Как да мием плодовете и зеленчуците през лятото

Един въпрос, който често получаваме, е  “Има ли правилен начин за миене на плодове и зеленчуците, които не са био?”.

В действителност, независимо дали са био или не, плодовете и зеленчуците трябва да се измиват много добре преди консумация.

В био земеделието също се използват препарати за боба с вредителите и плевелите, но изборът е значително по-ограничен, отколкото в конвенционалното земеделие и допустимите препарати се считат за по-безвредни. Въпреки това Европейския Регламент, регулиращ био земеделието, има текст, който допуска употребата и нa конвенционални синтетични химикали в био земеделието, ако “не съществува подходяща алтернатива”. Ето защо и био и не био зеленчуците трябва да се измиват добре, за да се премахне максимална част от остатъците на използваните препарати.

Как да мием ефективно плодовете и зеленчуците?

miene-zelenchutsi-plodove-mama-sum

 

Според едно проучване на Connecticut Agricultural Experiment Station (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22944875/ ) при измиването под течаща вода намаляват (без да се измиват напълно!) остатъците от 9 от 12-те тествани пестицида. Същото проучване установява още няколко интересни факта:

  • температурата на водата, с която мием плодовете и зеленчуците, няма особено значение;
  • изтъркването им с четка или гъба намалява остатъчните пестициди;
  • специализираните препарати за измиване на плодове и зеленчуци не постигат особено по-добър резултат от обикновената течаща вода

Има обаче други проучвания, които откриват, че значително по-добро почистване се постига с три елементарни разтвора, които всеки от нас може да приготви у дома: разтвор със сол, с оцет и разтвор със сода.

Почистване със сол и оцет

Според проучване, публикуването в американското издание Food Control, 20 минутно накисване в 10%-ен разтвор на сол или оцет действа значително по-ефективно от измиване с чистата вода и премахва близки по стойност (между 65% и 79% от остатъчните пестициди). При накисването в оцет обаче има остатъчен оцетен дъх по зеленчуците и цялостно той по-скъп от обикновената сол. Ефектът от двата разтвора обаче е сходен.

Почистване с готварска сода

Друго проучване пък посочва като най-ефективен начин за почистване на остатъчни пестициди от плодовете и зеленчуците накисването им в разтвор с обикновена готварска сода.

В изследването, публикувано е Journal of Agricultural and Food Chemistry, се измерват остатъчните пестициди в ябълки, измити по 3 различни начина: чрез накисване в чиста вода, в разтвор с вода и сода и в разтвор, съдържащ белина.

Оказва се, че именно содата допринася за отстраняване на най-голям процент остатъчни пестициди при това не само от кората на ябълките, а и под тях. Използваният разтвор съдържа приблизително 10 г сода на 1 л вода, а накисването е продължило не повече от 15 минути.

miene-zelenchutsi-plodove-mama-sum

Почистване с Enjo чистач

Австрийската компания Enjo, известна с патентованите си фибри, които почистват само с вода, създава и специален чистач за плодове и зеленчуци, който е под формата на кърма с 2 вида фибри. С тяхна помощ от кората на по-твърди плодове и зеленчуци се отстраняват в дълбочина остатъчни пестициди, бактерии и восък.

Ето и как практически може да приложите горните съвети за измиване:

Зеленолистни
Зеленчуци
Едри плодове
Дребни плодове
марули, салати, спанак, киселец, лапад, бой чок, кейл
чушки, домати, лимони, авокадо, картофи, моркови, краставици, цвекло
ябълки, праскови, кайсии, портокали, банани, круши, сливи
Череши, малини, къпини, боровинки. касис
Накиснете за 15 мин в разтвор от 1 ч.л.сода на 1 л вода. Изплакнете под течаща вода и подсушете в центрофуга за зеленчуци.
Накиснете за 20 мин в вода с 10% солен разтвор. Измийте като изтъркате кората с Enjo чистач/груба четка или я обелете.
Накиснете за 20 мин в вода с 10% солен разтвор. Измийте като изтъркате кората с Enjo чистач/груба четка или я обелете.
Накиснете за 15 мин в разтвор от 1 ч.л.сода на 1 л вода. Изплакнете под течаща вода и подсушете върху кухненска хартия.

 

Подобни публикации

Меню