Често пъти времето е основният враг на майките, защото някак си все не ни достига! В такива моменти е изкушаващо да предложим на гладното дете нещо готово, закупено от магазина. За жалост повечето продукти, които идват в пакетче или весела шумоляща опаковка, обикновено се създават не с мисъл за здравето на твоето дете, а с идеята да имат дълъг срок на годност и да осигурят максимална печалба на производителя. Затова едно от нещата, които можеш да направиш, е да си създадеш списък от бързи и лесни за приготвяне рецепти като тази, и винаги когато е възможно, да избираш за децата си домашно приготвената пред готовите закуски.
Тези царевични кексчета отнемат не повече от 7 минути за приготвяне и 30 минути за печене. Стават леко хрупкави отвън, меки и пухкави отвътре. Децата ги харесват и хапват с удоволствие за сутрешна или следобедна закуска, за похапване в парка или на път.
Може да ги направиш със смес от:
- безглутеново и царевично брашно
- пълнозърнесто и царевично брашно
- спелта или лимец и царевично брашно
Сиренето може да е краве или козе. Вариант е също да ползваш извара. Ако пък искаш безмлечени вариант, замени сиренето със сушени домати.
Кексчетата са подходящи за бебета, стига да са вече захранени с отделните пордукти в тях.
Безглутенови солени кексчета за децаПродукти за 12 мъфина:
Приготвяне:Смеси брашната в голяма купа. Добави содата към киселото мляко, разбъркай и изсипи при брашната. Разбий леко яйцето с вилица и добави към сместа. Излей в купата разтопеното гхи, добави сиренето и разбъркай до получаване на гъсто тесто. Разпредели във форми за мъфини и печи 25-30 минути на 180 градуса. |