ВАГИНАЛНИ ГАЗОВЕ – защо влиза въздух във вагината?

Нещо, което голяма част от жените усещат след раждането, но се чувстват неудобно да говорят за него! Що е то?

Вагинални газове или вагинална флатуленция (флатуленция – неформално пръдня) представлява процес на отделяне на въздух от влагалището. ​​Може да възникне по време на или след полов акт, както и по време на физически упражнения. Най-често в йога при обърнатите с главата надолу пози. Звукът при отделяне на този въздух донякъде е сравним с флатуленция от ануса, но не включва отпадъчни газове и няма специфична миризма.

Може би ти самата също си получавала вагинални газове в неудобен момент.

Питала ли си се как точно влиза въздух във вагината ти и защо?

За да обясним процеса ще ти помолим да си представиш една спринцовка. Знаеш, че в края на спринцовката има малка дупка. Тази малка дупка е вагината.

vaginalni-gazove-seks-ne-na-diastazata

За да влезе течност (или в случая въздух) в спринцовката трябва да издърпаш буталото на спринцовката, за да се създаде засмукване/вакуум. Същото се случва и с тялото. Но засмукващото движение идва от изместване на органите в тазовото дъно и в коремната кухина нагоре към диафрагмата.

Това подобно на вакум състояние може да се получи при различни ситуации – по време на полов контакт или когато правите упражнения. Всякакъв вид инверсии, от стойка на глава до повдигането на таза над нивото на гръдния кош (както когато си в позицията на четири крака) са предпоставка за изместване на органите. Механизмът на всмукване на въздух се изостря, ако в същото време си глътнеш корема.

Тъй като много хора не различават активирането/стягането на коремните мускули от гълтането на корема те често комбинират този навик за гълтане на корема с ефекта на гравитация. Както когато лежиш на земята по гръб и вкараш съзнателно опашната кост навътре. В този случай дори и съвсем лекото прибиране на опашната кост може да доведе до “всмукване” на въздух.

Сигурно се чудиш – това изместване на органите нормално ли е? Нормално ли е да имаш вагинални газове?

Тялото ни е създадено да може да се движи в различни равнини и посоки без органите вътре да се “лашкат” насам-натам. Но позицията на органите изисква определена сила. Когато тазът и гръдният кош са в неутрална позиция един спрямо друг, то коремните мускули следва да отговарят адекватно на натоварването и да са една стабилна основа за тази част на тялото. Ако тазът и гръдният кош не са в неутрална позиция, мускулите не функционират адекватно и коремът се превръща в съд с движещи се части.

Ако изместването на органите може да е нормално при движения с главата надолу, то тяхното изместване е добър показател, че коремните мускули не стабилизират вътрешностите много добре.

Сигурно също така се чудиш защо можеш да задържиш флатуленция от ануса, но не и такава от вагината? 

Това е защото сфинктерът на ректума може да се затвори контролирано напълно, докато сфинктерът на вагината не може. Остава лека дупка. Добрата новина е, че това няма да ти се случи, освен ако не висиш с главата надолу или не си на четири крака. Не се притеснявай, че може да се случи докато си на среща.

vaginalni-gazove-seks-ne-na-diastazata
Ако вагиналните газове са чести, може би болезнени и засрамващи със сигурност е добра да провериш няколко неща:

  1. Имаш ли навика да си гълташ корема.
  2. Имаш ли навика да се пъчиш (гръдният ти кош да стърчи пред таза). Ако се пъчиш в изправено положение най-вероятно го правиш и когато си на четири крака.
  3. Имаш ли диастаза и слаби коремни мускули.

Следващия път, когато отидеш на въздушна йога, старай се по време на упражненията за държиш гръдния кош прибран и може би този път няма да усетиш неприятното изпълване на вагината с въздух.

Използвани източнинци:

https://www.nutritiousmovement.com/what-the-queef/

https://bg.wikipedia.org

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню