Яйцата и бременността

Има храни, които наистина имат суперсили и е добре да присъстват в менюто ни като част от разнообразното и баланисрано хранене.

Такава храна са яйцата, а в този текст ще поговорим за техните ползи специално за бъдещите майки, както и как могат бременните жени да консумират яйца по безопасен начин.

Какво съдържат яйцата?

Едно малко яйце е концентриран източник на полезни вещества, сред които 6-7 г протеин, 5 г мазнини, 125-150 г холин, витамин А, витамин D, желязо, калий и натрий. И всичко това събрано в само 75 калории.

Холинът, който се съдържа в яйчния жълтък, е едно от най-ценните вещества в яйцата. Той участва в редица процеси в тялото, свързани с клетъчното изграждане, чернодробната функция, дейността на мозъка и нервната система, и други. Холинът е важен за всички, но особено критичен за бременните и кърмещите жени.

С какво още яйцата са полезни за бременните?

Освен като източник на холин, яйцата имат и редица други ползи.

1 яйце осигурява:

  • около 5% от препоръчителния дневен прием на витамин B-6, който доказано помага за предотвратяването на сутрешното гадене;
  • 11% от препоръчителния дневен прием на витамин D, който се предава директно от майката на бебето и е важен за растежа на костите.

Яйцата от пасищни кокошки съдържат омега 3 мастните киселини, които имат ключова роля за за ранното развитие на нервната система и мозъка на бебето.

Друго полезно вещество в яйцата е желязото. През бременността тялото ти използва допълнително кръв, така че поддържането на нивата на желязо е особено важно.

Не на последно място, яйцата помагат за балансирането на кръвната захар, осигуряват ситост и намаляват апетита за сладки храни, съдържащи празни калории.

iaitsa-bremennost-mama-shte-sum

По колко яйца да консумираш през бременността

Няма официални препоръки за прием на яйца на ден или на седмица нито за бременни жени, нито за останалата част от населението. Въпреки полезните им свойства обаче, е добре да не се прекалява с яйцата, а да бъдат консумирани с мярка като част от едно разнообразно хранене, в което баланисрано присъстват представители на различните хранителни групи.

Как да консумираш яйца по време на бременността

Хубавото на яйцата е, че могат да бъдат приготвени лесно по различен начин –   сварени, поширани, пържени, бъркани, на омлет или включени в палачинки, запеканки, фритати и т.н.

Яйцата, които не са сготвени до пълна готовност, крият потенциален риск от пренос на хранително пренасяната болест салмонела. За да избегнеш този риск, докато си бременна, избягвай рохко сварени яйца, поширани яйца и десерти със сурови яйца като тирамису. В някои държави като например Великобритания, има специален клас яйца, обозначени с печат Red Lion, които се предмет на завишени стандарти за безопасност. За тях се гарантира, че не са преносител на  салмонела и могат да се консумират рохко сварени или поширани и от бременни жени. Но когато за яйцата,  няма подобна гаранция, е по-безопасно те да се готвят до пълна готовност.

Рецепти с яйца можеш да откриеш в книгата на Маги Пашова “Рецепти за щастлива бременност”.

Виж повече за книгата тук.

А ако искаш да си във форма през бременността си се довери на нашата програма за бременни “Мама ще съм“. Тя съдържа съвети за хранене, упражнения и бонус видеа от водещи специалисти.

Повече за програма “Мама ще съм” виж тук.

Подобни публикации

Меню