Какво да коментираме с гинеколога си 40 дена след раждането!

В България е прието 40 дена след раждането да се направи преглед-консултация с гинеколога, за да провери как се прибира матката и дали всичко е наред.

Ако си майка за първи път е нормално да се чувстваш объркана. Да си леко недоспала и всъщност въобще да не знаеш какво да питаш, а само да кимаш разбиращо, но всъщност въобще да не знаеш за какво става въпрос. Ето няколко идеи, какво би могла да попиташ твоя гинеколог при първия преглед след раждането.

1. Забелязват ли се промени във влагалището?

Много често, особено при естествено раждане (въпреки че и при раждане със секцио също е възможно да има подобен проблем) се наблюдава леко “смъкване” на влагалището. Вашият гинеколог със сигурност ще го забележи. Има специфични упражнения, които можеш да правиш, за да възстановиш мускулите на тазовото дъно, но задължително питай колко голямо е смъкването. Ако е имало шефове, дали всичко е зараснало. Въобще какво е положението според твоят гинеколог във влагалището.

2. Мога ли пак да тренирам? 

Повечето майки, особено тези, които са били активни през бременността нямат търпение да започнат отново с тренировките. Задължително попитай своя лекар. Дори и да се чувствате супер и да сте родила естествено е възможно да има “скрити” причини, които да не виждаш.

ne-na-diastazata-sled-rajdaneto-priberi-korema

3. Имам ли диастаза?

Не знаем поради каква причина, но много рядко гинеколозите обръщат внимание на възстановяването на коремната стена. Добре е освен матката да се прегледат и самите коремни мускули и да се види докъде са се прибрали. Ако има съмнения за херния или много голяма диастаза е добре да се направи и консултация с хирург. В повечето случаи до 40 ден диастазата се е прибрала, но ако не е потърси специалист и я затвори с упражнения.

⇒ ⇒ ⇒ КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО СЛЕД РАЖДАНЕТО ⇐ ⇐ ⇐

4. Да приемам ли добавки?

След раждането тялото преминава през стресов период на възстановяване. Възможно е да се чувстваш по-уморена, да имаш косопад, да си изнервена. Попитай твоя лекар за съвместими с кърменето добавки, които ще ти помогнат да се чувстваш по-себе си.

5. Мога ли отново да правя секс?

Много жени се притесняват да коментират темата със своя гинеколог, но той/тя е човекът, който може да даде компетентен отговор. Ако се чувстваш готова и искаш отново да възстановиш сексуалните взаимоотношения с партньори си, попитай своя лекар. Ако има някакви претеснения ще ги сподели с теб. Но ако не попиташ, може и нищо да не каже. Попитай също за контрацептивни методи. Имай едно наум, че кърменето и липсата на цикъл не те предпазват от забременяване. Най-добре се консултирай с твоя гинеколог и по този въпрос.

В България е прието тези въпроси да се обсъждат с близки хора, с приятели, с други родили жени. Но е най-добре да се довериш на твоя лекар, за да получиш компетентен отговор.

Ако имаш нужда от физическо възстановяване след раждането включи се в нашата онлайн програма “Не на диастазата”, която започва на 12 септември 2022 година. Вече сме помогнали на повече от 3 000 майки да се възстановят. А създателките на програмата, Ваня и Маги, са на разположение в затворена Facebook група, за да те подкрепят и да отговарят на всички възникнали въпроси.
Виж повече за програма ТУК.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню