Защо възстановяването след раждане не е отслабване. И какво е всъщност?

Раждането на бебе е и раждане на майката – влизане в нова роля, поемане на нови задължения и отговорности, откриване на нови неизпитвани до момента чувства, преход към нова идентичност. Това е период наситен с много емоции, допълнително засилени от всички хормонални промени, които се случват в тялото на наскоро родилата жена. Период, в който майката се нуждае от помощ, подкрепа и внимание.

За съжаление обаче, все повече жени се налага да минат през този период сами и без подкрепата на близки и роднини. Педиатрите  и личните лекари са претоварени и нямат време да отговорят на всички въпроси и притеснения на една млада майка. Тяхната роля е заменена от интернет простраството, където лесно можеш да зададеш въпрос и да потърсиш съвет от други жени с опит, вече минали по този път. Това обаче много често води до допълнително объркване, тъй като съобщенията и посланията са противоречиви и взаимноизключващи се.

Част от тези съобщения призовават да се отървеш от (коремче и да си върнеш предишното тяло. Показват жени с перфектно изглеждащи тела и бебета в ръце, които напълно се различават от твоя образ в огледалото. Тези образи могат да те накарат да се чувстваш зле, да засилят следродилната депресия, да те накарат да гладуваш или да започнеш изтощителен тренировъчен режим, за да стопиш килограмите, качени през бременността. И ако се поддадеш на този импулс, ще сгрешиш.

trenirovka-vuzstanoviavane-sled-rajdaneto-ne-na-diastazata

Но има и друга тенденция. Не по-малък е броят на посланията в мрежата, които твърдят, че трябва да приемеш новото си тяло, и че няма връщане назад. Тези послания показват други образи – на жени с пищни форми и много излишни килограми, на майки с наднормено тегло, бричове и паласки, които гордо обясняват, че тялото им е такова в резултат на бебето и те се гордеят с него. Ако решиш да се идентифицираш с тях и да не си обръщаш никакво внимание, ще сгрешиш.

sled-rajdaneto-tialo-sledi-ne-na-diastazataСнимката е от Facebook профила The Garcia Diaries.

Живеем в общество, което е издигнало културата на диетите в култ. А всяка култура има своята антикултура, която я отрича напълно. Ето защо част от това общество отрича естествените промени в тялото, причинени от бременността и раждането, и бърза да ги заличи с диети и тренировъчни режими. Слага знак за равно между „възстановяване след раждане“ и отслабване, свежда всичко до измеримото с кантара сваляне на килограми. Но в действителност възстановяването след раждане е много повече!

Затова пък друга част от обществото отрича напълно нуждата от отслабване и иска да вярваш, че тялото ти е променено завинаги, че няма нужда да правиш нищо за него, а само да го приемеш такова, каквото е в момента. Което е друг начин да бъде отречено правото на наскоро родилата майка от грижа, укрепване и възстановяване.

Ето защо е време да предефинираме фразата “възстановяване след раждане”! Да ѝ дадем нов смисъл, да върнем съдържанието ѝ! Да преместим акцента от външното (килограмите и сантиметрите) към вътрешното (функционирането и баланса).

Защото ако махнем от уравнението външния вид, ще остане много по-същественото – как се чувстваш в новата си роля на майка!

 • Как функционира тялото ти?
 • Имаш ли достатъчно сила, тонус и енергия?
 • Храниш ли се?
 • Насипваш ли се?
 • Изпитваш ли някъде физическа болка?
 • Как се чувстваш емоционално?
 • Лесно ли се разстройваш?
 • Тревожна ли си?
 • Чувстваш ли се уверена?
 • Имаш ли достатъчно самочувствие?

Ако отговориш с “не” дори само на 2-3 от тези въпроси, значи твоя процес на възстановяване след раждането още не е приключил. Значи имаш нужда от насочени грижа, внимание и лична грижа, за да възвърнеш формата си, но не физическата форма, измерима с килограми и сантиметри, а цялостната форма, единство между тяло-ум-емоции-чувства и хормони, които те правят живо същество и ако са в баланс ще ти помогнат да изпълняваш по-пълноценно новата си роля на майка.

Затова вместо да се фокусираш върху кантара или в съдържанието на чинията си, опитай следното:

ХРАНИ СЕ ПЪЛНОЦЕННО

В месеците след раждането тялото ти няма нужда от изтощителни диети и ограничения, а от пълноценна и възстановителна храна. Осигурявай му изобилие от протеини, полезни мазнини, фибри, разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, редовен прием на течности. Наслаждавай се на храната си и се храни с благодарност. Мисли за възстановителните процеси, които протичат в тялото ти, за укрепването, за връщането на енергията и ресурсите, за възстановяването на хормоналния баланс, а не за килограмите си. Когато даваш на тялото си чиста и полезна храна, когато се отнасяш към него с обич и внимание, то самó ще достигне до идеалните за него килограми и обиколки.

pulnotsenno-i-balansirano-hraneneДВИЖИ СЕ ВНИМАТЕЛНО

Ако си родила наскоро, не бързай със сериозните и изморителни тренировки. Когато човек си счупи ръка, той не посяга да носи с нея тежък куфар веднага след сваляне на гипса, а я раздвижва и ѝ дава време да укрепне. Раждането не е счупване, но също остава дълбок отпечатък върху тялото и е нужно време, за да възвърне това тяло предишната си сила и устойчивост. Гледай на месеците след раждането като на време за раздвижване и възстановяване. Помни, че тялото ти се нуждае от редовни, но щадящи и възстановителни движения, които да му помогнат да укрепне, да възвърне физическата си сила и дори да придобие нова.

ОСВОБОДИ СЕ ОТ НЕРЕАЛИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ

Не очаквай горните неща да се случат за няколко седмици или дори за няколко месеца. Не че е невъзможно и не че не се случва с някои майки. Жените с бебета и идеални тела, които виждаш в Интернет в много от случаите са истински, но често това са жени, чиито работа и начин на живот са свързани със спорт, движение и лична грижа. Ако са тренирали редовно преди и по време на бременността, за тях може да е лесно да възвърнат формата си (външна и вътрешна) в рамките на седмици след раждането. Но ако твоят начин на живот е различен, съобрази очакванията си с него. Погледни на възстановяването не като на спринт, а като на маратон. Дай си време – половин година, една година, колкото е нужно. По-важното е да полагаш насочени и осъзнати грижи за себе си. Да знаеш, че го правиш за здравето си, за себе си, за децата си. Защото добрата форма е преди всичко здраве, енергия, тонус, емоционален и хормонален баланс, добро самочувствие, а не произволна цифра върху кантара.

Ако имаш нужда от помощ и подкрепа в този процес, включи се в поредното издание на онлайн програмата “Не на диастазата”. Вече близо 5 години програмата помага на майки да се възстановят след раждането като стъпва на разбирането, че това е цялостен процес, който изисква време и мултифакторна грижа.

“Не на диастазата” не е програма за отслабване и в нея не насърчаваме самоцелното сваляне на килограми. Нашата цел е да помогнем на майките да възстановят вътрешната си сила, да укрепят центъра на тялото си, да му помогнат да възстанови ресурсите си, да придобият нови знания и навици, които да им служат за цял живот. Правим го с помощта на щадящи възстановяващи упражнения и насоки за разнообразно и балансирано сезонно хранене. Предоставяме разнообразни дигитални ресурси (видеа, файлове за сваляне, Фейсбук група за въпроси и подкрепа), които са достъпни навсякъде и по всяко време.

Програмата е създадена от майки за майки, съобразена е с ограниченото време, с което разполага една наскоро родила мама и с малка ангажираност постига максимален резултат. Освен всичко останало, тя дава възможност да станеш част от общност на други жени като теб, за да си мотивирате, подкрепяте и вдъхновявате взаимно.

Виж повече за програмата и се запиши за участие ТУК.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

 • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
 • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню