ПОМОЩ! Приличам на камила!

Виждала ли си как на по-възрастните хора им виси главата напред и е пред тялото? Сигурно се учудваш защо ти, която си толкова млада, вече имаш болки във врата и забелязваш изкривяване и леко удебеляване в областта. Започваш да приличаш на едногърба камила.

grabnachno izkriviavane

Не си само ти така. Все повече хора страдат от болки във врата и имат изкривяване на гръбначния стълб в областта на шията. Причините са очевидни, но не искаме да си признаем за тях. Не искаме да ги видим. Това би означавало да променим доста навици в ежедневието си. А промяната на навици е трудна работа.

   1. Прекарваме прекалено дълго време седнали на стол.

    Заседяването на стол, отслабва мускулатурата на корема и целия гръбначен стълб. Не се учудвай, че си започнала да се изкривяваш.

   2. Работим или се забавляваме на компютър.

    Работата на компютър е основната, която повечето хора имат в ежедневието си. Нормално е при по-дълго седене, с натрупване но умората, да отпускате главата си напред и тялото да се адаптира към тази позиция.

   3. Имаме телефон и прекарваме по няколко часа на него.

    Вече има проучвания, че все повече млади хора са с изкривяване в сервикалната (шийна) област на гръбначния стълб. Това се дължи на телефоните. Не можем да живеем без телефони, но можем да си държим главата по различен начин, за да намалим щетите. Във видеото по-долу показвам как да държиш врата изправен докато работиш на компютър.

   4. Спим с висока възглавница, защото така сме свикнали.

    От кога спиш на висока възглавница? Със сигурност когато си била малка не си ползвала възглавница или дори и да си използвала тя е била ниска. С възрастта и промените в гръбначния стълб тялото има нужда от по-висока възглавница и ние му я осигуряваме, но по този начин възпрепятстваме изправянето на врата. В решенията по-долу виж как да изправяш врата докато спиш.

   5. Не знаем как да си държим врата изправен!

    Знаеш ли коя е неутралната, анатомична позиция на врата. Не си виновна, че не знаеш. В повечето случаи, когато някой те забележи, че си изгърбена и ти каже да се изправиш, ти просто повдигаш брадичката нагоре – нали? Това е често срещана грешка. Неутралната, анатомична позиция на врата е, когато ушите са в една линия с раменете. Но за целта трябва и раменете да си бъдат на мястото. Изгледай видеото, за да разбереш коя е неутралната позиция на врата.

Ако вече имаш изкривяване и искаш да изправиш гръбначния стълб, ето няколко прости промени в ежедневието, които можеш да направиш. Обърни внимание на думата “прости”. Те са прости, но не и лесни. Нещо като “просто спираш да ядеш шоколад”. Но не е лесно, нали? Изисква се практика и осъзнатост.

 1. Започни да подравняваш/изправяш врата си в ежедневието (виж повече във видеото по-долу)

  Докато работиш на компютър, докато се разхождаш, докато шофираш. Това подравняване в ежедневието е от ключово значение за изправянето на врата. Дори и да правиш по един час упражнения на ден, ако през останалото време държиш врата в неправилна позиция, няма да постигнеш желания резултат.

 2. Когато спиш или поне при заспиване, проверявай дали отново не си “изпъчваш” врата.

  Издлъжавай го, дори и в легнало положение. Ако можеш изхвърли възглавницата или поне мини на по-ниска. Във видеото долу показвам как да изправяш врата в легнало положение.

 3. Разтягай врата по 2-3 минути на ден. 

  Разтягането е наистина лесно, но много ефективно. Препоръчвам ти да го правиш по 2-3 пъти на ден, като всеки път задържаш поне по една минута. Когато държим врата изправен, особено в неправилна позиция мускулите около врата се напрягат и скъсяват. За да отпуснеш и разтегнеш мускулите, просто отпусни брадичката към гърдите и позволи  на мускулите на врата и по продължение на гръбначния стълб да се разтегнат. Докато разтягаш в позицията леко изпбътвай с врата нагоре към тавана. Това допълнително ще разтегне и облекчи мускулите.


Във видеото можеш да видиш как да държиш врата изправен при работа на компютър и как точно да направиш разтягането, показано на снимката по-горе.

Ако болките и изкривяванията, които имаш не са само във врата, препоръчвамe ти нашата програма “Мама е права”. Насочена е към изправяне на гръбначния стълб и съчетава както упражнения, така и идеи за промени на навиците в ежедневието, за бъде ефектът дългосрочен. Следващото издание започва на 7.02.2022 г. Но ти можеш да се включиш още сега и ще получиш видео с упражнения, които да правиш до началото на програмата.

Виж повече тук.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

 • видео с 2 упражнения и

 • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню