5 идеи за честване на 24 май с децата

1. Посетете паметник на Кирил и Методий

Във всеки голям град има паметник на светите братя, който можете да посетите и да му поднесете цветя. Ако живеете на село, това е чудесен повод да попътувате до близък град и отново да разгледате и да се снимате на паметника.

Дори и да сте в голям град, отново може да посетите друг град и тамошния паметник, като превърнете пътешествието в едно вълнуващо семейно изживяване. Прекрасни паметници на светите братя има в София, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Пазарджик, Стрелча, Добрич, Враца, Благоевград, Бургас, а в село Дивля има красива дървена скулптура.

24-mai-pametnik-kiril-i-metodi

2. Посетете градската библиотека и си вземете читателска карта

В повечето градове има библиотеки или читалища, които предлагат чудесната възможност да наемате книги. Но това не е най-специалното. Има нещо магично в това да си сред рафтовете с множество книги, да разглеждаш техните корици и да се удивляваш от разнообразието от творби, автори и илюстрации. Оставете детето самичко да реши кои книги иска да заемете и му дайте да пази своята читателска карта.

idei-za-24-mai

3. Създайте си приятелски книжен клуб

Какво по-хубаво от това да споделяш любовта си към книгите с близките си приятели! Ако си учредите читателски клуб точно на 24 май всяка година ще имате два повода за празник. Освен това читателски клуб, в който участват и майки, и децата е още по-забавен и ви дава повод да се развличате в компанията на възрастни с общи интереси, докато децата прекарват пълноценно време с други деца. Започнете първите си срещи с български класически и съвременни автори, за да видят децата колко много даровити и гениални писатели и поети имаме.

4. Изследвайте чрез игра богатството на езика

Играйте на следната игра – назовете всички думи, за които се сетите, започващи с първите букви от имената на членовете на семейството ви. Ако децата ви са по-големи, се опитайте да съставите изречения с думи, започващи с една и съща буква и вижте какви смешни комбинации ще се получат. Тази игра може да се играе, докато сте у дома, докато пътувате или се разхождате в парка.

5. Сътворете изкуство с букви

Нарисувайте любима/любими букви и ги украсете с цветя, знаменца, сърчица или каквото ви хрумне. Може да направите колаж, да ги избродирате, да творите с пластилин, тесто, глина, конструктор, тебешири, с каквото пожелае детето. След това поставете творбата в рамка и я сложете на видно място, за да й се наслаждавате дълго. Ако идеята ви допадне и се развихрите, може дори да си сътворите музей на буквите.

24-mai-bukvi-detsa-mama-sum

Подобни публикации

Меню