Седмиците преди Коледа са най-вълшебното време от годината. Време, в което да забавим темпото, да прекараме повече време с любимите си хора, да сготвим заедно.
За това специално време ти предлагаме 3 класически десерта, типични за късната есен и ранната зима. Три десерта, които се правят бавно, но които изпълват дома с вълшебен аромат и празнично насторение.
Избери си рецепта, пусни си коледна музика и се наслади на готвенето като ритуал.
Ябълков пай
Време за приготвяне: 2 часа
Продукти:
- За основата: 2 ½ чаши брашно; 1 ч.л. захар; ½ ч.л. сол; 225 г масло, нарязано на кубчета.; 6 с.л. ледена вода
- За пълнежа: 6 ябълки, 1 с.л. лимонов сок, 8 с.л. масло, 3 с.л.брашно, ½ чаша кафява захар; ¼ чаша вода; 1 ½ с.л.канела; 1 ч.л. ванилов екстракт; 1 яйце
Приготвяне:
Смеси брашното, захарта, солта и маслото в кухненски робот. Завърти до получаване на трохи. Добави водата лъжица по лъжица, без да изключваш уреда. Раздели тестото на 2 топки, завий ги във фолио и прибери поне за 30 минути в хладилник.
Обелии нарежи ябълките на тънки филийки. Залей ги с лимоновия сок. Добави канелата и ваниловия екстракт и разбъркай.
В дълбок съд разтопи маслото. Добави брашното и бъркай 1 минута. Излей в съда водата и захарта и оставеи да къкри 3 минути. Залей ябълките с готовия сос.
Разточи едната топка тесто на тънка кора и покрий основата и стените на форма за къдрав пай. Изсипи ябълките. Разточи другата топка тесто. Нарежи на 12 ивици и оформи решетка върху ябълките. Намажи повърхността с разбито яйце.
Печи 60 минути на 180 градуса.
Тиквена баница с готови кори
Време за приготвяне: 1 час и 40 минути
Продукти:
- 6 броя готови кори за баница
- 1,2 кг сурова, настъргана тиква
- 1 чаша захар
- 1 чаша орехи, натрошени
- 1/2 чаша стафиди
- 1 с.л. канела или 1 с.л.подправка КОЛЕДА
- 1/2 чаша разтопено масло или олио за постен вариант
Приготвяне:
Загрей фурната на 180 градуса и приготви широка тава. Намажи дъното и стените й с мазнина.
В голяма купа смеси тиквата, орехите, стафидите, захарта и подправките.
Сгъни една кора на две по ширината. Намажи я с мазнина. Пръсни част от плънката по нея и навий на хлабаво руло. Сложи го в тавата и продължи с останалите кори до запълването й.
Намажи отгоре с допълнително мазнина и поръси със захар. Печи 1 час като следиш да не загори отгоре и при нужда покрий с хартия за печене.
Шоколадов кекс с кестени
Време за приготвяне: 2 часа
Продукти:
- 225 г черен шоколад
- 6 жълтъка и 6 белтъка, разделени
- 125 г масло
- 360 г кестеновo пюре (виж по-долу)
- 60 г тръстикова захар
- 2 с.л. ром
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- щипка сол
Приготвяне:
За да приготвиш кестеново пюре, измий 500 г кестени и направи кръстовиден разрез на всеки. Печеи 30-40 минути във фурната на 200 градуса. Обели кестените, докато са горещи. Смеси ги с 250 мл вода и вари на котлона 15 минути. Пасирай на гладко пюре.
Разбий белтъците със солта на твърд сняг.
Разтопи шоколада и маслото на водна баня. Добави към тях рома и ванилията.
Разбий жълтъците и захарта в купа, докато захарта се разтопи. Добави към тях кестеновото пюре и шоколадовата смес. Разбъркай и добави разбитите белтъци лъжица по лъжица.
Намажи с масло форма за печене и излей в нея сместа. Печи 60 минути на 170 градуса.