Три десерта, които да приготвиш преди Коледа

Седмиците преди Коледа са най-вълшебното време от годината. Време, в което да забавим темпото, да прекараме повече време с любимите си хора, да сготвим заедно.

За това специално време ти предлагаме 3 класически десерта, типични за късната есен и ранната зима. Три десерта, които се правят бавно, но които изпълват дома с вълшебен аромат и празнично насторение.

Избери си рецепта, пусни си коледна музика и се наслади на готвенето като ритуал.

Ябълков-пай-мама-готви

Ябълков пай

Време за приготвяне: 2 часа

Продукти:

  • За основата: 2 ½ чаши брашно; 1 ч.л. захар; ½ ч.л. сол; 225 г масло, нарязано на кубчета.; 6 с.л. ледена вода
  • За пълнежа: 6 ябълки, 1 с.л. лимонов сок, 8 с.л. масло, 3 с.л.брашно, ½ чаша кафява захар; ¼ чаша вода; 1 ½ с.л.канела; 1 ч.л. ванилов екстракт; 1 яйце

Приготвяне:
Смеси брашното, захарта, солта и маслото в кухненски робот. Завърти до получаване на трохи. Добави водата лъжица по лъжица, без да изключваш уреда. Раздели тестото на 2 топки, завий ги във фолио и прибери поне за 30 минути в хладилник.

Обелии нарежи ябълките на тънки филийки. Залей ги с лимоновия сок. Добави канелата и ваниловия екстракт и разбъркай.

В дълбок съд разтопи маслото. Добави брашното и бъркай 1 минута. Излей в съда водата и захарта и оставеи да къкри 3 минути. Залей ябълките с готовия сос.

Разточи едната топка тесто на тънка кора и покрий основата и стените на форма за къдрав пай. Изсипи ябълките. Разточи другата топка тесто. Нарежи на 12 ивици и оформи решетка върху ябълките. Намажи повърхността с разбито яйце.

Печи 60 минути на 180 градуса.

podarutsi-mamasum-koleda

Тиквена баница с готови кори

Време за приготвяне: 1 час и 40 минути

Продукти:

  • 6 броя готови кори за баница
  • 1,2 кг сурова, настъргана тиква
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша орехи, натрошени
  • 1/2 чаша стафиди
  • 1 с.л. канела или 1 с.л.подправка КОЛЕДА
  • 1/2 чаша разтопено масло или олио за постен вариант

Приготвяне:
Загрей фурната на 180 градуса и приготви широка тава. Намажи дъното и стените й с мазнина.

В голяма купа смеси тиквата, орехите, стафидите, захарта и подправките.

Сгъни една кора на две по ширината. Намажи я с мазнина. Пръсни част от плънката по нея и навий на хлабаво руло. Сложи го в тавата и продължи с останалите кори до запълването й.

Намажи отгоре с допълнително мазнина и поръси със захар. Печи 1 час като следиш да не загори отгоре и при нужда покрий с хартия за печене.

Шоколадов кекс с кестени

Време за приготвяне: 2 часа

Продукти:

  • 225 г черен шоколад
  • 6 жълтъка и 6 белтъка, разделени
  • 125 г масло
  • 360 г кестеновo пюре (виж по-долу)
  • 60 г тръстикова захар
  • 2 с.л. ром
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка сол

Приготвяне:

За да приготвиш кестеново пюре, измий 500 г кестени и направи кръстовиден разрез на всеки. Печеи 30-40 минути във фурната на 200 градуса. Обели кестените, докато са горещи. Смеси ги с 250 мл вода и вари на котлона 15 минути. Пасирай на гладко пюре.

Разбий белтъците със солта на твърд сняг.

Разтопи шоколада и маслото на водна баня. Добави към тях рома и ванилията.

Разбий жълтъците и захарта в купа, докато захарта се разтопи. Добави към тях кестеновото пюре и шоколадовата смес. Разбъркай и добави разбитите белтъци лъжица по лъжица.

Намажи с масло форма за печене и излей в нея сместа. Печи 60 минути на 170 градуса.

Подобни публикации

Меню