“Скритите причини” за болки в кръста след раждането

Ако те боли кръста, не си сама. Около 80% от хората на възраст над 25 години страдат от болки в кръста поне един път в годината. След раждането този процент е по-висок. Дори и никога да не те е болял кръста, по време на бременността или след раждането тази болка се появява и ти пречи да се движиш и да се наслаждаваш на майчинството.

Причините за болките в кръста по време на бременността и след раждането се свързват с промяната на стойката и леката деформация на гръбначния стълб. По време на бременността от тежестта на корема, извивката на гръбначния стълб в областта на кръста се увеличава. Това създава излишно напрежение върху прешлените на гръбначния стълб и съответно тялото реагира с болка.

stoika-bremennost-izpuchvane-mama-e-prava

След раждането тялото има нужда от възстановяване и изправяне. Грижите покрай бебето и ежедневната рутина по-скоро пречи, отколкото да подпомага процеса на възстановяване на стойката.

Какво би могла да правиш грешно в ежедневието, което да е причина за болки в кръста:

1. Продължаваш да ходиш изпъчена, все едно още си бременна.

След раждането коремните мускули остават леко раздалечени встрани и съответно не си вършат ролята на стабилизатор на кръста. Така лесно продължаваш да стоиш в позицията “бременно коремче” без  дори да го осъзнаваш.

Започни да правиш упражнения за възстановяване на коремните мускули и си припомняй да изнасяш тежестта на тялото върху  петите и  внимавай да НЕ пъчиш коремчето напред.

2. Когато носиш бебето изнасяш таза напред

Това е много често срещана позиция на тялото. И ти ли си така? Когато носиш  бебето  изнасяш тялото напред, защото нямаш достатъчно сила на мускулите на гърба и ръцете  и вместо да носиш бебето “на ръце”, го носиш “на кръст”, изпъчвайки таза напред.

Бъди осъзната как носиш бебето си. Не го носи с кръста, а използвай ръцете и гърба за това. Когато го носиш нека тежестта на тялото ти да е върху  петите и дръж бебето високо върху гърдите. Не го отпускай върху корема.

nosene-na-dete-losha-stoika-mama-e-prava

3. Спане в неудобна позиция

Много често след  раждането  любима позиция за спане остава тази на една страна. Това, отново е предпоставка за болка в кръста, защото прекарваш в позицията между 5-8 часа в денонощието. Дори и с прекъсвания.

Обърни внимание, когато лежиш дали отново не си в изпъчена позиция напред. Дали няма прекалено голяма извивка в кръста. Когато лягаш на една страна, изправяй гръбначния  стълб. Представяй си, че все едно искаш да застанеш в ембрионална поза. Тя  би трябвало дори да ти облекчи болките в кръста.

4. Неправилно бутане на количката или неправилно носене на бебето в слинг

butane-na-kolichka-stoika-mama-e-prava
Случвало ли ти се е  след разходка в парка да те заболи кръста? Причината може да е в това, че когато ходиш отново си с изпъчено напред коремче. При бутане на количка се отпускаш върху нея и това натоварва кръста. Ако пък носиш бебето в слинг, то го носиш по-скоро “на кръст”, а не “на гръб”. Както стана въпрос по-горе. Можеш  да видиш видеото ни с консултанта по бебеносене Христина Листник, която подробно обяснява какви са причините за болки в кръста при бебеносене и как точно да носим бебето, за няма болка.

⇒ ⇒ ⇒ ВИДЕО: КАК ДА НОСИМ БЕБЕТО ⇐ ⇐ ⇐


При бутане на количка или носене на бебето  в слинг отново ключов фактор е да прибереш таза в  неутрална позиция и да не пъчиш коремчето.

5. Неправилно вдигане  на тежко

Смяташ, че НЕ вдигаш тежко? Замисли се за коша с пране или столчето на бебето за колата. Много често се случва точно при вдигането на тежко да се  появи болката в кръста.

Това, което можеш да направиш е да се научиш как  дишаш правилно и  да възстановиш мускулите на корема, за да пазиш кръста. Всеки път, когато ти се налага да вдигнеш нещо тежко мисли за следните три неща:

  • издишай и стегни корема;
  • не се навеждай от кръста, а леко приклекни;
  • старай се да държиш кръста изправен.

Всъщност има още много неща, които натоварват кръста в ежедневието на една майка. Смяната на памперси и преобуването – отново приведена напред. Гладенето. Готвенето. Чистенето с прахосмукачка и парцал. Храненето на бебето. Нощните разходки с бебе на ръце. И какво ли още не.

Ако имаш болки в кръста и припознаваш своето ежедневие в описаното горе, то ние имаме  решение за теб. Програмата “Мама е права”, която е изцяло онлайн, включва упражнения за изправяне на гръбначния стълб, но по-важното е че ще ти даде осъзнатост и ще те научи:

  • какво е правилна стойка;
  • какво е неутрален таз;
  • как да подравняваш тялото си в ежедневието;
  • как да вдигаш тежко, без  да те боли кръста.

Програмата е съобразена с ангажираното ежедневие на една майка. Упражненията отнемат около 20 минути на ден, но ефектът от тях е дългосрочен.

Запиши се сега и стани част от осъзнатите майки, които се грижат за своето здраве, за да бъдат пълноценни родители. Към програмата има затворена Facebook група, която е пълна с майки като теб, които се подкрепят и мотивират. Нашият специалист Ваня Висарионова прави седмични включвания  на живо  за допълнителни разяснения и е на разположение за всякакви въпроси.

Ако си родила отдавна и по-скоро вече ходиш на работа и стоиш на бюро, то тогава виж следващата ни публикация за навиците в ежедневието на работещия човек.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню