Връзката между емоциите и болките в гърба

Знаеш ли, че след раждането 80% от майките изпитват болка в горната част на гърба или в кръста? При една част от жените тази болка е още от преди бременността и раждането, но повечето я изпитват за първи път и се чувстват некомфортно.

Причините за болките, които изпитваме, без значение дали в областта на гърба или на друго място в тялото са две – физиологични и психологически.

Нека първо да разгледаме физиологичните причини, когато говорим за периода на бременност и възстановяването след това. 

Защо изпитваме болка в гърба след раждането?

По време на бременността, с нарастване на коремчето, центърът на тежестта на тялото се измества. Получава се т.нар. стойка на гордата бременна – или жена, ходеща с гордо изпъчено коремче напред. Докато най-близките хора на бременната намират това за мило и сладко, то гръбначният стълб със сигурност страда. Излишната извивка в областта на кръста води до притискане на прешлените на гръбначния стълб и до болки.

stoika-bremennost-izpuchvane-mama-e-prava

След раждането, коремът се прибира, но често тази позиция на тялото се запазва. Към нея ежедневно се добавят носене, кърмене/хранене, преобуване на бебето, чистене всеки ден,  гладене, недоспиване. 

Каква е връзката между болките в гърба и  нашите емоции?

Според психологът д-р Сузан Бабел болките в горната част на гърба се свързват с това да се чувстваш необичан и да ти липсва емоционална подкрепа (цялата публикация е ТУК).

Ако си млада майка, родила наскоро, може би се чувстваш  по същия начин. Дали заради хормоналния дисбаланс или липсата на хора, с които да споделиш своите чувства, болката е на лице и това ти пречи да водиш пълноценен живот.

Какво е решението?

Погрижи се за себе си! Започни с упражнения насочени към здравето на гръбначния стълб. Изправи стойката. Стегни мускулатурата на гърба. Движи се, колкото се може повече. Движението е  живот. То стимулира всички системи в нашето тяло и ни помага да, се чувстваме и емоционално по-добре.

Ето резултата на наша участничка в програма “Мама е права”. Видимо е как при подобряване на стойката де променя цялостното излъчване.

mama-e-prava-rezultati-uchastnicka


Намери хора, с които да споделяш и да говориш  за това как се чувстваш. Може да е терапевт, съпругът ти,  приятелка, близък човек. Няма значение. Намери някой, с когото да споделяш твоите притеснения. 

Когато съчетаеш грижата за емоционалното с тази за физическото си тяло, болката ще изчезне и ефектът ще бъде дългосрочен.

Ако не знаеш какви упражнения да правиш за гръбначния стълб, пробвай този  комплекс на специалиста по ресторативно движение Ваня Висарионова (видео).

И разгледай какво включва нашата програма “Мама е права” тук.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню