Безопасен ли е чаят от коприва за бременни и кърмещи

За полезността на този диворастящ зеленчук можеш да прочетеш на много места. Ние също споделихме с теб Защо и как да готвиш с коприва и 5 пролетни рецепти с коприва.

Една от популярните употреби на изсушената коприва е добавянето ѝ към чай. На чая от коприва се приписват редица полезни свойства. Сред тях са облекчаване на мускулна и ставна болка, намаляване на кръвната захар, ускорено зарастване на рани и др. Научните доказателства зад тези твърдения не са достатъчно на този етап, но е факт, че от векове копривата се използва в народната медицина. 

Достатъчно ли е това, за да я считаме за безопасна? Всъщност, не! А състоянието, при което трябва да бъдем особено внимателни, е бременността.

Безопасна ли копривата през бременността?

Към момента науката не разполага с убедителни доказателства, че чаят от коприва е безопасен за бъдещите майки. Някои експерти предупреждават към него да се подхожда внимателно и да се приема само след консултация с лекар.

Едно малко проучване, проведено през 2015 година, стига до заключението, че чаят от коприва може да засегне менструалния цикъл и да повиши риска от спонтанен аборт като предизвика контракции на матката. 

Този ефект обаче може да бъде позитивен през последните 1-2 седмици от бременността. Тогава много бъдещи майки приемат и чай от малинови листа, именно за да стимулират и облекачат раждането.

Преди финала на бременността изглежда по-безопасно да избягваш чая от коприва, освен ако твоя гинеколог не ти е позволил и определ безопасна доза. Имай предвид, че британската здравна служба NHS препоръчва не повече от 4 чаши билков чай ​​на ден, без значение какъв вид си избрала. За безопасни за бъдещите майки се считат чай от мента, от джинджифил, от лимонова трева и от лайка.

Помага ли чаят от коприва при кърмене?

Други твърдения определят копривата като галактоген или храна, стимулираща лактацията. Зад тях обаче също няма убедителни доказателства. В едно проучване, кърмачките, приемащи чай от коприва, отбелязват повишено количество на кърмата, но то не се отразява при наддаването на бебетата.

Така или иначе дори да не води до съществено увеличение на лактацията, чаят от коприва не крие рискове за кърмещата майка, така както за бременната жена. И тъй като приемът на течности е важен за кърменето, спокойно можеш да добавиш към разнообразието от течности и чай от коприва.

Златно правило при приготвянето на чай от коприва е да се смесят 2 чаши вода с 1 чаша пресни листа от коприва. След като водата заври, листата трябва да се оставят да киснат 10-15 минути. Ако използваш изсушена коприва, може да следваш същите стъпки, но да използваш 1-2 чаени лъжици сухи копривени листа. За по-богат вкус можеш да смесиш изсушената коприва с мента, шипка, малина или листа от глухарче.

Казано накратко

Въпреки че се счита за изключително полезна, копривата е билка. Като всяка билка с нея трябва да се подхожда внимателно по време на бременност и кърмене. Експертите съветват по време на бременност да не се приема чай от коприва, освен ако наблюдаващият те лекар не е позволил и определил допустимото количество.

При кърмене се счита, че чаят от копривата може да има по-скоро позитивен, стимулиращ лактацията ефект и да бъде допълнителен източник на калций. Ако имаш проблем с количеството кърма обаче, не разчитай само и единствено на чай от коприва. Заложи на разнообразие от галакотгенни храни и напитки и при нужда се обърни за съвет към консултант по кърмене.

В момента можеш да закупиш книгата “Рецепти за щастлива бременност” заедно с програмата “Мама ще съм” на промоционална цена.

Подобни публикации

Меню