Комари, кърлежи и други насекоми – как да противодействаме с етерични масла

С идването на топлото време започваме все повече да се наслаждаваме на природата и да прекарваме време навън. Пролетта и лятото обаче са свързани и с неприятните срещи с дребни насекоми и вредители като комари и кърлежи. В повечето случаи те не крият сериозна опасност, по нашите географски ширини не сме заплашени ежедневно от малария, денге треска или други подобни заболявания, но ухапванията от малките твари могат да причинят значителен дискомфорт. Въпреки че случаите на зараза с лаймска болест от кърлежи зачестяват, все пак данните у нас са доста по-малко плашещи от тенденциите, които се наблюдават в САЩ. 

За да сме спокойни за нас и близките, е важно да сме информирани и да подхождаме разумно към околната среда. Един от най-естествените, лесни и безопасни начини, по които можем да се предпазим от дребните насекоми, е чрез силата на етеричните масла, които отблъскват най-различни летящи и пълзящи животинки. Неслучайно, те съществуват в природата и с цел да предпазват растенията от набези, за да подкрепят по-нататъшното им съществуване. Така някои етерични масла имат функцията да предотвратяват набезите, а други, които ще разгледаме, помагат за облекчаване на симптомите след ухапване като сърбеж, подуване, зачервяване. Различни научни изследвания дори наблюдават активност на конкретни масла спрямо комари и други опасни насекоми, пренасящи малария. В допълнение ще ви предложим и няколко рецепти, за да се чувствате максимално защитени и готови да се насладите на топлото време.

Особен плюс за приложението и профилактиката в случая е фактът, че етеричните масла могат да заместят продукти с изключително висока токсичност, предлагани в търговската мрежа. Най-често използваните природни дарове, които са препоръчителни и ефективни за отблъскване на насекомите, са етерично масло от:

Лимонова треваЦитронелаЛимонов евкалиптЕвкалипт глобулусЛавандула,

Индрише, Пачули,  Ниска хвойна, МащеркаЛютива мента. 

Синергичните комбинации от няколко масла от своя страна добавят по-интересен аромат и подсилен ефект срещу дразнителите. Такава е например специалната синергия Стоп! Комари, насекоми, която съчетава камфорови, билкови, розови и цитрусови аромати.

За различните нужди и вкусове предлагаме и няколко рецепти, които може да приготвите вкъщи сами.

  • Масло за тяло: грижа против насекоми, комари и за след слънце (1%)

С успокояващо и подхранващо действие.

Разредете 30 капки от синергичната комбинация Стоп! Комари, насекоми (съдържа етерични масла от евкалипт, лавандула, индрише, цитронела), в 30 мл база от бадем. Използвайте шише от тъмно стъкло с помпа. 

  • Спрей репелент против комари и насекоми (2%)

С широко действие – отблъсква насекомите, облекчава ухапванията и ужилванията, освежава, охлажда, ободрява.

Смесете по 50 мл хидролати от мента и  вещерска леска (известна още като хамамелис) с 50 капки от синергичната комбинация Стоп! Комари, насекоми. Използвайте шише от тъмно стъкло със спрей помпа. Разклатете преди употреба, пръскайте директно на кожата или дрехите, от разстояние 20 см.

  • Масло с лечебен ефект при ухапвания от насекоми, обриви, кожни раздразнения (1%)

Успокояващо действие дори при разчесани рани, както и при обриви и други раздразнения. Не употребявайте върху отворени рани! 

Смесете базово масло от бадем (20 мл.), невен (5 мл.), жожоба (5 мл.) с 8 капки етерично масло от лавандула.

2-3 помпи от маслото се затоплят между дланите и се нанасят на засегнатата кожа, може и на цялото тяло.

Още рецепти, професионални съвети и избрани продукти ще откриете в специализирания блог на Oshadhi. 

Подобни публикации

Меню