3 причини да изправиш гръбначния стълб!

При всяко отваряне на социалните мрежи изникват реклами на програми за изправяне на гръбначния стълб. Обикновено се зачиташ в тях, не защото толкова искаш да се изправиш, а защото обикновено това изкривяване води до болка. Боли те кръста, горната част на гърба, краката, раменете, главата. Осъзнаваш, че това не може да продължи така и решаваш, че трябва да започнеш да правиш упражнения.

Но какво друго се крие зад изкривяванията? Защо е толкова важно да изправим гръбначния стълб? Да се освободиш от болката е достатъчен мотив, но все пак ето ти още три причини, защо трябва да правиш изправителни упражнения.

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

1. Изкривяванията в гръбначния стълб нарушават кръвообращението.

В нашето тяло имаме 3 потока. На кръв, на лимфа и на нервната система. Тези “потоци” имат определени “канали” през които минават. Когато “каналите” са в тяхната анатомична позиция, то тогава потоците протичат безпроблемно. Но ако има изкривяване се получава нарушаване. 

Представи си “каналите” като тръбички. Ако тръбичките са прави, т.е. “каналите” са в тяхната анатомична позиция, то тогава потоците ще се движат бързо и равномерно. Но ако има дори и минимално изкривяване или стеснение на тръбата, потокът се забави и ще се промени скоростта на движение. По този начин се нарушвата както кръвообръщението, така и работата на лимфната и нервната системи.

mama-e-prava-vrat-bolki-kontsentratsia

2. Изкривяванията в гръбначния стълб нарушават дишането, а от там и работата на цялото тяло.

Когато имаме неестествено изкривяване в гръбначния стълб, дишаме само с предна част на гръдния кош. Т.е. използваме само предната част на диафрагмата. А всъщност диафрагмата е мускул, който е като един парашут закрепен в долната част на гръдния кош. Наистина ли сме създадени да използваме само ⅓ от диафрагмата си?

Направи следния тест. Изпъчи се хубаво. Все едно си войник на пост. Поеми си 2-3 пъти дълбоко въздух. Къде усещаш да отива въздухът? В предната част на гръдния кош, нали? Сега отпусни гръдния кош, така че той да е ориентиран към таза/земята. Отново си поеми дълбоко въздух 2-3 пъти. Усети ли промяната? Сега се включи и задната част на гръдния кош. Т.е. заработи  цялата диафрагма. Една толкова малка промяна, води до съществена разлика. Оптималното дишане ще доставя повече кислород до клетките на тялото ти, а това ще ти помогне да бъдеш по-концентрирана, по-енергична и да подпомогнеш метаболизма си.

3. Изкривяванията в гръбначния стълб нарушават храносмилането!

Имаш ли  запек? Или въобще проблеми с храносмилането? Замисляла ли си се, че е  възможно един изкривен гръбначен стълб да доведе до проблеми с отделителната система?

Нашето тяло има една анатомична позиция, в която органите функционират оптимално. Когато тази анатомична позиция е нарушена, органите и системите се адаптират, но не работят на 100%.

Както стана ясно по-горе, анатомично трябва да дишаме с цялата диафрагма. Това се случва, когато гръдният кош е разположен точно над таза. Тогава при всяко едно вдишване, един автоматизиран процес, се получава “масаж” върху червата и това съответно подобрява тяхната функция.

hranosmilane-dobra-stoika-mama-sum

Най-вероятно нито една от изброените три причини не те развълнува. Все пак не си студент по анатомия и ти е трудно да схванеш цялостната концепция.

Но все пак наистина искаш да спре да те боли гърба. Пробвай едно упражнение от онлайн програмата “Мама е права” и виж как ще ти се отрази. Важно е да задържиш в позицията минимум една минута. Ако работиш на компютър или кърмиш прави упражнението минимум 3 пъти на ден. Това са само 3 минути, но са напълно достатъчни, за да усетиш облекчение. А представи си какво би се случило, ако се включиш в програмата и правиш  всички упражнения. Включи се още днес. Започваме в сряда.

Ето едно от упражненията от програма “Мама е права”:

Ако искаш наистина да направиш нещо за себе си използвай съветите по-горе или се запиши за нашата онлайн програма “Мама е права”, която започва на 29 юни 2022 г. Програмата е подходяща не само за майки, но и за всеки, който има гръбначно изкривяване и страда от модерния, заседнал начин на живот.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню