Болезнена менструация? Пробвай тези 3 упражнения

Данните от статистиката за жените с болезнена менструация са различни, но повечето сочат, че проблемът е все по-често срещан. Така или иначе те нямат никакво значение. Щом четеш тази публикация, значи и ти имаш проблем. Най-вероятно и няколко твои приятелки, а може би дори и твоята дъщеря. 

Причините за болка по време на цикъл могат да бъдат да различни

Често се твърди, че предразположеността към силната болезнена менструация е наследствена. Но замисляла ли си се защо напоследък все повече жени се оплакват и страдат от месечно неразположение? До толкова е станало норма, че в някои фирми жените имат право на един или два дни отпуск. Наистина ли започваме да приемаме това за нормално и въобще не се замисляме каква би могла да е причината?

Като треньор и специалист по ресторативно движение е нормално да свързвам проблемите в нашето тяло с биомеханиката, движението, обездвижването и начина на живот. Голяма част от моите клиенти споделят за облекчаване и дори напълно изчезване на менструалните болки само след няколко упражнения и лека промяна в ежедневните им навици.

Каква би могла да е причината за болезнена менструация?

Поради заседналия начин на живот, който водим, се изменя костната структура на тялото. Когато има изменение на костната структура се получава излишно и неестествено притискане на органи, нерви и кръвоносни съдове, което съответно води до болезнена менструация. Що се отнася до таза, където е разположена матката, той е в неутрална позиция, когато поясните кокалчета и пубисната кост са в една линия.

Прекарвайки дълго време седнали с прибрана навътре опашна кост, създаваме излишно притискане, което съответно ни причинява болка. Обяснението е елементарно, но мисля, че нямаш нужда от урок по анатомия, а просто от по-бързо решение на проблема. Все пак ти е писнало да те боли!

Това което ще ти помогне, е да възстановиш естествената позиция на таза и въобще да подобриш стойката си. Пробвай упражненията и ги прави в продължение на месец, за да усетиш техния ефект. Очаквам с нетърпение  да споделиш резултата в коментар.

Препоръчвам ти тези 3 упражнения:

  1. Плъзгане на таза – първо го направи няколко пъти динамично, а след това задръж за 30 секунди на всяка една посока.
  2. Двойно разтягане на прасец – задръж поне една минута в позицията.
  3. Отпускане на корема на четири крака – отново задръж за около една минута в позицията.

Направи и тези 3 малки промени в ежедневието си: 

  1. Провери какви обувки носи – съжалявам, че трябва да го чуеш, но трябва да свалиш високите обувки. Няма как да върнеш естествената позиция на таза си, ако носиш високи токчета.
  2. Тесни дънки и колани – да, знам, че са модерни. Но притискането отвън се отразява на органите вътре. Ако вечерно време нямаш търпение да събуеш дънките и да дишаш спокойно, значи са ти тесни. Също така избягвай и гълтането на корема.
  3. Внимавай как и колко продължително седиш – седиш ли на опашната кост. Пробвай следващия месец когато прекарваш по-дълго време на стол да слагаш хавлиена кърпа навита на руло под бедрата, така че опашната ти кост да е във въздуха. Зная, че това е невъзможно, ако ходиш на училище или си в университет. Това, което можеш да пробваш е да седнеш в края на стола, както е показано на снимката.

Струва си да опиташ

Много мои клиенти пробваха и вече не е необходимо да прекарват по 2 дни на легло и да пият обезболяващи. Пробвай и ни пиши дали е имало ефект и при теб. А ако имаш нужда от още мотивация и упражнения за права стойка, запиши се за нашата онлайн програма “Мама е права”. Тя ще ти помогне да изправиш гръбначния си стълб и да се отървеш от редица неприятни болки. Включи се сега, за да се наслаждаваш на живота без болка.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню