Защо да изхвърлиш любимите си обувки?

Чувала ли си за старата китайска традиция – крака “златен лотос” – увиване и дори чупене на костите на стъпалата на момичета от ранна детска възраст. Считало се е, че идеалът за женско стъпало е 10 см дължина, а походката с малките обувки е грациозна и привлича мъжете по неповторим начин.

Ако това ти се струва екстремно, замисли се за корсетите, които са носели жените едно време, за да имат тънка и снажна талия.

С тези примери само искаме да илюстрираме, че нашето тяло е ковко като злато и приема формите на дрехите и обувките, които носим.

Но за обувки става въпрос в тази публикация. 

Замисляла ли си се по колко часа на ден прекарваш с обувки? Само един час? Или може би повече? Предизвиквам те да вземеш любимия си чифт обувки и да го разгледаш. Създадена ли е обувката за твоите стъпала или краката ти трябва да се адаптират към обувките?

Обувката достатъчно широка ли е, за да могат спокойно да влязат вътре пръстите на краката без да се сплескват? Понякога дори и любимите ни спортни обувки са толкова тесни, че пръстите ни вътре страдат и с времето се деформират.

Сега погледни и задната част на обувката. Има ли токче? Вече дори и мъжките обувки са с повдигната пета. Повечето спортни маратонки са с пета от 3 см, което Е токче. Пробвай да обуеш само едната обувка, а с другия крак стъпи на земята. Усещаш ли разликата? Има разлика между това да си с обувка и без?

“И какво като ми се деформират пръстите! Какво като имам повдигната пета на обувките. Не е болка за умиране”, си мислиш най-вероятно ти. Не е “болка за умиране”, но със сигурност е болка – понякога от време на време, може би ежедневна, но болка има или ще има.

ЗАЩО ДА ИЗХВЪРЛИШ ЛЮБИМИТЕ СИ ОБУВКИ

В нашето тяло всички мускули, органи и системи работят като едно цяло. Когато стъпалата са деформирани или петата е повдигната, това води до промяна на мускулите, нарушаване на кръвообращението и засягане на нервни импулси по ЦЯЛОТО тяло. 

Носенето на неподходящи обувки, особено такива с повдигната пета водят до болки:
  • в кръста
  • в коленете,
  • в тазобедрените стави
  • във врата
  • в главата
  • в самите стъпала и крака

Защо тогава дори и педиатрите препоръчват носенето на обувки с поне 3 см ток като превенция срещу гореспоменатите болки. Това е нормално и разбираемо. Тялото, както писахме в началото, е ковко като злато и се адаптира както към дрехите и обувките, които носим, така и към начина ни на живот. Толкова много се е приспособило към модерния ни заседнал живот, че имаме нужда от токчета, повдигната пета, за да се чувстваме добре. Токчетата са само временно решение. С времето ситуацията се влошава и нищо чудно след 10-20 години да се наложи смяна на става.

Ако си привърженик на естествените идеи и холистичния подход на лечение и превенция на тялото, определено трябва да обърнеш внимание и на обувките, които носиш.

НЕ сваляй веднага токчетата, защото това може да доведе до травми. Започни да правиш упражнения. Носи “боси” обувки по 10-20 минути на ден и постепенно и поетапно изхвърли “любимите” обувки. Веднъж щом свикнеш да носиш широки и равни обувки никога няма да се върнеш към “нормално” изглеждащи такива и веднага ще усетиш разликата в тялото си. Инвестирай не в обувки, инвестирай в здравето си.

Много хора имат болки в кръста, гърба и раменете, страдат от неприятни схващания и видими гръбначни изкривявания, изпитват умора, липса на енергия, дори и ниско самочувствие. За всичко това вече има лесно и достъпно решение и то е в програмата “Мама е права”.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню