Какво включва възстановяването след раждане?

Възстановяването след раждане започва още през бременността. В най-добрия случай, ако имаш лека и безпроблемна бременност, би трябвало да ти остават време и сили да се грижиш за себе си и да се питаш – а какво ще правя след раждането? Какво ме очаква?

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata

Какво означава възстановяване след раждане или т.нар. postpartum период?

В повечето учебници, а и самият лекар ще ти каже, че би трябвало за 6 седмици (около месец и половина) да се възстановиш – матката да възстанови нормалните си размери и ти отново да се чувстваш добре в тялото си.
Има и една друга теория, според която се говори за още един, четвърти триместър (т.е. три месеца), след раждането. Време, в което майката да се възстанови физически, емоционално/ психически, хормонално.

Факт е, че при всяка жена възстановяването е индивидуално и не може да се каже, колко време точно ще отнеме. Но със сигурност е добре една майка след раждането да се подготви за три вида възстановяване – физическо, емоционално и хормонално.

Физическо възстановяване след раждане – какво включва?

Физическото възстановяване може условно да се раздели на две части – вътрешно и външно. Към “вътрешната страна” е възстановяването на матката, коремната стена, вътрешни органи и мускулите на тазовото дъно, хормонален коктейл. От “външната страна” са излишните мазнини натрупани през бременността, стриите, хемороиди, петната по кожата, подутите крака, уголемените стъпала, белези от секцио или епизиотомия и др. И двете промени – и вътрешните и външните са нормални и отнемат различно време, за да се възстановят.

Какво да обсъдиш с твоя лекар?

Желателно е 6 седмици след раждането да посетиш своя гинеколог и да проверите/обсъдите – прибрала ли се е матката, има ли свличане на влагалището, има ли диастаза (повече за диастазата можеш да прочетеш ТУК), шефовете как са зараснали и др. Т.е. обсъждате предимно вътрешните промени. Нормално е да не се отделя време и внимание на външните промени, защото често са приемани като суета. Факт е обаче, че нито една жена няма да се чувства добре, ако е с 5-10-15кг отгоре, има стрии и трябва да си купува един номер по-големи обувки.

Какво да правиш?

Потърси специалист, който се занимава с възстановяване след раждане или се запиши в онлайн програмата “Не на диастазата”, която е насочена към цялостно възстановяване след раждане и няма аналог на българския пазар. Включва както физическо възстановяване, така и възстановяване на организма след раждане чрез хранене. А груповото участие, въпреки че е онлайн програма често помага на майките по-бързо да се възстановят и психически общувайки със себеподобни.

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata
Емоционално/психическо възстановяване след раждане

Съветвеме те да четеш и да се подготвиш, защото почти никой не обръща внимание на емоционалното състояние на майката след раждането. Всички се радват на бебето и питат то как е – расте ли, има ли колики, колко често пълни памперса, плаче ли, спи ли. В загрижеността за бебето, майка е забравена, а има не по-малка нужда от подкрепа. Особено психическа и емоционална.

Абсолютно нормално е да се чувстваш “странно”, “променена” и “ненасебеси” след раждането! Наистина е нормално и не си само ти така.

Какво да очакваш?

Неприемане на “новото тяло”

Гледаш се в огледалото и не можеш да повярваш, че това си ти. Гърдите ти никога не са били толкова големи, коремът ти виси странно, имаш мазнини на странни места по тялото. Много важно е в периода на възстановяване (дай си поне три месеца) да не се сравняваш с други майки. Запомни, че всяко тяло е различно. Може просто ти да имаш нужда от повече време и усилия.

Прекалено обгрижване на бебето

Нормално е вниманието ти да е насочено към бебето особено в първите месеци след раждането. Но знай, че твоето дете има нужда от щастлива, а не от перфектна майка (прочети повече ТУК). Психологическите ползи и за теб и за детето са много повече, ако се грижиш за себе си и НЕ се вторачваш на 100% само върху бебето.

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata
Социална изолация

Ако това ти е първо раждане, трябва да бъдеш подготвена за социална изолация. Много твои приятелки и приятели ще се притесняват да ти звънят, за да не събудят теб или бебето. Добре е да говориш с тях предварително и да ги помолиш да не се отказват и да ти звънят дори и да не си вдигаш телефона на 3 позвънявания. Първите три месеца след раждането е нормално да си по-дистанцирана, но ако това продължава и след това направи нещо, за да не стане прекалено късно и да имаш около теб само майки, с които си говорите за бебетата.
Имаш нужда от разнообразие и общуване с различен тип хора.

Хормонално възстановяване след раждане

Много специалисти пишат, че емоционалните трудности след раждането са именно в следствие на хормоналните промени. Хормоналната буря в твоето тяло, отново, оказва както вътрешни, така и външни промени.

Вътрешните промени оказват влияние на метаболизма и настроението ти. Външните се отразяват върху появата на целулит, подуване на тялото и петната върху кожата.

Имай предвид, че ако кърмиш хормоналният ти баланс по-бавно ще се възстанови. Но нека това не е причина да се откажеш от кърменето. Наслаждавай се на божествения процес на кърменето и остави възстановяването след раждането за след това.

vuzstanoviavane-sled-rajdane-ne-na-diastazata

Ако все още имаш коремче след раждането и имаш нужда от помощ в процеса по възстановяването, включи се в поредното издание на онлайн програмата “Не на диастазата”. Вече над 5 години програмата помага на майки да се възстановят след раждането като стъпва на разбирането, че това е цялостен процес, който изисква време и мултифакторна грижа.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню