5 пролетни рецепти с коприва

Пролетта ни предлага изобилие от полезни сезонни храни – хрупкави марули и репички, ароматни ягоди, спанак, краставици, свежа мента и още много други. Всичките те ни дават точните хранителни вещества, от които се нуждаем след дългата и изтощителна сима.

Специално внимание сред пролетните зеленчуци заслужава диворастящата коприва.  Ако си пропуснала да прочетеш публикацията ни “Защо и как да готвиш коприва“, непременно го направи. В нея ще откриеш информация за полезните свойства на копривата и практични съвети за брането и съхранението ѝ.

Традиционната българска кухня предлага няколко рецепти за супа, яхния и каша с коприва, в които зеленчукът обикновено се комбинира с ориз, брашно, сирене и мляко. Има обаче и много други начини за приготвяне на коприва, така че да се запазят в по-голяма степен полезните и вкусовите ѝ свойства. Предлагаме ти 5 различни рецепти с коприва, които да опиташ тази пролет.

 

Смути с коприва и ревен 

Съставки:
  • 1 чаша ягоди
  • 1 чаша коприва
  • 1/2 чаша стъбло от ревен
  • 1 ч.л. ленено семе
  • 1 ч.л. мака
  • сок от един портокал

Това смути става доста плътно и засищащо, приятно на вкус и е истинска бомба от полезни вещества, заради продуктите, от които е направено. Ревенът не е особено популярен у нас, но напоследък може да бъде открит в големите магазини. Специфичният му вкус го прави идеален за сок и въобще всякакви тонизиращи напитки. Ако не откриеш ревен, замени го със същото количество ягоди.

Песто от коприва

Съставки:
  • 3/4 чаша ядки или семена
  • 1/4 чаша зехтин
  • 3/4 чаша хранителна мая
  • 2 чаши коприва
  • 3-4 скилидки чесън
  • сок от 1 лимон
  • няколко листа мента
  • сол на вкус
Начин на приготвяне:

Пасирай ядките и чесъна, докато станат на едри трохи. Добави останалите съставаки и пасирай до желаната консистенция. Вместо хранителна мая, може да изпозлваш същото количество пармезан, който ще доближи вкуса до този на класическото песто.

Копривеното песто се комбинира отлично с печени сладки картофи. Нарежи няколко картофа на филии с дебелина 2 см. Поръси ги с микс от канела, къри и сладък пипер. Напръскай със зехтин и подреди в тава, застлана с хартия за печене. Печи на предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути.

Супа от коприва

Съставки:
  • 400 г картофи
  • 200 г грах
  • 200 г коприва
  • 1 консерва 450 мл кокосово мляко
  • 7-8 стръка прясна мента
  • 1 малка глава стар лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 500 мл вода
Начин на приготвяне:

Нарежи лука и картофа на ситно. Почисти и измий добре копривата и ментата.

Загрей зехтина на дъното на тенджера и изсипи лука и чесъна. Бъркай няколко минути, докато омекнат. Добави картофите и косовото мляко. Долей 500 мл гореща вода и вари, докато картофът омекне.

Прибави граха, ментата и копривата. Разбъркай добре и след 2-3 минути отдръпни от котлона. Пасирай с ръчен пасатор или прехвърли в блендер, след като изстине. Овкуси пасираната супа с лимонов сок, сол и черен пипер.

 

Ризото с елда и коприва

Съставки:
  • ½ чаша зелена елда
  • 1 чаша вода или зеленчуков бульон
  • 1 голяма глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 добре натъпкани чаши с листа от коприва
  • 2 добре натъпкани чаши с листа от пресен спанак
  • ½ чаша кокосово мляко
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. суха мащерка или листата от няколко стръка прясна
  • Сол и пипер на вкус

За поръсване: Хранителна мая, настъргана лимонова кора или пармезан

Начин на приготвяне:

Накисни елдата за 2-3 часа във вода. Измий я добре под течаща вода, докато водата стане бистра. Почисти добре спанака и копривата. Нарежи на ситно лука и чесъна.

Загрей зехтина в подходящ тиган и задуши за 2-3 минути лука. Добави чесъна и мащерката и готви още 2 минути. Изсипи в тигана елдата и разбъркай добре още 1-2 минути. Добави водата/бульона и остави да къкри на тих огън, докато изври.

През това време в блендера пасирай копривата и спанака заедно с кокосовото мляко. Когато елдата се сгъсти, излей копривено-спаначено-кокосовата смес и разбърквай още няколко минути, докато течността се абсорбира. Овкуси със сол и пипер.

Билково масло с коприва

Съставки:
  • 1 1/2 запарени листа от коприва
  • 200 г масло
  • щипка сол
  • черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Почисти листата от коприва. Залей ги с гореща вода за няколко минути и отцеди добре. Смеси продуктите в блендер и пасирай.

Изсипи сместа в стреч фолио и оформи руло. Сложи го в хладилника да се втвърди и махни фолиото преди да ползваш маслото.

Ако решиш да го съхраняваш по-дълго време, може да го замразиш във фризер за 3 месеца.

 

Подобни публикации

Меню