5 факта, които всяка жена трябва да знае за тазовото дъно

Тази важна част от анатомията ни е често пренебрегвана. Повечето жени научават за нея, ако посещават курсове или йога за бременни, както и ако им възникне проблеми в тази област. Не е изключение обаче жената да не разпознае симптомите на тези проблеми и да не знае, че макар и смущаващи, те са лесно решими.

За да избегнеш подобна ситуация или за да помогнеш на приятелка, научи 5 полезни факта за тазовото дъно.

1. Тазовото дъно е мускул

По-точно тазовото дъно е група от мускули и сухожилия в областта на таза. Те оформят нещо като слинг, който поддържа важни органи в тазовата кухина, сред които са пикочния мехур, ректума, матката и простата при мъжете (да, и те имат тазово дъно!). Свиването и отпускането на тези мускули ни позволява да контролираме позивите за уриниране и ходене по голяма нужда, а специално при жените мускулите участват и в сексуалния акт.

При дисфункция на мускулите на тазовото дъно способността да ги контролираме намалява, което може да доведе до трудности в изхождането, неконтролирано изпускане на урина и болки при интимен контакт.

seksi-dupe-zdrav-taz-programa-tazovo-duno

2. Причината да се изпуснеш, докато се смееш, е тазовото дъно

Също така, ако изпуснеш урина при кихане, скачане или бързо ходене, не бързай да мислиш, че имаш проблем с бъбреците или пикочния мехур. Много по-вероятно е да имаш проблем с мускулите на тазовото дъно. Ако често ти се пишка, но нямаш цистит, причината отново може да се търси в тазовото дъно.

3. Не, не е нормално да изпитваш болка при секс

seksi-dupe-zdrav-taz-programa-tazovo-duno-boleznen-seks

Поне не в случаите на ненасилствен и желан от теб акт! Ако в интимното общуване с партньора ти изпитваш дискомфорт и/или болка, това не е причина да лишаваш и двама ви от подобна близост, а да се погрижиш за тазовото си дъно. Когато мускулите в тази област функционират нормално, желаният интимен контакт следва да ти носи само наслада!

Освен неконтролирано изпускане и дискомфорт при секс, симптомите за дисфункция на тазовото дъно могат да включват един или повече от следните:

 • Запек или трудности при изхождане
 • Болки в кръста
 • Болки в областта на таза, гениталиите или ректума
 • Напрежение в областта на таза или ректума
 • Мускулни спазми в областта на таза
 • Пролапс на матката (естествено при жените)

Диагнозата дисфункция на тазовото дъно е добре да се постави от лекар, след като се изключат други възможно причини, които могат до доведат до някой от горните симптоми.

4. Най-честата причина за дисфункция на тазовото дъно е раждането

Но не е единствената! Има и други условия или състояния, които могат до доведат до отслабване на мускулите в областта на тазовото дъно или до разкъсване на съединителната тъкан между тях. Сред възможните причини са:

 • травматично нараняване в областта на таза
 • хирургична интервенция  в тази област
 • затлъстяване
 • увреждане на нервни влакна

Отстраняването на проблемите може да включва назначени от лекар медикаменти и дори хирургична намеса при някои много сериозни случаи като например ректален пролапс, но в повечето случаи е достатъчна насочена работа с мускулите на тазовото дъно чрез подходящи упражнения, които да доведат до укрепване и възстановяване на засегнатите мускули.

5. Кегелс не е достатъчен за решаване на проблем с тазовото дъно. Но решение има!

Често за решение на проблемите с тазовото дъно се препоръчват популярните упражнения на Кегелс, които включват контролирано свиване и отпускане на мускулите на тазовото дъно. Ефективността от тези упражнения в случая обаче е спорна. Ако се правят само упражненията Кегелс изолирано без да се обърне внимание на цялото тялото по-скоро може допълнително да се отпуснат мускулите, отколкото да се стегнат и възстановят.

Тазовото дъно е свързано и с горната и с долната част на тялото и съответно и торсът и краката имат влияние върху тазовото дъно. Една ефективна програма за възстановяване на мускулите на тазовото дъно трябва да включва съответно упражнения и за долната и за горната част на тялото. Когато говорим за долна част на тялото се набляга на разтягания на мускулите на прасците и бедрата и стягане на мускулите на дупето. При горната част на тялото се работи за правилно подравняване на гръбначния стълб, за да няма излишен натиск отгоре надолу върху мускулите на тазовото дъно. Това е предпоставка за едно ефективно  и дългосрочно възстановяване.

Ефектът е още по-забележим и траен, когато упражненията са придружени от подкрепящо хранене. От една страна то трябва да подпомага редовното изхождане, без напрежение и затруднение. Това означава ежедневното меню да включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и други богати на фибри храни. От друга страна, менюто трябва да осигурява достатъчно протеини, защото за възстановяването на всеки мускул са необходими аминокиселини.

Определени храни се считат за дразнещи и е добре да се избягват при проблеми с тазовото дъно. Сред тях са кисели, лютиви и пикантни храни, кафе, алкохол и газирани напитки.

Ако смяташ, че имаш проблеми с тазовото дъно, потърси бързо и лесно решение с 4-седмичната онлайн програма „Секси дупе, здрав таз“. Програмата е изготвена от треньор по ресторативно движение и нутриционист и включва:

 • Насочени упражнения за възстановяване на тазовото дъно, които да изпълняваш всеки ден в удобно за теб време
 • 4 динамични тренировки, които да те тонизират и да помогнат за стягане и оформяне на дупето
 • Подробни насоки за храните, които да избягваш и тези, на които да наблегнеш, за да постигнеш по-траен ефект
 • Примерно меню с лесно изпълними и вкусни рецепти

Само след 4 седмици можеш да очакваш значително облекчение на симптомите за проблеми с тазовото дъно, а упражненията, заложени в нея, можеш да продължиш да изпълняваш до пълното изчезване на симптомите. Повече за програмата виж ТУК.

seksi-dupe-zdrav-taz-programa-tazovo-duno

Подобни публикации

Меню