3 навика за предотвратяване на стрии

Много жени се сдобиват със стрии в следствие на бременността. Една от причините е генетична предразположеност – ако собствената ти майка е имала стрии по време на бременността си, шансовете да имаш и ти са много по-големи. Проявата на гените обаче често зависи от самите нас и по-точно от начина ни на живот и хранене. Независимо дали си предразположена към появата на стрии или не, има 3 неща, с които можеш да предотвратиш или ограничиш появата им. Виж кои са те и ги превърни в свои навици!

1. Пий много вода

Хидратацията е едно от най-важните неща, на които трябва да обърнеш внимание по време на бременността. Приемът на вода ТОЛКОВА много предимства:

  • предотвратява запека, 
  • гарантира, че основните хранителни вещества ще достигнат до твоето бебе, 
  • помага за производството на околоплодни води и 
  • може да предотврати появата на стрии.
Какво е общото между хидратацията и стриите?

Когато си добре хидратирана, кожата ти е по-мека и еластична. Това означава, че докато тялото ти се променя и кожата ти се разтяга през бременността, е по-малко вероятно да се сдобиеш със стрии.

Стреми се да пиеш около 8-10 чаши вода на ден. Но ако времето е горещо или се движиш активно, може да се нуждаеш от повече. Слушай тялото си и не излизай от вкъщи без удобна бутилка с вода.

2. Нанасяй подходящ крем

Точно както хидратацията поддържа кожата ти мека и повишава нейната еластичност отвътре навън, така нанасянето на крем или масло, има подобен ефект отвън на вътре! Овлажнявайки нарастващото си коремче с подходящ крем, можеш да предотвратиш образуването на стрии. Допълнително, кремът ще предотврати сърбежа в областта на корема – често срещан дискомфорт през третия триместър!

Това, което може би не знаеш, е, че можеш да започнеш мазането на коремчето си, още преди да имаш такова! Би било чудесно, ако това стане част от ежедневието ти възможно най-рано по време на бременността, за да поддържаш кожата си мека и еластична.

И не мисли, че това важи само за корема! По време на бременността някои мами са предразположени към появата на стрии по ръцете, бедрата и бюста. Така че не пренебрегвай тези области.

Какъв трябва да бъде кремът против стрии?

Всеки дълбоко хидратиращ крем ще бъде ефективен. Не е задължително да е изрично за стрии.

Помисли за аромата! Много от нас имат по-чувствително обоняние по време на бременността. Ако и при теб е така, заложи на крем с по-дискретен или без аромат.

Избягвай кремове или лосиони с ретиноиди (витамин А)! Употребата на витамин А през бременността не е безопасна нито вътрешно, нито външно.  

Най-добре се насочи към натурална, органична или хипоалергенна формула. На пазара се предлага голямо разнообразие от такив на достъпни цени. Може да използваш и подходящо базово масло като арганово масло, масло от бадем или масло от шипка. Те са също толкова ефективни, колкото кремовете, а качествените масла са и напълно натурални.

3. Прави упражнения и се храни правилно

Освен поддържането на кожата мека и добре хидратирана, друг ключов аспект за предотвратяването на стриите здравословното покачване на теглото. 

За да избегнеш рязко качване на килограми, се старай да се хапваш повече плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, чисти протеини и полезни мазнини като риба, авокадо, ядки и семена. Избягвай силно подсладените храни, газираните напитки, тестените изделия и пържени храни. Повече за храненето през бременността, виж ТУК (линк към статията ни за хранене през бременността).

Ако състоянието ти го позволява и няма лекарска забрана да се движиш свободно,  старай да правиш умерени упражнения от 3 до 5 дни в седмицата. Излез за бърза разходка, отиди на плуване или се насочи към подходящи пренатални практики като йога или гимнастика за бременни.

Програма “Мама ще съм” ще ти помогне да регулираш покачването на теглото и  да имаш една лека и активна бременност. В нея са включени и 9 тренировки, които са подходящи за бъдещи майки. Повече за програмата виж тук: https://mamasum.bg/ne-na-diastazata/

Здравословното наддаване на тегло може да ти помогне както за предотвратяване на стриите, така и за много от останалите дискомфортни неща, съпровождащи (като болки в гърба, умора и подуване). Ако си активна през цялата бременност (особено правейки упражнения за бременни), раждането и възстановяването след него могат да протекат много по-леко.

С помощта на програма “Не на дистазата” ще възстановиш добрата си форма след раждане, като изградиш полезни навици за движение, хранене, сън и оптимизация на времето, които служат цял живот. Повече за програмата виж тук: https://mamasum.bg/mama-shte-sam/

Ако вече си бременна, не чакай дълго. Побързай да превърнеш тези 3 навика в част от ежедневието, за да избегнеш или огарничиш появата на стрии. 

Подобни публикации

Меню