12 идеи за занимания за децата по време на път и извън дома

Лятото е време за приключения и пътешествия с децата. Дали ще сте на море, в планината, на село или пътувате, за да гостувате на близки, всяко подобно излизане извън дома е свързано с вълнение за децата, много емоции и спомени. Но наред с хубавите неща се сблъскваме понякога и с умора, скука и раздразнение.

За да ги преодолеем и винаги да ни е забавно и спокойно, ви предлагам няколко идеи за предмети, които да включите в багажа си при всяко едно пътешествие. Съветвам ги да ги поставите в семейния автомобил и да не ги вадите, за да си винаги под ръка, когато стигнете заветната дестинация или ако децата започнат да скучаят по време на пътя. Тогава просто изваждате някой от тях и печелите няколко минути тишина и спокойствие.

Споделям ви едни от най-практичните и забавни предмети за децата, които не заемат много място в автомобила и ще ви бъдат подкрепа в моментите на скука.

По време на пътя:

Моливи и мини блокче/тефтер за рисуване

Детето може да рисува това, което вижда през прозореца или може да играете на „Познай какво нарисувах“. Моливите са подходящо занимание и когато сте в ресторант и детето няма търпение да пристигне поръчката и да хапва.

Книжки

При нас винаги имат успех, като се старая да имам под ръка поне 1 нова книжка, като може да бъде или с приказка, енциклопедия, със стикери, със задачи или за оцветяване.

idei-za-igri-na-put-mama-sum

Списък със съкровища

Нещо забавно за децата, което трябва да приготвите вие предварително или да принтирате от безплатни ресурси като този ТУК. Идеята е да направите списък с неща, които детето да събере или да отбележи, че е видяло по време на пътя или приключението в гората/планината/морето и пр. Моите деца се забавляват много да наблюдават през прозореца на колата и да си отбелязват в списъка дали са видели камион, мотор, крава, светофар и пр.

karta-sus-sukrovishta-mama-sum-idei-za-put

Морски шах

Лесен и за малките деца, като можете дори да си го направите от подръчни материали, като камъчета и миди например.

Карти за игра

Черен Петър е лесна игра и за по-малките, а на пазара има и много забавни и образователни игри с карти, които можете да си вземете. И отново не заемат много място.

Фотоапарат

Идея за по-големите деца (5-6 + години), която ще им хареса, защото ще приличат на възрастни и ще влязат в ролята на изследователи. Дайте им стар фотоапарат или телефон с камера и ги насърчете да снимат всичко красиво и любопитно, което видят. Може да снимат по пътя в колата и като стигнете мястото за игра. Накрая седнете заедно, разгледайте снимките и обсъдете какво виждате, кои снимки ви харесват най-много и какво би искало детето да види и снима на следващото ви приключение.

 И още идеи за игри на открито: 

Топка

Дали ще е надуваема, футболна, бебешка или друга, избирате вие според възрастта на детето. Игрите с топка са чудесен начин детето да изразходва енергия, да се измори и да поспи сладко по пътя на връщане.

Хвърчило

Подходящо е за деца над 5 годишна възраст и е забавно занимание и за родителите. Освен това хвърчилото е компактно и няма да заема много място. Появи ли се вятър, вадете го и започвайте весели игри.

Още един чудесен уред, който не заема много място, но изразходва много енергия. Редувайте се да скачате с детето, като се състезавате кой ще скочи повече пъти.

Кутия/раничка за съкровища

Според това къде отивате (на плажа, в гората, на язовир) снабдете детето с кутия или раничка, в която да слага съкровищата, които открие и го стимулирайте да потърси „скъпоценни“ камъчета, „вълшебни“ пръчици, шишарки, миди и т.н.

Тебешири

Класика, която ще държи децата заети известно време, а от опит знам, че тебеширите привличат и нови приятели и бързо ще сформирате компания за детски игри и творчество.

idei-za-igri-na-put-mama-sum

Лопата и кофичка

Не е необходимо да имате цял комплект с лопатка, гребло, сито, различни формички и пр. На децата често им стигат само една лопатка и малка кофичка или дори само една пластмасова лъжичка и чашка, за да се забавляват на всеки пясък или дори на място, където пръстта е по-суха и ситна.

Ако се сетите още идеи или искате да споделите при вас кое помага най-много, споделете в коментар под публикацията ни във Facebook.

 

Още идеи за приключния с деца:

⇒ 3 вълнуващи дестинации за семейна разходка сред природата ⇐

Подобни публикации

Меню