3 вълнуващи дестинации за семейна разходка сред природата

През есента е хубаво да използваме всеки слънчев ден за бягство от града и повече разходки сред природата. Движението на открито ще помогне да подсилим имунитета на децата за студените дни, затова стига да не вали и да не духа силен вятър, нямаме оправдание да си стоим у дома.

В моето семейство е традиция почти всяка събота или неделя да посещаваме някое ново място, да изследваме с децата природни забележителности или просто да си правим пикник далеч от шумния град. Целта ни е да прекарваме повече време заедно, да опознаваме природните красоти и историята на родния край.
В нашата родина има толкова много приказно красиви и атрактивни дестинации, които си заслужава да се посетят поне веднъж, а ние ги посещаваме вече няколко пъти, защото предлагат много възможности за забавления за децата и за прекарване на пълноценно време със семейството сред природата. Предлагам ви 3 чудесни дестинации, които са подходящи за лека разходка, игри сред природата и пикник с децата:

1. Туристически маршрут Оборище, Панагюрище

Перфектен маршрут за семейна разходка, който предлага разкошна природа, равен асфалтиран път, пейки за почивка, рекичка и исторически паметник. Може да използвате дори бебешка количка по маршрута.
За да стигнете до пътеката, тръгвате към Панагюрище и следвате пътя за хижа Оборище. С автомобил се стига до паркинга на хижа Оборище, откъдето започва и маршрутът по пътеката до паметника. Дължината на пътеката е 1 км и се изминава за 20-30 минути според темпото на децата.

Пътеката минава край един от притоците на река Луда Яна, който се вие красиво през скалите. На много места има мостчета над реката, а по цялата пътека ще видите каменни надписи с цитати на знаменити български революционери.

 oborishte-marshrut-mama-sum

В края на пътеката се намира паметник, обозначаващ мястото, където през 1876 г. се е провело първото в историята на България Велико народно събрание, на което се е взело решение за вдигане на Априлското въстание. След него пътеката прави завой и ви отвежда обратно до паркинга. Там има полянка, пейка с масичка за отдих, както и две въжени люлки за децата.

oborishte-marshrut-mama-sum

2. Вековните секвои край Ючбунар, Кюстендил

Ючбунар е местност до село Богослов, Кюстендилско. Тук се намира една разкошна малка гора от секвои, които са обявени за природна забележителност. Те са и най-старите секвои в България, като възрастта им е над 130 години. Мястото е чудесно за разходка с децата, защото тук те могат да научат и видят със собствените си очи кои са най-високите дървета на Земята.

sekvoi-marshrut-mama-sum

За да стигнете до секвоите, трябва да тръгнете в посока Кюстендил. В самия град се отклонявате към село Богослов. Гората се намира буквално до пътя, има място за паркиране, минава се пеша по много кратък път, за да се стигне до трите гигантски секвои около които като пазачи се извисяват десетки други по-малки. Секвоите са посадени в пефектни редици, а в средата на тази чудна горичка се намират трите секвои от вида Гигантея гордо. Децата ще останат изумени и впечатлени от гигантските дървета и дълго ще помнят това преживяване.

sekvoi-marshrut-mama-sumГората е чудесно място за игра на криеница, така че децата имат много какво да видят и правят тук. Може да съберете заедно шишарки, които са доста по-различни от познатите ни шишарки и да си направите есенна украса. Мястото е много подходящо за посещение, както през топлите месеци, така и през есента или зимата.

3. Ждрелото на река Ерма, Трън

Тук и за възрастните, и за децата има от всички по много: величествени скали, пейки за отмора, буйна река, мостчета, пещера, беседки за пикник и барбекю, люлки и пързалки. Щом стигнете град Трън, търсете табелата за ждрелото, поемете в указаната посока и след няколко минути ще стигнете до целта.

erma-marshrut-mama-sum

На място има един обособен паркинг за автомобили, точно до началото на пътеката. Има екотоалетни, няколко беседки с барбекюта, две площадки с люлки и пързалки за децата и много пейки по целия маршрут. Пътеката минава през мостче и през изкуствено създадена пещера, която ще впечатли много децата. Може да си направите комбинирано преживяване: разходка и опознаване на местната природа, след което да си направите семеен пикник на беседките, а децата да си поиграят на воля.

erma-marshrut-mama-sum

Семейните разходки сред природата са много важни поради много причини. Освен, че са полезни за тялото, те ви помагат да изградите силни връзки с децата си, да ги научите да уважават и обичат природата и движението. Отделяйте време за разходки навън, изследвайте нови места и ще видите как бързо се развива физиката, ума и емоционалната интелигентност на детето.

Още идеи за прекарване на качествено време с децата от Кристина Орсова.

Подобни публикации

Меню