Най-големият мит за разделното ядене на плодове (и истината)

В областта на храненето има много митове. Някои са толкова популярни, че хората ги приемат за абсолютна истина, без въобще да се замислят дали твърденията почиват на някакви научни факти. Такива митове има и за яденето на плодове.

Със сигурност си чувала твърдението, че плодовете се ядат само на празен стомах, защото иначе ферментират. Може би дори си убедена в него и избягваш да хапваш плод заедно с друга храна. Ако е така, виж защо това твърдение е абсолютен мит (макар и много разпространен) и каква е истината.

Митът

Според разпространеното твърдение, плодовете трябва да се ядат разделно. Твърди се, че когато се консумират с друга храна, забавят храносмилането, остават в стомаха и ферментират или дори загниват!

Твърди се също, че ако не се консумират разделно, плодовете причиняват газове, стомашен дискомфорт и други нежелани симптоми.

Единственото вярно в тези твърдения е, че фибрите в плодовете забавят леко транзитното време за преминаване на храната през стомаха. Всичко останало обаче са просто митове.

istinata-za-plodovete-mama-gotvi

Истината

Фибрите може и да забавят малко транзитното време, но не са причина храната ти да си стои безкрайно дълго в стомаха.

В едно проучване добавили към храната на половината участници пектин (вид фибри, които се съдържат в плодовете) и установили, че транзитното време за изпразване на стомаха на тези участници било 82 минути. При тези, в чиято храна нямало пектин, транзитното време било 70 минути. (Източник)

Тази разлика във времето, макар и съществуваща, съвсем не е толкова значителна, за да може храната да „загние“ в стомаха. Тя дори си има позитивна страна, защото те кара да се чувстваш сита за по-дълго време. (Източник)

istinata-za-plodovete-mama-gotvi-plodove

Но да се върнем към „гниенето“ или „ферментирането“. Дори ако приемем, че плодовете са причина храната ти да се заседи много по-дълго време в стомаха, там ферментация и гниене не могат да протекат. А простата причина е, че няма необходимите условия това да се случи.

Когато достигне до стомаха, храната ти се смесва със стомашни киселини. Тези киселини имат много ниско pH и целта на тази киселинна среда е да унищожи всякакви възможни бактерии и микроорганизми, попаднали в тялото заедно с храна. Стомашните киселини имат защитна функция и в киселинната среда, която те създават, бактерии не виреят. (Източник)

Ферментацията на свой ред, е процес, който изисква наличието именно на бактериална среда. Такава е средата на дебелото черво, където е разположена голяма част от чревния ни микробиом. Там наистина протичат ферментационни процеси, но те са необходими, защото по този начин полезните бактерии  се хранят. Отделените в процеса на ферментиране късоверижни мастни киселини пък участват в поддържането здравето на чревния епител.

Твърденията, че консумирани с друга храна, плодовете причиняват газове и дискомфорт, също не почиват на научни аргументи. Това може наистина да е факт за някои хора, но причината не е в плодовете, а в храносмилането на тези хора. За жалост в модерния свят почти всеки човек, подложен на стрес в забързаното ежедневие, е с компрометирано храносмилане.

podarutsi-mamasum-koleda

И все пак остава въпросът:

Има ли подходящо време за ядене на плодове?

Да, има. Плодовете са много полезна храна, източник на минерали, витамини, фибри и антиоксиданти, за които е по-важно да хапваш редовно, самостоятелно или в комбинация с други храни, а не кога точно ги хапваш.

И все пак има няколко особени случая, които е коректно да отбележим:

  • Ако искаш да отслабнеш – Фибрите в плодовете могат да ти помогнат. Фибрите в тях осигуряват ситост за по-дълго време, а ако ги хапваш непосредствено преди някое основно хранене, апетитът ти може да намалее и да приемеш по-малко количество по-калорийни храни с основното хранене. (Източник)
  • Ако имаш диабет 2 – В тези случаи е важно да консумираш плодовете заедно с други храни, източник на протеини, мазнини или фибри, защото така покачването на кръвната захар ще е по-малко, отколкото ако ядеш плодовете разделно. (Източник)
  • Ако имаш гестационен диабет – Това състояние, което се отключва понякога през бременността, изисква също внимание с въглехидрати. Също като хората с дибает 2, бъдещите майки с гестационен диабет е добре да консумират плодовете заедно с източник на протиен и/или мазнини и като цяло да не прекаляват с количеството.

Заключение

Повечето хора могат да хапват плодове по всяко време на деня, без значение дали разделно или в комбинация с други храни. В определени случаи като изредените горе, е по-скоро препоръчително да се избягва разделното ядене на плодове. В други случаи, човек може да открие, че той самият се чувства по-добре, ако хапва плодовете разделно. Ако твоят случай е такъв, най-правилно е да слушаш тялото си. Всеки от нас е уникален и важно да чуваме и зачитаме сигналите на собственото си тяло.

Разделното ядене на плодове не е грешно, но не и задължително. Целта на този текст е само да разграничим мита от истината, а не да те убеждаваме да ядеш плодовете по точно определен начин. Ако въобще може да говорим за правило, то е плодовете да присъстват ежедневно в менюто ти, а кога и как точно да ги хапваш, избираш ти!

Подобни публикации

Меню