Как да се грижиш за миглите си

Ако очите са прозорец към света, то миглите са пердета. Те не просто правят погледа ни по-изразителен,  но имат и друга много важна роля. Основната им функция е защитна. Миглите предпазват окото от прах, мръсотия, големи количества течности и други. Спомагат и за фокусиране на изображението, като блокират част от светлинните лъчи, които биха били насложени върху ретината, замъглявайки картината.

С анатомията на миглите, любопитни факти и съвети за поддръжка ни запознава Елена Малакова, преподавател по миглопластика и създател на Malakovalashes.

Анатомия на миглите

Миглите са малки косъмчета, разположени по т.н. миглени ръбове на горния и долния клепач на бозайниците, в това число и на човека. Горният клепач има повече и по-дълги косъмчета (150-200 ), докато долният има средно  80-100 косъмчета. 

Миглите се състоят се от 97% протеин и 3% вода. Дължината, дебелината и цветът им се определят генетично.

Всяка мигла се състои от корен и видима част – стебло. Коренът се намира на дълбочина 2 мм под кожата, където се осъществява растежът. Коренът е заобиколен от фоликул, чрез който ресницата се храни и получава кислород. Около миглите има гладки мускули, чиято задача е да повдигат косъмчетата. Има и 2-3 мастни жлези, които смазват миглите. Зад тях върху мигления ръб се намират жлезите на Мейбон.

Времето на живот на миглите варира средно от 3 до 5 месеца. Всеки ден между едно и пет косъмчета падат. Цикълът на растеж на миглите е много по-кратък от този на космите на главата, затова самите мигли не успяват да израснат толкова дълги.

Любопитни факти за миглите

Елена ни споделя някои наистина любопитни факти за миглите, които не знаехме.

  • Срещат се само при бозайниците
  • Развитието им започва между 7-та и 8-та ембрионална седмица
  • Миглите не побеляват (с изключение при някои редки заболявания)
  • Някои често използвани лекарства, като аспирин, ибупрофен и парацетамол, могат да забавят растежа на миглите

Грижа за миглите

Ежедневната грижа за миглите е много важна, за да бъдат те в добро състояние. За щастие тя не изисква много време и усилие, а е част от общия тоалет.

Най-важна за миглите е добрата хигиена. Винаги отстранявай внимателно грима си преди лягане, защото непочистеният грим може да се превърне в среда за развитие на бактерии.

Почиствай добре четките си за грим и сменяй редовно спиралата си. Продуктите за грим също могат да бъдат благоприятна бактериална среда.

За допълнителна грижа можеш да овлажняваш миглите си с вазелин. Нанасяй нежно с пръст малко количество върху почистените мигли вечер. Друг вариант е да използваш професионален серум за мигли, който хидратира, укрепва и възстановява.

Много важно за здравето на миглите е и пълноценното хранене. Също както косата и ноктите, миглите се нуждаят от разнообразно хранене, за да бъдат здрави. Идеи как да обогатиш менюто си и да се храниш пълноценно, можеш да намериш в раздел “Мама готви” на сайта ни, както и във сяка от нашите Програми.

Разкрасяване на мигли

Подчертаните мигли чрез спирала или екстеншъни са много популярни у нас. Исторически обаче те не е нещо ново.

Елена разказва, че жените разкрасяват миглите си от 4 000 година пр.н.е. В Древен Египет са намерени ранни пособия за извиване на мигли. През 1913 година във Франция е създадена спиралата. В началото тя не била особено популярна, докато на пазара не се появила тази с марка Maybelline, направена от вазелин и въглен.

На Изток като еталон за красота се считат гъстите и безкрайно дълги мигли. Ето защо от детството всички арабски момичета използват масло от рукола, което активно стимулира растежа на миглите и веждите. То събужда дори и “спящите” фоликули. След месец миглите стават по-дълги, а веждите – по-гъсти.

Екстеншъните или изкуствените мигли тръгват от Холивуд преди около 100 години и дълго време са запазена марка само за известни актриси. Днес този вид разкрасяване на очите е достъпен за всяка жена. Към него обаче е добре да се подхожда с внимание.

Какво да знаем за изкуствените мигли

Съществуват различни процедури за удължаване на миглите чрез екстеншъни. Като обучител по миглопластика Елена съветва такива да се поставят само от опитни лашмейкъри, защото неправилно поставените мигли, както и неподходящите материали могат да предизвикат дразнене и дори възпаление на окото.

Обратно, когато изкуствените мигли са с високо качество и правилно поставени, те не трябва да създават никакъв дискомфорт, а да бъдат улеснение за ежедневния грим.

Допълнителни съвети, свързани с подготовката за поставяне на екстеншъни и грижа за тяхната поддръжка, може а прочетеш в блога на Елена, предназначен, както за професионалисти, така и за дами, грижещи за красотата и здравето на миглите си.

Подобни публикации

Меню