Задължително ли е да се оперирам, ако имам диастаза?

“Считано от 1 Юли 2022, жени, които имат диастаза и покриват определени медицински критерии, ще могат да се  възползват от държавни и частни фондове, които да покрият операцията. Предстои да бъде даден номер на процедурата и точно наименование, но правителството потвърди че от 1ви юли 2022 раждалите жени ще могат да се подложат на абдоминопластика и това да бъде покрито от касата.” (информацията е от тази публикация тук)

Звучи интересно, нали? Прието е от правителството на Австралия, но е показател, че все по-често жените имат нужда от оперативна намеса след бременност за прибиране на коремните мускули и това ще стане рутинна процедура.

В България няма официална статистика, но предвид факта, че нашата онлайн програма “Не на диастазата” съществува вече шест години и продължава да  бъде търсена, смятаме, че и в България всяка трета или четвърта жена има раздалечаване на коремните мускули след раждане или т.нар. диастаза. (повече  за диастазата можеш да прочетеш тук).

zashto-se-sluchva-na-men-5-prichini-za-poyavata-na-distaza

Според австралийски източник, за да бъде одобрена една жена за оперативно прибиране на коремните мускули, трябва да отговаря на следните критерии:

  1. Има наличието на диастаза поне 3см 
  2. Пациентът изпитва болка или дискомфорт около диастазата при натоварване или има болки в кръста или уринарни проблеми вследствие на диастазата, които са установени от лекар
  3. Пациентът няма успех с прибирането на диастазата прилагайки неинвазивни методи като упражнения и физиотерапия
  4. Минали са 12 месеца от раждането

Какво показва нашият опит?

При  80% от случаите диастазата се прибира успешно с упражнения, подобряване на стойката и промяна на хранителните навици. Голяма част от участничките в нашата онлайн програма се включват именно след консултация с хирург с цел да избегнат операция. В много случаи дори самите лекари препоръчват първо да се опита диастазата да се прибере с упражнения и едва след това да се прибегне до инвазивни методи.

При всяка жена прибирането на диастазата отнема различно време, но на базата на дългогодишната ни практика сме стигнали до следното заключение. Имат 3 вида диастаза – малка, средна и голяма. Колкото е по-голяма диастазата, толкова по-дълго отнема възстановяването. 

Малка диастаза е един пръст, един пръст и половина широка, 3-4 пръста дълга и ½ фаланга дълбока
Средна диастаза е 2-2.5 пръста широка, 4-6 пръста дълга и от половин до една фаланга дълбока.
Голяма диастаза е повече от 3 пръста в широчина, повече от 6 на дължина и една фаланга дълбока.

Според нашите наблюдения малката диастаза се прибира за 4 седмици, средната за 6, а голямата 10-12 и повече седмици. Зависи от това, колко е упорит клиента и дали има търпението да прави упражнения тип рехабилитация толкова дълго време.

rezultati-ne-na-diastazata

Хирургическа намеса за прибирането на диастаза, винаги е опция. Но както пише и в австралийската публикация е добре да се търси такава алтернатива, едва след като са изпробвани всички останали опции. Дори и да се подложиш на операция, ще имаш нужда от стягане на коремните мускули и подобряване на физическото състояние.

Това, което ние препоръчваме, а за щастие все по-често намираме подкрепа и и от хирурзи, е да се следва програма от шест седмици и ако след нея няма никакви резултати да се обмисли оперативна намеса. Според д-р Евстатиев, който е консултант към нашата програма, оперативна намеса се  прилага само, ако състоянието на пациента е животозастрашаващо. т.е. дори и да имаш диастаза това не означава, че трябва на всяка цена да се прибере. Можеш да чуеш интервюто ни с д-р Евстатиев тук

Ако искаш да пробваш да прибереш диастаза с неинвазивни методи, имаш нужда от емоционална подкрепа, ефективни упражнения и правилни хранителни навици, то нашата онлайн програма “Не на диастаза” е точно за теб! Започваме на 6ти юни 2022г. и продължава точно шест седмици.

Можеш да научиш повече и да се включиш тук.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню