Наследствена ли е стойката или придобита?

Един летен следобед вървиш по улицата и виждаш в далечината две жени да вървят срещу теб. Колкото повече се приближават, забелязваш, че много си приличат. Походката им е почти еднаква, чертите на лицето си приличат, излъчването им е едно и също. Не ги познаваш, но можеш да се обзаложиш, че това са майка и дъщеря. Става ти неудобно и свеждаш поглед. И двете носят сандали. Лакът на ноктите им е почти еднакъв. Дори и двете имат изкочили кокалчета на десния крак (халукс валгус). И двете на десния крак.

Само на ум се усмихваш и се чудиш защо повече хора не знаят, че някои “заболявания” и “състояния”, които са заклеймявани като наследствени, всъщност са просто придобити.

boso-hodene-mama-e-prava

Така както наследяваме гените на нашите родители, по същия начин наследяваме от тях и походката, стойката, черти от характера и навици. Колкото и да ни се иска да бъдем различни и да НЕ харесваме своите родители, то е заложено някъде дълбоко в нас. Всяко едно дете се възхищава на своите  родители, имитира го и иска да прилича на тях.

Роля играе не само инстинктът да бъдеш одобрен и приет от себеподобните си. Начинът на живот на родителите, се отразява пряко върху детето.

Могат да се дадат много примери, за които със сигурност и сама вече се досещаш. 

  • ако родителите гледат телевизия и детето ще гледа;
  • ако родителите прекарват дълго време на дивана или седнали на масата и децата ще са там;
  • ако родителите ядат вредна храна и децата го правят;
  • ако родителите живеят в голям град и страдат от последиците в живота в “градската джунгла”, то вредата се отразява и на техните деца.

Но нека да се върнем към майката и дъщерята и изпъкналите кокалчета. Причините за халукс валгус се разделят на 2 вида. Наследствени – ако сме наследили по-слаба съединителна тъкан. И придобити – приели сме стойката, походката и навиците от нашите родители. 

  • ако мама носи тенисни обувки, които са една от причините за повяването на кокаклчето, най-вероятно и дъщерята ще носи подобни;
  • ако мама прекарва дълго време на стол, което изменя нейната костна структура и измества центъра на тежестта, то това се случва и с дъщерята. Измествайки центъра на тежестта натоварваме прекалено много предната част на стъпалата, което отново е една от причините за изпъкнали кокалчета;
  • ако мама ходи със стъпала разтворени навън, най-вероятно и дъщерята така ще ходи, защото смята, че така е правилно. Но ходейки със стъпала насочени навън, отново причиняваме изкачането на кокалчето.

В ресторативното движение, както и в много други системи, подобни “наследствени” състояния и заболявания могат да бъдат лесно обяснени и избегнати. По същия начин може да се говори за “наследствена” херния, болки в коленете, болки в тазобедрените стави, гръбначни изкривявания и много други.

Ако искаме да помогнем на нашето дете да подобри стойката си или да промени навиците си, да го спасим от нашите “болести”, трябва да помислим за себе си. 

Не е възпитано да заговаряш непознати хора на улицата и още повече да им кажеш, знаете ли, че може и да не ви болят краката и да нямате халукс валгус. Но може да споделиш с приятелка или да помогнеш на себе си, за да помогнеш и на собственото си дете.

Програмата “Мама е права” е базирана изцяло на принципите на ресторативно движение, където освен упражнения, са включени и подравнявания в ежедневието, които ще ти помогнат да възстановиш естествената стойка на тялото. Би могла да се включиш и заедно с твоята дъщеря тийнейджър и заедно да правите упражненията и да си напомняте да стоите изправени.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню