Един въпрос, който често получаваме, е “Има ли правилен начин за миене на плодове и зеленчуците, които не са био?”.
В действителност, независимо дали са био или не, плодовете и зеленчуците трябва да се измиват много добре преди консумация.
В био земеделието също се използват препарати за боба с вредителите и плевелите, но изборът е значително по-ограничен, отколкото в конвенционалното земеделие и допустимите препарати се считат за по-безвредни. Въпреки това Европейския Регламент, регулиращ био земеделието, има текст, който допуска употребата и нa конвенционални синтетични химикали в био земеделието, ако “не съществува подходяща алтернатива”. Ето защо и био и не био зеленчуците трябва да се измиват добре, за да се премахне максимална част от остатъците на използваните препарати.
Как да мием ефективно плодовете и зеленчуците?
Според едно проучване на Connecticut Agricultural Experiment Station (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22944875/ ) при измиването под течаща вода намаляват (без да се измиват напълно!) остатъците от 9 от 12-те тествани пестицида. Същото проучване установява още няколко интересни факта:
- температурата на водата, с която мием плодовете и зеленчуците, няма особено значение;
- изтъркването им с четка или гъба намалява остатъчните пестициди;
- специализираните препарати за измиване на плодове и зеленчуци не постигат особено по-добър резултат от обикновената течаща вода
Има обаче други проучвания, които откриват, че значително по-добро почистване се постига с три елементарни разтвора, които всеки от нас може да приготви у дома: разтвор със сол, с оцет и разтвор със сода.
Почистване със сол и оцет
Според проучване, публикуването в американското издание Food Control, 20 минутно накисване в 10%-ен разтвор на сол или оцет действа значително по-ефективно от измиване с чистата вода и премахва близки по стойност (между 65% и 79% от остатъчните пестициди). При накисването в оцет обаче има остатъчен оцетен дъх по зеленчуците и цялостно той по-скъп от обикновената сол. Ефектът от двата разтвора обаче е сходен.
Почистване с готварска сода
Друго проучване пък посочва като най-ефективен начин за почистване на остатъчни пестициди от плодовете и зеленчуците накисването им в разтвор с обикновена готварска сода.
В изследването, публикувано е Journal of Agricultural and Food Chemistry, се измерват остатъчните пестициди в ябълки, измити по 3 различни начина: чрез накисване в чиста вода, в разтвор с вода и сода и в разтвор, съдържащ белина.
Оказва се, че именно содата допринася за отстраняване на най-голям процент остатъчни пестициди при това не само от кората на ябълките, а и под тях. Използваният разтвор съдържа приблизително 10 г сода на 1 л вода, а накисването е продължило не повече от 15 минути.
Почистване с Enjo чистач
Австрийската компания Enjo, известна с патентованите си фибри, които почистват само с вода, създава и специален чистач за плодове и зеленчуци, който е под формата на кърма с 2 вида фибри. С тяхна помощ от кората на по-твърди плодове и зеленчуци се отстраняват в дълбочина остатъчни пестициди, бактерии и восък.
Ето и как практически може да приложите горните съвети за измиване:
Зеленолистни |
Зеленчуци |
Едри плодове |
Дребни плодове |
марули, салати, спанак, киселец, лапад, бой чок, кейл |
чушки, домати, лимони, авокадо, картофи, моркови, краставици, цвекло |
ябълки, праскови, кайсии, портокали, банани, круши, сливи |
Череши, малини, къпини, боровинки. касис |
Накиснете за 15 мин в разтвор от 1 ч.л.сода на 1 л вода. Изплакнете под течаща вода и подсушете в центрофуга за зеленчуци. |
Накиснете за 20 мин в вода с 10% солен разтвор. Измийте като изтъркате кората с Enjo чистач/груба четка или я обелете. |
Накиснете за 20 мин в вода с 10% солен разтвор. Измийте като изтъркате кората с Enjo чистач/груба четка или я обелете. |
Накиснете за 15 мин в разтвор от 1 ч.л.сода на 1 л вода. Изплакнете под течаща вода и подсушете върху кухненска хартия. |