Сезонен косопад ‼️

Той започва през лятото, засилва се през есента и може да остане в живота ни дори през зимните месеци… Всяко едно косъмче на главата е в различен стадий от развитието си, но със застудяването на времето идват и проблемите на скалпа. Сухият и студен въздух води със себе си сух, раздразнен, сърбящ скалп, а това причинява възпаление на фоликулите и така косъмчетата започват да се късат лесно и дори да падат… За щастие този процес трае 2-3 месеца годишно!

😫 Стрес или умора ‼️

Стресът действа най-агресивно върху благосъстоянието на косата. Ефектите не се виждат веднага, а няколко месеца след като сте преживели травма, независимо дали става въпрос за злополука или заболяване, по-изтощителен период на работа или емоционален дисбаланс. Стресът засяга фазите на растеж на косата (анаген, катаген и телоген), което може да доведе и до падане на косата, но също така причинява хормонален дисбаланс, който на свой ред може да причини загуба на коса. Добрата новина е, че след като преодолеете източниците на стрес, косата се регенерира с времето.

🪳 Хормоните ‼️

Те са основните пакостници в телата ни, така че защо да не оставят своя отпечатък и върху косата? Хормоналният дисбаланс може да наруши циклите на растеж, като за това са виновни мъжките хормони. Като цяло, периодите на 🤰🏻 бременност, след раждане и менопауза се характеризират с хормонални промени, които се проявяват с косопад. Но е хубаво да проверите и състоянието на щитовидната жлеза, често там стават големи поразии.
👨‍👩‍👧‍👦 Наследственост ‼️

Смята се за най-честата причина за косопад и тази, срещу която е почти невъзможно да се борим. Както при бръчките, ако майка ви е минала през сериозен косопад, много вероятно е и вие да изпитате същото. Напредването на възрастта също играе важна роля.

🤒 Някои заболявания ‼️

Алопецията е състояние, което кара косата да пада на цели участъци, докато Трихофития и Трихотиломания могат дори да доведат до плешивост.

💊 Някои лекарства ‼️

Като цяло лекарствата, които лекуват рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми или подагра, също могат да причинят косопад като страничен ефект.

🍒 Липса на витамини и минерали ‼️

Всеки хранителен дефицит ще бъде незабавно видим в нарастващия брой падащи косми. Особено опасна е липсата на B12, но и на желязо: минерал, който участва в производството на протеини, от които зависи растежът на косата.

 

ВЪНШНИТЕ ПРИЧИНИ за загуба на коса са по-малко, но и те имат своя дял от вината. Ето за какво да внимавате!

💇🏻‍♀️ Агресивни прически или подстригвания ‼️

Изправяте ли косата си често, използвате ли преси, връзвате ли косата си на най-стегнатия балерински кок, който някога е виждал бял свят? Нищо чудно, че кичурите ви предпочитат да ви кажат „сбогом“. 🔥 Горещото къдрене, както и някои агресивни терапии, също могат да причинят косопад.

 

❌ Грешна рутинна грижа за косата ‼️

Продукти, пълни с изкуствени вещества, особено тези, съдържащи сулфати, силикони, восъци, минерални масла или алкохоли, ще изсушат косата и тя ще си „тръгне“…

Какво да избягвате, ако ви пада косата?

Ако правите маслени маски – спрете ги. Косъмът се запушва и става по-зле. Когато се слагат маслени маски (етерични масла или други, нещо, което е загряващо) предизвикват затопляне. Загряването стимулира кръвообращението и стимулира падането на косата. През есента и пролетта избягвайте маслените маски. Винаги нанасяйте маслото на влажна коса.


А ето и един магичен коктейл “реПей сърце”, който Диди ни сподели.

grija-za-kosata-mama-sum-maska-protiv-kosopad
Eто какво съдържа:

  • хидрозол (може и отвара) от корен на репей
  • заздравяващ елексир от брахми, мирта, брингараж, сминдух, анла, репей
  • канела и джинджър

Корените се варят около 10 минути и докато се охлаждат се прибавя канелата и когато вече е изстинало всичко се смесва с елексира. Впръсквам ежедневно, колкото пъти искам и нежно масажирам скалпа.

Целта е намаляване на косопада, заздравяване, растеж, укрепване и уплътняване.

Още полезни съвети от Диди можете да намерите на сайта www.curlydee.com или в нейните Facebook и Instagram профили.

Подобни публикации

Меню