Пролетта ни предлага изобилие от полезни сезонни храни – хрупкави марули и репички, ароматни ягоди, спанак, краставици, свежа мента и още много други. Всичките те ни дават точните хранителни вещества, от които се нуждаем след дългата и изтощителна сима.
Специално внимание сред пролетните зеленчуци заслужава диворастящата коприва. Ако си пропуснала да прочетеш публикацията ни “Защо и как да готвиш коприва“, непременно го направи. В нея ще откриеш информация за полезните свойства на копривата и практични съвети за брането и съхранението ѝ.
Традиционната българска кухня предлага няколко рецепти за супа, яхния и каша с коприва, в които зеленчукът обикновено се комбинира с ориз, брашно, сирене и мляко. Има обаче и много други начини за приготвяне на коприва, така че да се запазят в по-голяма степен полезните и вкусовите ѝ свойства. Предлагаме ти 5 различни рецепти с коприва, които да опиташ тази пролет.
Смути с коприва и ревенСъставки:
Това смути става доста плътно и засищащо, приятно на вкус и е истинска бомба от полезни вещества, заради продуктите, от които е направено. Ревенът не е особено популярен у нас, но напоследък може да бъде открит в големите магазини. Специфичният му вкус го прави идеален за сок и въобще всякакви тонизиращи напитки. Ако не откриеш ревен, замени го със същото количество ягоди. |
Песто от коприваСъставки:
Начин на приготвяне:Пасирай ядките и чесъна, докато станат на едри трохи. Добави останалите съставаки и пасирай до желаната консистенция. Вместо хранителна мая, може да изпозлваш същото количество пармезан, който ще доближи вкуса до този на класическото песто. Копривеното песто се комбинира отлично с печени сладки картофи. Нарежи няколко картофа на филии с дебелина 2 см. Поръси ги с микс от канела, къри и сладък пипер. Напръскай със зехтин и подреди в тава, застлана с хартия за печене. Печи на предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. |
Супа от коприваСъставки:
Начин на приготвяне:Нарежи лука и картофа на ситно. Почисти и измий добре копривата и ментата. Загрей зехтина на дъното на тенджера и изсипи лука и чесъна. Бъркай няколко минути, докато омекнат. Добави картофите и косовото мляко. Долей 500 мл гореща вода и вари, докато картофът омекне. Прибави граха, ментата и копривата. Разбъркай добре и след 2-3 минути отдръпни от котлона. Пасирай с ръчен пасатор или прехвърли в блендер, след като изстине. Овкуси пасираната супа с лимонов сок, сол и черен пипер. |
Ризото с елда и коприваСъставки:
За поръсване: Хранителна мая, настъргана лимонова кора или пармезан Начин на приготвяне:Накисни елдата за 2-3 часа във вода. Измий я добре под течаща вода, докато водата стане бистра. Почисти добре спанака и копривата. Нарежи на ситно лука и чесъна. Загрей зехтина в подходящ тиган и задуши за 2-3 минути лука. Добави чесъна и мащерката и готви още 2 минути. Изсипи в тигана елдата и разбъркай добре още 1-2 минути. Добави водата/бульона и остави да къкри на тих огън, докато изври. През това време в блендера пасирай копривата и спанака заедно с кокосовото мляко. Когато елдата се сгъсти, излей копривено-спаначено-кокосовата смес и разбърквай още няколко минути, докато течността се абсорбира. Овкуси със сол и пипер. |
Билково масло с коприваСъставки:
Начин на приготвяне:Почисти листата от коприва. Залей ги с гореща вода за няколко минути и отцеди добре. Смеси продуктите в блендер и пасирай. Изсипи сместа в стреч фолио и оформи руло. Сложи го в хладилника да се втвърди и махни фолиото преди да ползваш маслото. Ако решиш да го съхраняваш по-дълго време, може да го замразиш във фризер за 3 месеца. |