Затварянето на диастазата е възстановителен процес, който изисква насочена грижа и внимание. Добре е тази грижа да комбинра подходящи упражения и подкрепщи храни.
Като при всеки възстановителен процес добре е храненето да отговаря на следните условия:
- да бъде пълноценно и да предоставя необходимите структуроизграждащи елементи – протеини и особено колаген, полезни мазнини и фибри, витамини и минерали
- да не причинява коремно напрежение и по този начин да оказва допълнителен натиск върху коремната стена отвътре навън
- да не позволява натрупване на излишни килограми
- да се осигури добра и редовна хидратация
Вътрешно коремното напрежение върху коремната стена е от особено значение, защото при наличе на такова линеа алба се възстановява значително по-бавно и затварянето на диастазата отнема повече време.
Как се създава напрежение върху коремната стена?
Най-общо такова напрежение се създава, когато
(1) консумираме храни, които ни подуват и
(2) когато консумираме храни, предизвикващи натрупване на висцерална мастна тъкан
Това са двете неща, които е задължително да избягваш, ако имаш диастаза или искаш да се предпазиш от нея!
Кои са причните за подуване на корема?
Причините за подуване могат да бъдат най-различни. Най-често става въпрос за една или за комбинация от следните:
- Газообразуващи храни – За такива се считат бобовите и зелевите, млечните продукти, лука, алкохола и кафето. Възможно е обаче да те подува не самата храна, а начинът, по който е приготвена или количеството, което хапваш. (източник)
- Бавно храносмилане – Понякога тялото се затруднява с ефективното разграждане на едни или други храни. Тези храни се задържат по-дълго време в червата, започват да ферментират и освобождават газ. Този газ предизвиква подуване.
- Нередовно изхождане – Запекът е една от най-честите причини за подуване. Едно от важните условия за прибиране на диастазата, е регулиране на перисталтиката.
- Неподходящи хранителни комбинации – Комбинациите от някои храни и хранителни групи са по-предизвикателни за храносмилането. Когато то не работи ефективно, е добре такива комбинации да се избягват.
- Неправилно приготвяне на храните – Важи особено за зърнени, бобови и млечни храни. Те съдържат ензимни инхибитори, които затрудняват храносмилането. Ако обаче се приготвят с предварително накисване, изплакване, покълване или ферментиране, храносмилането е значително облекчено.
- Хапване на твърде кратки интервали – Честото хапване също затруднява храносмилането и също може да предизвика подуване.
- Твърде бързо хранене – При бързо хапване храната не се сдъвква добре и допълнително се “гълта” въздух, който предизвиква подуване. (източник)
- Твърде еднообразно хранене – Организмът се пренасища и се затруднява с разграждането на определени храни, ако се консумират редовно в големи количества
- Хранителни алергии и непоносимости – Една от скритите причини за подуване, могат да бъдат неустановени алергии и хранителни непоносимости. (източник)
За да установиш какво създава проблем при теб, е необходимо да се храниш разнообразно и да се наблюдаваш внимателно, за да установиш ефекта на една или друга храна, на количеството, начина на приготвяне и начина на хранене. Точно такова активно самонаблюдение практикуваме в програма “Не на диастазата”.
Как помага програма “Не на диастазата”
“Не на диастазата” е онлайн програма, фокусирана върху прибиране на диастазата и възстановяване след раждането. Състои се от двигателна и хранителна част и има над 20 издания с доказани резултати.
От хранителната част можеш да научиш как да разнообразяваш менюто си, така че то да не се пренасища с едни и същи групи храни; да ги приготвяш по начин, който улеснява разграждането им, да осигуриш на тялото си нужните ресурси за пълноценно възстановяване.
Двигателната част на програмата включва всички необходими елементи за прибирането на диастазата като:
- упражнения за възстановяване на естествената стойка на тялото
- упражнения за събуждане и стягане на коремните мускули
- идеи за промяна на ежедневни двигателни навици, за да бъде резултатът дългосрочен.
Новият формат на програмата е по-кратък и интензивен за по-бързо постигане на желаните резултати. Лятното издание стартира на 6-ти юни и продължава 6 седмици. Приемаме участники до 12 юни, след което затваряме врати до есента. Нови издание предстои през септември. Не изпускай възможността да се включиш сега!
Повече за съдържанието на програмата и форма за записване виж ТУК.