Как телевизията влияе на храненето на твоето дете

Много фактори влияят на избора на храна на децата. Какво избират да хапват хлапетата зависи от индивидуални и семейни вкусови предпочитания, от знания за храната, от настроение, емоции, степен на глад и други. През последните години сред водещите фактори се нарежда и телевизията.

Времето пред екрана и избора на храна

Съвременните деца прекарват значително време пред екраните и виждат между 10 и 13 реклами на храна средно на ден. Над 90% от тези реклами промотират храни с ниска хранителна стойност, бедни на витамини, минерали и фибри. Обичайно рекламите показват храни с високо съдържание на мазнини, добавена захар и сол, каквито децата по правило е добре да избягват.

Не е изненадващо, че проучванията откриват силна връзка между времето пред екрана и нездравословните хранителни навици на подрастващите. Счита се, че докато гледат телевизия, децата често похапват пакетирани храни с празни калории. Рекламите на тези храни най-често ги представят като допринасящи за доброто настроение и статуса да се чувстваш “cool”. Така децата изграждат подсъзнателна връзка между рекламираните храни и усещането за щастие. Не на последно място, времето прекарано пред екрана, е време на обездвижване, а това води до затвърждаване на лошите хранителни навици.

Позитивната страна на телевизията

И все пак гледането на телевизия може да има и положитлено влияние. Проучване, проведено в Холандия и публикувано в списание Journal of Nutrition Education and Behavior, открива, че децата, които гледат кулинарни предавания за здравословни храни са 2.7 пъти по-склонни да избират полезни храни от деца, гледащи епизоди на същото предаване, но с нездравословни храни.

В проучването участвали 125 деца на възраст между 10 и 12 години от 5 холандски училища. На всяко от тях бил показан 10-минутен откъс от кулинарно предаване за деца, а след това им предложили да си изберат нещо за хапване като почерпка. Децата, които гледали предаване със здравословни храни, обикновено посягали към здравословна почерпка – ябълка и нарязана краставица вместо да към по-нездравословните опции като шепа чипс или мини-претцели.

 

Водещият изследовател в това проучване Франс Флокворд, PhD, стига до следния извод: “Резултатите от нашето проучване показват, че кулинарните програми могат да бъдат обещаващ инструмент в промотирането на позитивни промени по отношение на хранителните предпочитания и поведение на децата.”

Предишни проучвания пък потвърждават, че децата са по-склонни да избират полезни храни, когато участват в пазаруването и приготвянето на домашна храна.

Как да помогнеш на детето да избира повече полезни храни

Това, което ти като родител можеш да направиш, за да насърчиш детето си  да избира по-често полезни храни, включва:

  • Избягвай гледането на телевизия по време на хранене. Създай семейно правило по време на хранене да не се гледат телевизия или други устройства. Общуването на семейството по време на хранене без намесата на устройства, е чудесна възможност за насърчаване на здраволсони хранителни навици.
  • Избирай за детето детски предавания без реклами. Потърси детеки канали  без реклами или такива, които позволяват превъртане на рекламните блокове.
  • Насърчавай детето да учи повече за полезните храни. Има много начини, с които по забавен и развлекателен начин да помагаш на детето си да учи за полезните храни. Използвайте образователни предавания и книжки. Заведи го във фермерска градина или фермерски пазар. Ако детето е по-голямо, научи го как да чете етикетите на храните и за какво да внимава.
  • Позволявай му да ти помага в кухнята. Повечето малки деца имат желание да помагат в кухнята. Това е чудесна възможност да го научиш на правила за безопасност като например колко е важно да си мие ръцете преди да пипа храна или как да изпълнява лесни задачи като сервиране на масата, късане на листа за салата и други.
  • Ограничавай времето му пред екрана. Без значение дали детето гледа забавни или образователни предавания, прекаленото гледане на телевизия или други електронни устройства, влияе негативно върху здравето и развитието на децата. Американската Педиатрична Асоциация препоръчва не повече от един час екранно време на деца от 2 до 5 години и прилагане на семеен медия-план за по-големите деца.
  • Бъди положителен пример, който детето да следва. Децата учат не от това, което им казваме, а от това какво им показваме. Ако като родител редовно избираш здравословни храни и напитки, и прекарваш лимитирано време пред екрана,  ще насърчиш и детето си да прави същото.

В нашите карти с 30 зимни семейни рецепти съдържат чудесни предложения, кито можеш да приготвиш с детето си. Поръчай картите и ще ги получиш заедно с пакет подправка “Коледа”, подходяща за зимни печива и напитки.

 

karti-zimni-retsepti-mama-sum-podaruk

 

Източници:

Academy of Nutrition and Dietetics

US National Library of Medicine
National Institutes of Health

Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Подобни публикации

Меню