Как да отгледаме четящи деца

Абсолютно безспорен е фактът, че четенето на книжки е полезно за децата. Но децата са различни и докато едни сядат с удоволствие да разглеждат и четат книжки с часове, други предпочитат да си играят, да се движат непрестанно и трудно сядат с книжка в ръце. Това не е проблем, децата са уникални и всяко следва своите лични интереси и желания.

Но ако желаем децата ни да изпитват любов към книжното творчество, да предпочитат книжките пред екраните или най-малкото да не се противят да четат задължителната учебна литература, ето няколко съвета от моя личен опит.

А аз имам голям опит с книгите, всъщност цели 35 години опит. Причината е, че от най-ранна възраст моята майка ми е чела книжки и в детството ми съм била заобиколена от книги. Така ги обикнах и реших, че един ден ще се постарая да предам и на моите деца тази любов.

Ето кои са стъпките, които ще гарантират събуждане на интереса на всяко дете към книгите:

Четете книги на бебето

Специалисти препоръчват да четем книги на детето още, докато е в утробата ни. Правила съм го многократно, но не смея да твърдя, че има ефект. Това, което смятам обаче, че имаше огромен ефект при моите деца, е фактът, че им четях, докато бяха още съвсем малки бебенца. Поставях бебето в леглото или на активната гимнастика и му четях. Може да си гука и на пръв поглед да не ми обръща особено внимание, но свиква с гледката: мама с книга в ръце.

Когато започнаха да пълзят и да се заиграват сами на пода, си четях мои си книги, седнала до тях. Те си играят и ме слушат. Това, че книгата не е подходяща за тях, няма значение. Слушайки, те трупат резерв от звуци и думи. А вие получавате възможност да си почетете, докато те си играят спокойно.

detsa-chitateli-kristina-orsova-mama-sum

Четете ежедневно книги пред децата

Когато децата стават по-големи, се заиграват повече сами. Това са моментите, в които мама може да седне на дивана и да си чете самостоятелно книга. Така давате на децата ценен урок и следния пример:

  • Мама се грижи за себе си, отделя време за своите нужди. Важно е да се грижим за себе си;
  • Мама чете книги, значи те са интересни и забавни, аз обичам да правя като мама.

Четете книги навсякъде

Не е задължително да четем книги само на дивана или в леглото за лека нощ. Можем да четем буквално навсякъде, като така допълваме уроците за заобикалящия ни свят. На плажа може да носим книги и енциклопедии за морето, на разходка в гората може да носим книжки за дърветата или насекомите, по празници може да четем книжки за българските народни обичаи и пр. Всяко място и всеки момент предлагат възможност да научим децата на много ценни неща чрез книжното творчество.

detsa-chitateli-kristina-orsova-mama-sum

Използвайте книги за справяне с проблеми и емоции

За щастие книжният пазар в днешно време е пълен с чудесни заглавия и автори, които описват десетки ситуации от ежедневието, чиито герои се изправят пред различни проблеми и трудности. Дали ще е тръгване на детска градина, боледуване, загуба на близък човек или друго, книгите предлагат разбираеми за децата обяснения и решения на редица проблеми. Когато предлагаме подобни книги на децата, те ще се научат да ползват книгите и като източник на знание и ценен опит.

Създайте удобен детски книжен кът у дома

Когато децата имат лесен достъп до собствена библиотека, се научават сами да търсят книга, която да разглеждат или четат във всеки един момент. В нашия дом буквално във всяка стая имаме книжни кътове за децата: в детската стая имаме малка достъпна за децата библиотека, в хола също имаме нисък шкаф с детски книжки, дори в тоалетната съм поставила кошничка с тематични книжки за хигиената, за да ги разглеждат, докато са на гърнето. Аз ги сменям от време на време, за да разнообразявам и според моментните интереси на децата.

detsa-chitateli-kristina-orsova-mama-sum

Разменяйте си книжки с приятели или наемайте от библиотека

Невъзможно е да изкупим всички хубави книги на пазара, но винаги можем да си наемем от библиотеката или да вземем на заем от приятелче. Така научаваме детето да споделя любовта към четенето с други хора и да бъде част от някаква общност.

Говорете за книги, дори когато не четете

Докато сте на масата на вечеря или се разхождате в парка, може да разговаряте с детето за книги:

  • Какво най-много ти хареса в новата книжка, която четохме снощи?
  • Каква книжка искаш да си вземем от библиотеката/книжарницата?
  • Ако ти беше на мястото на този герой, как щеше да постъпиш?

Това е начин да се свържете с детето, да разберете от какво се интересува в момента. Когато му давате възможност да избере самичко нови книги, му гласувате доверие и го карате да се чувства значимо и оценено.

Не бъдете настоятелни

Ако детето не харесва книжките или има моменти, в които не желае да разглежда или чете, не го карайте. Нека то преценява самостоятелно дали да разглежда книжка или да играе. Ако настоявате твърде много и го карате против волята му, може да намалите интереса му към книгите. Бъдете търпеливи и дайте повече свобода.

Ако ежедневно прилагате по малко от всички изброени стъпки, детето ви ще расте в среда, в която книгите, индивидуалният избор и личното мнение се ценят. Книгите ще се превърнат в източник на знание, забавление и решение на неговите проблеми.

Можете да намерите детската книга “Юнашко камъче” на Кристина Орсова тук.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:
⇒ ⇒ ⇒ ИГРИ С ДЕЦАТА – 7 ИДЕИ, КОГАТО СМЕ ИЗМОРЕНИ ⇐ ⇐ ⇐

Подобни публикации

Меню