Защо и как да готвиш коприва

За някои – дразнещ, парлив бурен, за други – суперхрана, копривата не е всеобщ любимец, но тези, които я обичат и ценят, могат да извлекат много ползи от нея!

От векове копривата се използва за храна и като лечебна билка в народната медицина. Счита се, че действа като диуретик, помага при инфекции на пикочните пътища, за разграждането на камъни в бъбреците, за унищожаване на вътрешни паразити, облекчаване на астма, сенната хрема и други. 

koprivata-kakvo-tryabva-da-znaesh-za-neya

За нас обаче са по-интересни хранителните ѝ ползи, заради които ти препоръчваме редовно да я включваш в пролетното си меню.

Защо да готвиш с коприва?

Парливата коприва е с високо съдържание на хлорофил, желязо, калий, силициев диоксид, сяра и витамини А, В, С и К. Тя е и едно от растенията с най-високо съдържание на калций. Затова чаят от коприва е чудесен тоник за костите и се препоръчва за кърмещи майки.  В допълнение копривата съдържа серотонин и ацетилхолин (невротрансмитери, които дават усещане за спокойствие и удовлетворение). т.е. консумирайки я, просто се чувстваш добре. Тялото ти – също.

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: “Сезонни продукти: Kакво да готвиш през пролетта?”⇐ ⇐ ⇐

Как да береш коприва?

Копривата е диворастящо растение, макар че в някои страни се култивира заради полезните ѝ свойства. У нас се намира лесно в гористи и влажни местности, покрай селски пътища и стобори, където можеш да си набереш сама. Избягвай коприва, която расте покрай пътя или града, защото не е достатъчно чиста и годна за ядене. Най-добре организирай семейна разходка в гората за бране на чиста коприва.

Добре е копривата да се бере преди да започне да развива семена, защото те съдържат дразнител, който може да предизвика нежелани реакции. Берат се само връхчетата и най-младите млечно зелени листа.  

Препоръчваме ти да береш копривата с предпазни ръкавици. При допир с кожата кухите косъмчета по листата ѝ инжектират хистамин и други химикали. На това се дължат нежеланите реакции като парене, сърбеж и появата на мехури. 

Как да съхраняваш коприва?

Когато занесеш копривата вкъщи, е добре да я накиснеш в съд със студена, вода за да я освежиш и да се утаят на повърхността частици пръст, пясък или попаднали в нея насекоми.  След накисването я измий добре под течаща вода и подсуши в центрофуга за зеленчуци или като я разстелиш върху памучни кърпи на кухненския плот. 

Можеш да съхраняваш копривата в хладилник 3-4 дни, като я прибереш в зип-лок торбички и поставиш в тях навлажнена кухненска хартия, за да поддържа влагата.

За по-дълго съхранение, можеш да я бланшираш в солена вода, да изцедиш добре и да прибереш във фризера – отново в плътно затворени торбички или кутии.

Подходящ вариант за дълго съхранение е и изсушаването. Сухата коприва може да ползваш за чай или да добавяш към сутрешното си смути.

Как да я приготвяш?

Традиционно у нас копривата се приготвя на каша, яхния или супа. Често се комбинира с ориз и се сервира с кисело мляко или сирене.

Любителите на кулинарията обаче могат да намерят много и различни начини да я включат в менюто си:

  • в различни супи
  • салати
  • дипове и песто
  • паста и ризото
  • смути
  • чай 
  • и дори в десерти с коприва!

Ако си готова да пробваш нещо различни, очаквай следващия ни материал за копривата. В него ще откриеш 5 рецепти с коприва, с които да обогатиш пролетното си меню. 

 

Подобни публикации

Меню