5 причини да ходим боси през лятото

Колко често ходиш боса? Може би само у дома или на плажа по време на лятната почивка.

Знаем, че на практика няма как да го правиш по градските улици, в офиса, в мола и т.н. Освен че не е прието и ще те гледат странно, има риск да се нараниш на някой остър предмет. Така че няма да те убеждаваме да ходиш без обувки в града, а да ходиш по-често боса там където е приятно и безопасно. Виж защо! 

Ползи от ходенето с боси крака

Стъпалата са основата на тялото. Неговият фундамент. И както здравината и стабилността на една къща заивиси от основата, така и стабилността на едно тяло се определя от здравето на стъпалата. Неправилно развитието и функциониращо стъпало може да промени походката и да доведе до проблеми с коленете, бедрата или таза. Понякога се превръща в предпоставка за проблеми в гръбначния стълб и гръдния кош.

Ходенето с боси крака подпомага движението на стъпалата и глезенните стави, като това заздравява мускулите и ставите на краката.

Ходи боса за по-здрави крака и тяло

Ходенето с боси крака е най-добрият начин за укрепване и поддържане на стъпалата и глезените, както и на мускулите и сухожилията в цялото тяло. (Източник)

Деформираното стъпало може да промени походката и да отключи истински домино ефект, който засяга, коленете, бедрата и таза, а от там кръста, гърба и дори да причини главоболие.

Най-честата причина за деформиране на стъпалото са неправилните обувки, които пристягат стъпалото и го карат да приема непрвичина за него форма. Редовното носене на неподходящи обувки води до обезсилване на краката и тялото като цяло, предизвиквайки физическа болка с течение на времето. 

Ето защо те съветваме да носиш подходящи обувки и винаги, когато имаш възможност, да ходиш боса. 

Виж повече: Защо да захвърлиш любимите си обувки 

Ходи боса за по-добра стойка

Промяната в походката, причинена от обувките, води до промяна в стойката, а от там – в скелета и въобще в цялата опорно двигателна система. Това често е причина за болки в гърба и врата. Затова стъпалата ти имат нужда от почивка. Поглези ги като ползваш минималистични обувки и като ходиш боса по мека трева, пясък или друга безопасна повърхност.

Ако все пак имаш болки в горната част на гърба, боли те кръстът и често страдаш от главоболие, потърси решение в 5-седмичната онлайн програма “Мама е права”.  Тя ще ти помогне да подобриш стойката си, да изправиш гърба и да заздравиш мускулите на гърба и кръста си. Ново издание ще стартира на 16 юни. Виж повече ТУК.

Ходи боса за повече координация и баланс

Знаеш ли какво е “проприоцепция”? Това е усещането ни за разположението на частите на собственото ни тяло, вътрешните сигнали на тялото, които ни казват къде е единият крак спрямо другия крак или къде са стъпалата спрямо главата. Благодарение на това усещане, можем със затворени очи да си докоснем носа, но по-важното е, че имаме координация и баланс. 

Ходенето с боси крака подпомага усещането за проприоцепция, както и всички други сензорни системи в тялото, докато обувките възпрепятстват потока на сензорната информация. Ето защо е добре редовно да ги сваляме!

Ходи боса за по-добро кръвообращението

Когото ходим боси се увеличава притокът на кръв към краката. Така крайниците ни се загряват, а рискът от разширени вени намалява, както и вероятността от проблеми с кръвоносните съдове и сърцето. Движението на краката при ходене с боси стъпала увеличава притока на кръв към вените. Това от своя страна помага на мускулите на краката по-добре да циркулират притока на кръв обратно към сърцето.

Ходи боса за по-малко стрес

Чувала ли си за рефлексотерапия? Когато ходиш боса, рефлексните точки в стъпалата ти могат да стимулират всеки основен орган в тялото. Това е добре не само за физическото здраве, но и като механизъм за справяне със стреса.

Ходенето боса по мека трева, пясък, речни камъчета и други естествени повърхности действа заземяващо, отпускащо и е чудесен начин за релаксиране и възстановяване на вътрешния баланс.

Лятото е чудесен сезон, през който можеш да си позволиш да сваляш по-често обувките и да ходиш повече боса. Или поне да използваш минималистични обувки, които имитират босото ходене. Повече за тях и за ходенето въобще, може да чуеш в последния брой на подкаста “Мама говори”, в който коментираме “Какви обувки да носим през лятото”.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню