Какво включва възстановяването след раждане?

Възстановяването след раждане започва още през бременността. В най-добрия случай, ако имаш лека и безпроблемна бременност, би трябвало да ти остават време и сили да се грижиш за себе си и да се питаш – а какво ще правя след раждането? Какво ме очаква?

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata

Какво означава възстановяване след раждане или т.нар. postpartum период?

В повечето учебници, а и самият лекар ще ти каже, че би трябвало за 6 седмици (около месец и половина) да се възстановиш – матката да възстанови нормалните си размери и ти отново да се чувстваш добре в тялото си.
Има и една друга теория, според която се говори за още един, четвърти триместър (т.е. три месеца), след раждането. Време, в което майката да се възстанови физически, емоционално/ психически, хормонално.

Факт е, че при всяка жена възстановяването е индивидуално и не може да се каже, колко време точно ще отнеме. Но със сигурност е добре една майка след раждането да се подготви за три вида възстановяване – физическо, емоционално и хормонално.

Физическо възстановяване след раждане – какво включва?

Физическото възстановяване може условно да се раздели на две части – вътрешно и външно. Към “вътрешната страна” е възстановяването на матката, коремната стена, вътрешни органи и мускулите на тазовото дъно, хормонален коктейл. От “външната страна” са излишните мазнини натрупани през бременността, стриите, хемороиди, петната по кожата, подутите крака, уголемените стъпала, белези от секцио или епизиотомия и др. И двете промени – и вътрешните и външните са нормални и отнемат различно време, за да се възстановят.

Какво да обсъдиш с твоя лекар?

Желателно е 6 седмици след раждането да посетиш своя гинеколог и да проверите/обсъдите – прибрала ли се е матката, има ли свличане на влагалището, има ли диастаза (повече за диастазата можеш да прочетеш ТУК), шефовете как са зараснали и др. Т.е. обсъждате предимно вътрешните промени. Нормално е да не се отделя време и внимание на външните промени, защото често са приемани като суета. Факт е обаче, че нито една жена няма да се чувства добре, ако е с 5-10-15кг отгоре, има стрии и трябва да си купува един номер по-големи обувки.

Какво да правиш?

Потърси специалист, който се занимава с възстановяване след раждане или се запиши в онлайн програмата “Не на диастазата”, която е насочена към цялостно възстановяване след раждане и няма аналог на българския пазар. Включва както физическо възстановяване, така и възстановяване на организма след раждане чрез хранене. А груповото участие, въпреки че е онлайн програма често помага на майките по-бързо да се възстановят и психически общувайки със себеподобни.

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata
Емоционално/психическо възстановяване след раждане

Съветвеме те да четеш и да се подготвиш, защото почти никой не обръща внимание на емоционалното състояние на майката след раждането. Всички се радват на бебето и питат то как е – расте ли, има ли колики, колко често пълни памперса, плаче ли, спи ли. В загрижеността за бебето, майка е забравена, а има не по-малка нужда от подкрепа. Особено психическа и емоционална.

Абсолютно нормално е да се чувстваш “странно”, “променена” и “ненасебеси” след раждането! Наистина е нормално и не си само ти така.

Какво да очакваш?

Неприемане на “новото тяло”

Гледаш се в огледалото и не можеш да повярваш, че това си ти. Гърдите ти никога не са били толкова големи, коремът ти виси странно, имаш мазнини на странни места по тялото. Много важно е в периода на възстановяване (дай си поне три месеца) да не се сравняваш с други майки. Запомни, че всяко тяло е различно. Може просто ти да имаш нужда от повече време и усилия.

Прекалено обгрижване на бебето

Нормално е вниманието ти да е насочено към бебето особено в първите месеци след раждането. Но знай, че твоето дете има нужда от щастлива, а не от перфектна майка (прочети повече ТУК). Психологическите ползи и за теб и за детето са много повече, ако се грижиш за себе си и НЕ се вторачваш на 100% само върху бебето.

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata
Социална изолация

Ако това ти е първо раждане, трябва да бъдеш подготвена за социална изолация. Много твои приятелки и приятели ще се притесняват да ти звънят, за да не събудят теб или бебето. Добре е да говориш с тях предварително и да ги помолиш да не се отказват и да ти звънят дори и да не си вдигаш телефона на 3 позвънявания. Първите три месеца след раждането е нормално да си по-дистанцирана, но ако това продължава и след това направи нещо, за да не стане прекалено късно и да имаш около теб само майки, с които си говорите за бебетата.
Имаш нужда от разнообразие и общуване с различен тип хора.

Хормонално възстановяване след раждане

Много специалисти пишат, че емоционалните трудности след раждането са именно в следствие на хормоналните промени. Хормоналната буря в твоето тяло, отново, оказва както вътрешни, така и външни промени.

Вътрешните промени оказват влияние на метаболизма и настроението ти. Външните се отразяват върху появата на целулит, подуване на тялото и петната върху кожата.

Имай предвид, че ако кърмиш хормоналният ти баланс по-бавно ще се възстанови. Но нека това не е причина да се откажеш от кърменето. Наслаждавай се на божествения процес на кърменето и остави възстановяването след раждането за след това.

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata

Ако все още имаш коремче след раждането и имаш нужда от помощ в процеса по възстановяването, включи се в поредното издание на онлайн програмата “Не на диастазата”. Вече над 5 години програмата помага на майки да се възстановят след раждането като стъпва на разбирането, че това е цялостен процес, който изисква време и мултифакторна грижа.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 януари 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева). 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню