Зелените зеленчуци са една от най-малко застъпените хранителни групи в диетата на модерния човек. В същото време те имат ключово значение за пълноценното хранене и здравето. И това важи особено за хората, живеещи в замърсена градска среда.
Зеленият цвят се асоциира с пролетта, с обновлението, освежаването и виталната енергия. В китайската медицина зеленото се асоциира с черния дроб, емоционалната стабилност и креативността.
Защо са полезни зеленолистните зеленчуци
В хранително отношение зеленолистните зеленчуци са богати на калций. Магнезий, цинк, витамини А, С, Е и К. Те са изключително добър изтончик на фибри, фолиева киселина, хлорофил, различни други микронютриенти и фитохимикали.
Сред здравословните ползи от зеленолистните зеленчуци са:
- Пречистване на кръвта
- Превенция на ракови заболявания
- Подобрено кръвообръщение
- По-силна имунна система
- Подпомагане на функцията на черния дроб и бъбреците
- Промотиране на полезната чревна микрофолора
Кои са пролетните зеленолистни
Пролетта е сезонът с най-много зеленолистни зеленчуци. Не само, че разнообразието им през този сезон е най-голямо, но и хранителните ползи от тях са най-изявени. Освен познатите марули и салати, можеш да добавиш към пролетното си меню:
- Спанак
- Рукола
- Коприва
- Левурда
- Киселец
- Зелен лук
- Бой чок
- Кейл
- Броколи
- Зелен грах
- Зелен боб
- Листа от цвекло и др.
Как да избираш зеленолистни зеленчуци
Винаги, когато е възможно, е добре да ползваш органични зеленчуци. Но консумирането на конвенционални зеленилки е в пъти по-добре от това да не се ядат никакви! Без значение дали хапваш био или не био зеленчуци, е добре да заложиш на добро измиване. Виж как ТУК.
Помни, че колкото по-тъмно зелен е един зеленчук, толкова по-полезен е! Популярната в ресторантите салата айсберг, която е със светли листа, е с относително малко полезност. Един тъмнозелен кейл съдържа много повече хранителни вещества, но вкусово не е толкова привлекателен. Затова е важно да се сготви по начин, който да го направи по-апетитен.
Как да готвиш зеленолистните зеленчуци
Тук можеш да избираш между приготвяне на пара, сваряване, сотиране в мазнина или водно сотиране, готвене на пара.
Ако избереш варенето като метод за готвене, прави го за по-малко от минута, за да запазиш полезните вещества. Можеш да пиеш водата, в която си сварила такива зеленчуци като чай – особено ако ползваш органични зеленчуци.
Приготвянето на пара е чудесна опция за хора, които се стремят към редукция на теглото. Тук времето за приготвяне е от 1-2 минути за листните зеленчуци до 3-4 за по-твърди като броколи, грах и зелен боб.
Суровите салати са най-богати на витамини и ензими, но някои зеленолистни (спанак, листа от цвекло, суис чард) са с много високо оксалатно съдържание, което причинява дразнение при някои хора. Термичната обработка намалява съдържанието на оксалати.
Рецепта: Зелена шакшука
Предлагаме ти да опиташ нашата пролетна рецепта за зелена шакшука, която е богата на различни зеленчуци, вкусна, лесна за приготвяне и много полезна!
Различни други пролетни рецепти и рецепти със зеленолистни, ще откриеш в нашата пролетна онлайн детокс програма „Клетъчно събуждане“. Целта на програмата е да ни помогне да пречистим и подсилим организма си след дългата зима. Програмата помага също за редуциране на теглото, укрепване на имунната система, преодоляване на пролетна умора, ре-хидратиране на уморената от зимата кожа. Виж повече и се включи в програмата ТУК.
Зелена шакшука
Продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 2 стръка праз, нарязан на ситно
- 250 г бейби спанак
- 200 г замразен грах
- 5 яйца
- ½ чаша зеленчуков бульон или гореща вода
- по ½ връзка магданоз, мента и пресен кориандър
Приготвяне:
Сложете на котлона тиган с капак и загрейте в него зехтина. Добавете праза и гответе на тих огън 3-4 минути.
Добавете спанак, нарязаните на ситно подправки и граха. Разбъркайте добре и излейте бульона.
С помощта на лъжица оформете 5 гнезда и чукнете яйцата в тях. Похлупете тигана и гответе шакшуката 5-6 минути. При сервиране поръсете с прясно настърган черен пипер.
Ако искаш да се погрижиш за тялото си, да събудиш клетките си и да се подготвиш за предстоящия сезон с вкусни и питателни пролетни рецепти научи повече за нашата програма “Клетъчно събуждане” тук:
Клетъчно събуждане – 6 седмична програма за пречистване, енергизиране и стягане на тялото.