7 мита за тазовото дъно

Тазовото дъно е интересна тема. За нея или не се знае достатъчно или се разпространяват митове. Тук ти представяме и оборваме 7-те най-популярни мита за тазовото дъно.

Преди това обаче да припомним най-важното. Тазовото дъно е комплексът от мускули, сухожилия и нерви, които оформят нещо като слинг между седалищната и пубисната кост. Състоянието на тези мускули влияе на важни органи като пикочния мехур, матката и ректума.

А ето кои са и 7-те най-разпространени мита за тазовото дъно.

Мит #1. Упражненията за тазово дъно са лесни

В действителност не е така. Ако ни кажат да си стегнем корема или бицепса, ще го направим далеч по-лесно и уверено, отколкото ако ни кажат да стегнем мускулите на тазовото дъно. Това не са мускули, които познаваме добре и които лесно можем да изолираме. Ето защо подаването на правилните упражнения с правилните насоки за изпълнението им е ключово за да бъдат тези упражнения ефективни и да накарат точните мускули да работят.

tazovo-duno-programa

Мит #2 Упражненията за тазово дъно не работят

Проучванията недвусмислено потвърждават, че упражненията за тазово дъно могат да помогнат за справяне с неконтролирано изпускане, чести уринарни инфекции, пролапс, трудности при изхождане и болка при интимен контакт. Ключът е в това да се правят подходящите за целта упражнения, да се изпълняват правилно и да се прояви постоянство. Резултатът не се случва за ден-два, но е категорично постижим!

Мит #3 Последиците от раждането са необратими

Без значение какво е било раждането или ражданията, колко голямо е било бебето или бебетата, подходящите упражнения и грижа за тазовото дъно могат да помогнат за стягането му и преодоляването на неприятни последствия като неконтролирано изпускане на урина и дискомфорт при интимен контакт.

Мит #4 Твърда стара съм за упражнения за тазовото дъно

Това не е вярно! Възрастта изобщо не е бариера за работа с мускулите на тазовото дъно и за справяне с неконтролираното изпускане, което е сред най-неприятните последици от отпускането на тези мускули.

Мит #5 Изобщо нямам нужда от упражнения за тазовото дъно

Отново мит! Всеки, включително нараждали жени и мъже, могат да извлекат ползи от упражненията за тазово дъно. За нераждали момичета подобни упражнения могат да помогнат, подготвяйки мускулите, които са подложени на най-сериозен стрес по време на бременността. А вече родили дами, упражненията могат да помогнат за възстановяване на еластичността и здравината на мускулите, които крепят важни органи в тялото, сред които матката, пикочния мехур и ректума. Стегнатото тазово дъно осигурява и по-голямо удоволствие по време на сексуален акт. Само споменаваме.

Мит #6 Храненето няма значение за тазовото дъно

В действителност храненето има общо с всяка клетка, орган и система в тялото ни! Тазовото дъно е комплекс от мускули и поддържането им изисква менюто ни да съдържа протеини. Бедното на фибри меню може да създаде затруднения с елиминацията, които да влошат съществуващи проблеми с тазовото дъно. Определени храни и напитки имат потенциал да дразнят пикочния мехур и също да изострят вече налични проблеми с тазовото дъно. Сред тях са цитрусите, лютите и пикантните храни, кафето, газираните напитки и в най-голяма степен алкохолът.

Мит #7 Мъжете нямат тазово дъно

Напротив, мъжете също имат тазово дъно. Но по-рядко имат проблеми в тази област 😊.

Затова и нашата програма „Секси дупе, здрав таз“ е насочена към жени, които искат да се погрижат за тазовото си дъно – превантивно или при наличие на проблеми в тази област.

Програмата е изяло оналайн, продължава 4 седмици и включва:

  • Насочени упражнения за всеки ден
  • 4 динамични тренировки
  • Насоки за храните + примерно меню

Отнема 10-тина минути на ден + 20 минути за динамични тренировки 3 пъти в седмично, а при редовно изпълнение, резултатът ще се усети до месец.

Повече за програмата тук.

Подобни публикации

Меню