Защо да включим зелени храни в пролетното си меню

Зелените зеленчуци са една от най-малко застъпените хранителни групи в диетата на модерния човек. В същото време те имат ключово значение за пълноценното хранене и здравето. И това важи особено за хората, живеещи в замърсена градска среда.

Зеленият цвят се асоциира с пролетта, с обновлението, освежаването и виталната енергия. В китайската медицина зеленото се асоциира с черния дроб, емоционалната стабилност и креативността.

Защо са полезни зеленолистните зеленчуци

В хранително отношение зеленолистните зеленчуци са богати на калций. Магнезий, цинк, витамини А, С, Е и К. Те са изключително добър изтончик на фибри, фолиева киселина, хлорофил, различни други микронютриенти и фитохимикали.

Сред здравословните ползи от зеленолистните зеленчуци са:

  • Пречистване на кръвта
  • Превенция на ракови заболявания
  • Подобрено кръвообръщение
  • По-силна имунна система
  • Подпомагане на функцията на черния дроб и бъбреците
  • Промотиране на полезната чревна микрофолора

Кои са пролетните зеленолистни

Пролетта е сезонът с най-много зеленолистни зеленчуци. Не само, че разнообразието им през този сезон е най-голямо, но и хранителните ползи от тях са най-изявени. Освен познатите марули и салати, можеш да добавиш към пролетното си меню:

  • Спанак
  • Рукола
  • Коприва
  • Левурда
  • Киселец
  • Зелен лук
  • Бой чок
  • Кейл
  • Броколи
  • Зелен грах
  • Зелен боб
  • Листа от цвекло и др.

Как да избираш зеленолистни зеленчуци

Винаги, когато е възможно, е добре да ползваш органични зеленчуци. Но консумирането на конвенционални зеленилки е в пъти по-добре от това да не се ядат никакви! Без значение дали хапваш био или не био зеленчуци, е добре да заложиш на добро измиване. Виж как ТУК.

Помни, че колкото по-тъмно зелен е един зеленчук, толкова по-полезен е! Популярната в ресторантите салата айсберг, която е със светли листа, е с относително малко полезност. Един тъмнозелен кейл съдържа много повече хранителни вещества, но вкусово не е толкова привлекателен. Затова е важно да се сготви по начин, който да го направи по-апетитен.

Как да готвиш зеленолистните зеленчуци

Тук можеш да избираш между приготвяне на пара, сваряване, сотиране в мазнина или водно сотиране, готвене на пара.

Ако избереш варенето като метод за готвене, прави го за по-малко от минута, за да запазиш полезните вещества. Можеш да пиеш водата, в която си сварила такива зеленчуци като чай – особено ако ползваш органични зеленчуци.

Приготвянето на пара е чудесна опция за хора, които се стремят към редукция на теглото. Тук времето за приготвяне е от 1-2 минути за листните зеленчуци до 3-4 за по-твърди като броколи, грах и зелен боб.

Суровите салати са най-богати на витамини и ензими, но някои зеленолистни (спанак, листа от цвекло, суис чард) са с много високо оксалатно съдържание, което причинява дразнение при някои хора. Термичната обработка намалява съдържанието на оксалати.

Рецепта: Зелена шакшука

Предлагаме ти да опиташ нашата пролетна рецепта за зелена шакшука, която е богата на различни зеленчуци, вкусна, лесна за приготвяне и много полезна!

Различни други пролетни рецепти и рецепти със зеленолистни, ще откриеш в нашата пролетна онлайн детокс програма „Клетъчно събуждане“. Целта на програмата е да ни помогне да пречистим и подсилим организма си след дългата зима. Програмата помага също за редуциране на теглото, укрепване на имунната система, преодоляване на пролетна умора, ре-хидратиране на уморената от зимата кожа. Виж повече и се включи в програмата ТУК.

зелена шакшука

Зелена шакшука

Продукти:

  • 3 с.л. зехтин
  • 2 стръка праз, нарязан на ситно
  • 250 г бейби спанак
  • 200 г замразен грах
  • 5 яйца
  • ½ чаша зеленчуков бульон или гореща вода
  • по ½ връзка магданоз, мента и пресен кориандър

Приготвяне:

Сложете на котлона тиган с капак и загрейте в него зехтина. Добавете праза и гответе на тих огън 3-4 минути.

Добавете спанак, нарязаните на ситно подправки и граха. Разбъркайте добре и излейте бульона.

С помощта на лъжица оформете 5 гнезда и чукнете яйцата в тях. Похлупете тигана и гответе шакшуката 5-6 минути. При сервиране поръсете с прясно настърган черен пипер.

Ако искаш да се погрижиш за тялото си, да събудиш клетките си и да се подготвиш за предстоящия сезон с вкусни и питателни пролетни рецепти научи повече за нашата програма “Клетъчно събуждане” тук:

Клетъчно събуждане – 6 седмична програма за пречистване, енергизиране и стягане на тялото.

Следващото издание ще стартира на 14 март 2022 година. Запиши се сега на специална цена.

Подобни публикации

Меню